Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostrava bude opět zpívat gospel. Po atmosféře kostela se nám stýskalo, říká Barbora Filipová

Ostrava bude opět zpívat gospel. Po atmosféře kostela se nám stýskalo, říká Barbora Filipová

10.11.2022 09:02 Hudba

Projekt Ostrava zpívá gospel je zpátky! Populární gospelový sbor vznikl před devíti lety a po dvojité covidové odmlce letos opět vystoupí na několika koncertech v Evangelickém Kristově kostele v Moravské Ostravě. Sbor v tomto roce čítá na 110 zpěváků, nebude chybět ani doprovodná kapela pod vedením sbormistra a klíčové postavy Terryho Englishe. O projektu, který získal za rok 2017 dokonce nominaci na Cenu Jantar, hovoří Barbora Filipová.

Zvětšit obrázek

Barbora Filipová během posledního koncertu v Gongu
Foto: Marek Linkesch

Poslední koncert Ostrava zpívá gospel se konal před covidovou bariérou v roce 2019. Jestli mě neklame paměť, vystoupil na něm tehdy se sborem David Stypka…

Přesně tak. Tehdy jsme neměli vůbec tušení, jak památečný to bude ročník. A v kolika ohledech.

Tolik věcí se změnilo. Dva roky se Ostrava zpívá gospel nemohl konat. Co se během té doby dělo?

V prvním roce zahnal covid všechny pěvecké sbory do virtuálního prostoru. Výsledkem projektu Ostrava zpívá gospel v roce 2020 byl videozáznam, sestříhaný z více než stovky nahrávek, které naši zpěváci a muzikanti pořídili ve svých obývacích. V minulém roce jsme upřeli všechny síly k tomu, aby mohl koncert proběhnout normálně. Svazovala nás řada omezení, které jsme museli (a chtěli) respektovat. Bylo to hodně komplikované a přes všechno naše úsilí nás po první zkoušce covid stejně dostal.

Barbora Filipová. (Foto: Martin Popelář)

Na druhou stranu Ostrava zpívá gospel povstal z popela jako bájný Fénix. Sbor totiž vzniká jen pro příležitost nastudování programu koncertu. Možná i proto jste přežili?

Možná ano. Hodně lidí se celý rok těší, až to na podzim exploduje. Jsou zvyklí na to čekat. A my taky. Tak teď jsme holt čekali o něco déle.

Letos se po letech vracíte do Evangelického Kristova kostela, takzvaného Červeného kostela v centru Ostravy. Proč jste opustili Gong?

My jsme do Gongu šli původně jen na jednu sezonu – oslavit páté výročí (úsměv). Ale nakonec se nám tam zalíbilo a hlavně jsme si už pak nedovedli představit, jak zase smrsknout sbor na původních 110 zpěváků. V Gongu nás totiž zpívalo 170 a i tak se na spoustu zájemců nedostalo. Ale po atmosféře kostela se nám nepřestalo stýskat. A při letošním restartu najednou byla ideální příležitost se vrátit.

Barbora Filipová a David Stypka. (Foto: Jan Tajzich)

Chápu. Budete mít letos nějakého hosta? Tím posledním se osudově stal zmíněný David Stypka.

Po Davidovi a tom všem, co jsme s ním a díky němu prožili, bylo pro nás docela těžké přemýšlet o dalším hostovi. A díky tomu, že letos budou naše koncerty přece jen komornější, postavili jsme program tak, aby fungoval dobře i bez zvláštního hosta.

Představíš alespoň rámcově dramaturgii koncertů? Uslyšíme písně, které zazněly na předchozích ročnících, nebo připravujete výlučně nové věci?

Protože pro nás bylo velkou neznámou, jak se sbor letos po té dlouhé pauze seskládá, sáhli jsme pro hodně skladeb do playlistů minulých ročníků. Navíc se nám pro letošek mírně změnilo i složení kapely, tak už jsme se nechtěli pouštět do dalších experimentů. Nějaké novinky ale samozřejmě taky připravujeme. Všechno by to měly být písně, které snad v kostele zvláště vyniknou. Výběr repertoáru je především na Terrym Englishovi (sbormistr a dirigent OZG, pozn. red.), který v tomto směru projevuje velký cit a dobrou intuici.

Z koncertu Ostrava zpívá gospel. (Foto: Marek Linkesch)

Třeba uslyšíme výběr toho nejlepšího, co na vašich koncertech dosud zaznělo! Do vašeho sboru se mohou přihlásit lidé, kteří nemají žádnou zkušenost se sborovým zpěvem. Jak se jim daří zvládnout koncert na základě pouhé měsíční přípravy?

Jen díky obrovskému nasazení. S tím se ale do sboru všichni hlásí. Neřekla bych, že si člověk, který ještě OZG nezažil, umí představit, co ho čeká, ale snad to aspoň tuší. Kvůli náročnosti zkoušek to pokud vím ještě nikdo nevzdal. Samozřejmě v tom obrovskou roli hrají zkušenosti a schopnosti Terryho, který dokáže vést a učit i nás, naprosté amatéry.

Síla společného sdílení a interakce je víc než cizelování techniky. Gospel je o emocích, a když je upřímně prožitý, hned se to pozná, nemyslíš?

Náš sbor opravdu nestojí na dokonalosti provedení. Děláme ho s přesvědčením, že jeho síla je v autentickém sdílení naši společné lidské zkušenosti, radostí i bolestí, hledání, nacházení i ztrácení. Věříme, že gospel je hudba, ve které je zakódována naděje mnoha generací, a že dokáže silně promlouvat i k dnešnímu člověku. Dokonce i k tomu, který jinak gospel vůbec neposlouchá nebo nemá žádný vztah k jeho náboženskému rozměru. A ano, emoce jsou podstatnou částí OZG, jak dosvědčí každý, kdo sborem někdy prošel.

Terry English a Barbora Filipová. (Foto: Jan Prudil)

Už se moc těším! Možná ještě pár praktických informací, kdy mohou lidé Ostrava zpívá gospel zažít?

Koncerty se budou konat o prvním prosincovém víkendu: v sobotu 3. prosince od 18 hodin a v neděli 4. prosince od 15 a od 18 hodin. Předprodej vstupenek spouštíme tento pátek.

Díky za upřesnění. Ještě tvé osobní pozvání čtenářům Ostravanu?

Všechny srdečně zveme! Po tříleté pauze to bude velká gospelová oslava.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.