Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Jan Rokyta z festivalu Musica Pura: Budeme oscilovat mezi autentickou a stylizační polohou lidové písně

Jan Rokyta z festivalu Musica Pura: Budeme oscilovat mezi autentickou a stylizační polohou lidové písně

23.10.2021 07:47 Hudba

Láska a svatba v lidové písni a domácí i zahraniční interpreti. To je v kostce náplň mezinárodního hudebního festivalu Musica Pura, který se po roční pauze vrací na scénu čtyřmi koncerty v Ostravě a Bohumíně. Festival letos poctí svou návštěvou vyhlášená Muzika Milana Rendoša, která patří k legendám slovenského folkloru. Program okomentoval ředitel a zakladatel festivalu Musica Pura Jan Rokyta. Festivalové koncerty se konají 26. a 27. října.

Zvětšit obrázek

Ředitel festivalu Musica Pura Jan Rokyta.
Foto: Jakub Sobotka

Musica Pura se vrací po loňské odmlce po dvou letech. Jak prožíváš chvíle návratů? Je náročné dát věcem původní ráz?

Cítím to spíše jako pokus o návrat. Vnímám to tak, že kulturní scéna se musí s touto „novou dobou“ naučit žít a pulzovat. Celé řadě věcí už nedáme původní ráz, budeme je muset dělat jinak…

Letos se festival uskuteční v Ostravě a Bohumíně. Z jakého důvodu jste se rozhodli pro Bohumín a destinaci Pod Zeleným dubem? Je tamější sál akusticky vhodným prostředím?

Koncertní sál hotelu Pod Zeleným dubem je půvabný secesní prostor, jehož akustické přednosti pravidelně využívá náš partner a spolupořadatel kulturní spolek Oderberg. Zkušenosti s ním však máme i z dřívějších aktivit Českého rozhlasu Ostrava a koncerty zde pořádají i kolegové-organizátoři jiných festivalů. Sál má přirozenou akustiku, kterou např. není úplně jednoduché ozvučit, je však velmi vhodný pro akustické projekty s eventuálním lehkým přizvučením a pro rozhlasový záznam. Což je náš případ a tedy i naše volba, která zároveň znamená částečné přesunutí festivalu z moravskoslezské metropole do regionu.

Program je rozprostřen do dvou dnů, ale vystoupí dva stejné soubory. Mohl bys tuto dramaturgickou linku rozvést?

Letošní dva dvojkoncerty se stejnými soubory je záměrná volba, která má v této náročné době zásadněji podpořit domácí i zahraniční interprety. Oba koncerty mají sice podobný obsah, identické však – zejména v setu hvězdných Rendošovců – nejsou. Dramaturgický záměr se dá vyjádřit slovním spojením „láska a svatba v lidové písni“ a má návštěvníkům koncertu zprostředkovat exkluzivní zážitek svatebních zvyklostí i před- a po-svatebního veselí. Ve světle celosvětových událostí posledních dvou let se právě svatby staly něčím téměř nedosažitelným, celá řada párů si na ně musela počkat… Proto přináší letošní Musica Pura v koncertní podobě milostné škádlení, čepení nevěsty a svatební veselí včetně textové erotiky, která neodmyslitelně patří k lidové písni.

Proč jste se rozhodli spojit síly právě s pěveckou skupinou BLAženky? Co je na tomto souboru zajímavé a jedinečné?

Pěvecká skupina BLAženky a Ensemble FLAIR poprvé spojili své síly již v roce 2018 v rámci vystoupení na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici. V roce 2019 se FLAIR významnou měrou podílel na celovečerním pořadu BLAženek „Blaženosti nikdy dosti“ a jejich prvním profilovém albu „Prvý raz!“. V letech 2020 a 2021 jsme pak natočili několik společných studiových nahrávek na další připravovaná alba. Pěvecká skupina BLAženky pracuje velmi poctivě a konzistentně a díky své umělecké vedoucí Kláře Blažkové má správný tah na bránu po stránce technické sezpívanosti i pravdivé stylovosti. Pracuje se s nimi výborně: přicházejí připravené na zkoušku, do studia i na koncertní pódium.

Slovenské národní barvy reprezentuje východňarský soubor Rendošovci. Ten vystoupí v uceleném programu s názvem Na vešeľu vešelo. Na co se mohou diváci těšit?

Muzika Milana Rendoša (alias Rendošovci) patří k legendám slovenského folkloru. Tři zpěvačky a čtyři muzikanti pod vedením kontrabasisty a zpěváka Milana Rendoše působí na hudební scéně již 25 let a každý milovník lidové hudby se s jejich skvělými výkony musel setkat, ať už to bylo dříve v řadách souboru Železiar či později v samostatných vystoupeních na svatbách, koncertech a na nejvýznamnějších folklorních festivalech na Slovensku i v zahraničí. V jejich podání zazní svatební melodie z východoslovenských regionů Abov, Zemplín, Šariš a Spiš. Máme se na co těšit!

Polovina koncertů se uskuteční v legendárním studiu S1 Českého rozhlasu Ostrava. Bude také online přenos na hudební sítě nebo záznam pro ty, kteří na koncert osobně nemohou?

Středeční koncert z rozhlasové „esjedničky“ budeme živě streamovat na YouTube a jeho první část od 18:05 do 19:00 bude rovněž v živém vysílání na vlnách Českého rozhlasu Ostrava. Z obou letošních koncertů navíc pořizujeme rozhlasovou nahrávku a z toho bohumínského i videozáznam. Sestřihy si budou vážení posluchači moci později vychutnat v pořadech Českého rozhlasu Ostrava i na YouTube.

Tvoje kapela Ensemble FLAIR vydala v loňském roce velmi působivé album Kapka ke kapce, které vám vyneslo i nominaci na prestižní Cenu Jantar. Zazní na koncertě také písně z této zdařilé nahrávky?

Repertoár z posledního alba si ponecháváme pro samostatné koncerty FLAIRu, které – pevně doufám – proběhnou v listopadu a prosinci a zavedou nás nejen na slezskoostravskou radnici, ale třeba i do Budapešti, Bratislavy nebo České Lípy.

Na koncertě Vás kromě BLAženek doplní členové speciálního projektu Ostrava Cimbalom Youth Orchestra. Ten se, pokud je mi známo, schází exkluzivně pouze pro účely festivalu Musica Pura?

Ano, je to tak a ve světle současné složité situace se bude jednat spíše o posílení Ensemble FLAIR mladými i těmi zkušenějšími muzikanty, kteří mají spojitost s ostravskou či moravskoslezskou hudební scénou. Jmenovitě jsou to: bývalá zástupkyně koncertního mistra Janáčkovy filharmonie Ostrava a současná ředitelka ZUŠ Bohumín Barbora Kachlová, bývalý houslista JFO a současný manažer hotelu Pod Zeleným dubem Martin Kachel, letošní absolventka Janáčkovy konzervatoře Ostrava v oboru cimbál Gabriela Krchňáčková, klarinetistka havířovského souboru Vonička Tereza Slamečková a violoncellista ostravské Cimbálové muziky Tolar Tomáš Majliš. Jsem rád, že si s námi zahrají!

Jak bys popsal hudbu, která na festivalu Musica Pura letos zazní? Jedná se autentický folklor, či o hudbu, kterou spíš charakterizují žánrové přesahy plné svobody? Nebo něco mezi tím?

Pominu-li flairovský nadžánrový standard Ej, lásko, lásko, kterým zahájíme, bude program oscilovat mezi autentickou a stylizační polohou lidové písně bez větších žánrových přesahů. Unikátní částí koncertu bude již vzpomenuté čepení nevěsty, které je věrně rekonstruováno podle zápisů z farní kroniky z obce Valašská Polanka z roku 1894.

Festival se odehraje v době, kdy opět dramaticky stoupají čísla nakažených nemocí Covid 19. Jaká opatření je třeba respektovat, když budu chtít přijít na koncert?

Mezinárodní hudební festival Musica Pura se bude řídit aktuálně platnými nařízeními vlády České republiky. Návštěvníci by měli doložit potvrzení o bezinfekčnosti.

A co bys na závěr rád vzkázal divákům a potenciálním návštěvníkům festivalu Musica Pura?

Pokud to jen trochu půjde, aby přišli na koncerty nebo sledovali live stream či živé vysílání ostravského koncertu a aby drželi pěsti nejen nám, ale i našim kolegům z jiných festivalů a vůbec celé kulturní scéně!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.