Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Dramaturg Majálesu Ostrava: Je to ideální příležitost, jak si odpočinout před zkouškovým obdobím

Dramaturg Majálesu Ostrava: Je to ideální příležitost, jak si odpočinout před zkouškovým obdobím

8.5.2022 09:28 Hudba

Studentský Majáles Ostrava je po dvou vynechaných ročnících zpět. Na návštěvníky čeká v pátek 13. května v areálu Slezskoostravského hradu hudební program, ve kterém si vybere snad každý. Mezi největší hvězdy patří český písničkář Pokáč, slovenská punková stálice Iné Kafe, ale třeba také UDG, N.O.H.A, Redzed a další. Hlavní zahraničních hvězdou jsou drum’n’bassoví Culture Shock. O tom, jak vznikal program, jsme si povídali s jeho dramaturgem Petrem Grácem z pořadatelského studentského spolku Younie.

Zvětšit obrázek

Dramaturg Majálesu Ostrava Petr Grác.
Foto: archiv

Majáles se letos v plné síle po pandemické přestávce vrací na Slezskoostravský hrad, kde se konal ještě před přesunem do Dolních Vítkovic. Co je hlavním důvodem návratu?

Jedním z hlavních důvodů bylo se odlišit od jiných festivalů, které se v Dolních Vítkovicích pořádají takřka nepřetržitě přes celé léto. Slezskoostravský hrad jsme také vyhodnotili jako vhodnější z hlediska naší koncepce a velikosti. Kapacitně je naprosto ideální, vše je na dosah během chvilky chůze. Navíc z města má výbornou dostupnost jak pěšky, tak pomocí MHD, takže i pro veřejnost je to blíže.

Hrály nějakou roli i finance? Umím si představit, že pronájem prostor v Dolních Vítkovicích, i když jde o exteriéry, není levnou záležitostí?

Ano, samozřejmě i to je aspekt, který ale nebyl vyloženě prioritní. Hrad je i finančně přijatelnější, ale byl to spíš příjemný bonus k již zmíněným záležitostem. Každopádně oba areály mají své kouzlo a je úžasné, že je v Ostravě máme.

Kde všude bude majálesový areál situován? Bude to hlavně na hradě, anebo i na valech kolem něj?

Majáles bude probíhat na hradě, ale i na náměstí před ním. Mezi valy bude umístěna HSF System Stage, která se bude programově střídat s Ostrava Stage, umístěnou na bočním parkovišti hned vedle. Na hradním nádvoří pak bude hrát Electro Stage a za ní v amfiteátru bude naše, Younie Stage. Většina stánků pak bude umístěna na hradním náměstí, včetně partnerských zón.

V majálesovém týmu jste novou tváří. Jak došlo k tomu, že vám svěřili roli dramaturga? Předpokládám, že důležitým kritériem je hudební rozhled, je to tak?

O roli dramaturga jsem se ucházel už od začátku, co jsem do Younie vstoupil. Tím, že hudební scénu sleduji aktivně už minimálně od pěti let, jsem si vybudoval poměrně slušný přehled na tuzemské scéně, ale i na té zahraniční. Členové Younie to ocenili, tak s přidělením této role nebyl velký problém.

Jako dramaturg máte na starost hlavně výběr účinkujících. Je to čistě jen na vás, nebo se radíte v širším týmu? Nakolik hraje roli vlastní hudební vkus a nakolik snaha o pestrost tak, aby si v programu každý našel to své?

Obsazení kapel řešíme i v širším kruhu. Většinou představím výběr, o který bych mohl usilovat, a pak o něm diskutujeme. Určitě je třeba poslouchat i návštěvníky, od kterých se snažíme získávat jejich tipy. Pokud nějaký interpret vyčnívá, tak se ho potom snažíme přivést. Můj hudební vkus je poměrně bez hranic, což mi právě umožňuje vytvořit pestrý program, který by mohl zaujmout co největší škálu lidí. Samozřejmě možnosti nejsou neomezené, a tak ne vždycky jde do programu zavést úplně všechno. Musíme dodržet i nějakou soudržnost, aby kapely na sebe navazovaly a celý program tak dával smysl.

Už jsme zmínili, že festival má letos čtyři hudební scény. Můžete tyto jednotlivé scény představit a říci, jaký byl dramaturgický klíč při rozdělování interpretů?

Obecně se snažíme o to, aby s blížícím se večerem byla produkce co nejenergičtější. Začínáme tak v poklidu právě s písničkářem Pokáčem a pomalu přitvrzujeme přes rockovější záležitosti jako UDG nebo Inekafe, taneční N.O.H.A. až po ohnivou rap show s Redzedem. Na Electro Stage to funguje podobně. Lidé mají příležitost naladit se a celý den si tak užít naplno. Do programu se snažíme zakomponovat i studentské kapely, abychom tak plnili podstatu Majálesu a dali jim tu příležitost si zkusit i velkou stage jako v případě Emergency Brake nebo OJ Flowers.

Na Majálesu vystoupí i řada velkých jmen tuzemské hudební scény. Jak probíhají jednání s kapelami o ceně? Snaží se vám vyjít vstříc s tím, že jste studentská organizace, nebo tohle nehraje vůbec žádnou roli a žádají normální tržní honoráře?

Jako první vždy posíláme ukázku festivalu a snažíme se předat myšlenku, jakým způsobem vzniká. Některé kapely pak na to berou ohled, jiné zase ne, každé vyjednávání doprovází různé skutečnosti. Neexistuje žádný ceník, podle kterého bychom i věděli, jestli jsme pod nebo nad běžnou cenou, vše je o domluvě a našem odhadu. Pořád je to byznys a to, že jsme studenti, ještě neznamená, že se někdo kvůli nás dobrovolně vzdá části svého honoráře.

Asi hlavní zahraniční hvězdou je britský Culture Shock. Tohle jméno je velkým pojmem na drum’n’bassové scéně, pamatuji si jeho skvělé vystoupení na festivalu Beats for Love před několika lety. Jak náročné bylo tohle jméno pro Majáles získat?

Čím větší jméno, tím vyšší požadavky si interpret většinou nárokuje. Museli jsme tak vytvořit hromadu podkladů, které si management Culture Shocka vyžádal. Setkali jsme se s tím poprvé a možná to byl zatím nejnáročnější booking, který jsme kdy měli. Se vším nám ale pomohli hoši z Beats for Love, za což jim patří obrovský dík. Pro nás je to velká škola, které si nesmírně vážíme.

I letos bude součástí průvod masek, přičemž můžeme dodat, že kdo dorazí na Majáles v průvodu a v masce, bude mít vstup zdarma. Pokud se ohlédnete do minulých let, využívají studenti tento benefit často a rádi?

Průvod měl vždy super atmosféru a lidi se ho účastnili v hojném počtu. Věřím, že tomu bude stejně i letos. Letošním tématem bude „cesta kolem světa“ a ti, kteří přijdou s připravenou maskou, si opravdu můžou užít Majáles zadarmo. Průvodu se ale může účastnit opravdu každý a zpestřit si tak začátek celého dne. Startujeme ve 13:30 z Husova sadu!

Můžete na závěr shrnout důvody, proč by s návštěvou Majálesu neměl váhat žádný student?

Je to nejlepší příležitost, jak začít léto. Hudební i doprovodný program je opravdu pestrý, lidi si můžou užít velké hvězdy tuzemské scény, ale i objevit nové nadějné kapely. Pro vysokoškoláky navíc ideální příležitost, jak si odpočinout před zkouškovým obdobím, než se naplno ponoří do učení.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.