Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Legendární Prouza a Masomlejn po 33 letech opět spolu. Barrák zažil koncert plný vzpomínek i svěžesti

Legendární Prouza a Masomlejn po 33 letech opět spolu. Barrák zažil koncert plný vzpomínek i svěžesti

17.11.2022 13:58 Hudba

17. listopadu 2022 slaví celé Česko 33 let svobody. Hudební pamětníci si ale zároveň připomínají ještě jednu, nikoliv bezvýznamnou událost. Přesně toho dne v roce 1989 odehrála svůj první koncert legendární frýdecko-místecká kapela Prouza. Bylo to v Ostravě a na koncertu tehdy vystoupila i další legenda, havířovský Masomlejn. A nyní, po třiatřiceti letech se obě kapely sešly na jednom pódiu ve středu 16. listopadu v ostravském klubu Barrák. Kromě evidentní nostalgie a milých vzpomínek šlo o tuze povedenou a svěží party s výbornou muzikou, kde svou roli hrály také děti muzikantů. Ale popořádku...

Zvětšit obrázek

Z koncertu kapely Prouza.
Foto: Richard Kutěj

Akci zahájil Masomlejn. Tedy vpodstatěMasomlejn, jak se kapela pro ten večer pojmenovala. Havířovští tímto gestem na rovinu řekli, že z původní kapely je na pódiu jediný člen, saxofonista Jiří Tibitanzl. Dojem z příjemného koncertu postaveném hlavně albu Paměti (pra) trpaslíka Čecha to ale nezkazilo. Jiří byl spolu se zpěvákem a kytaristou Lukášem Lukášem i příjemným a vtipným průvodcem večera a přidal i pár zábavných vzpomínek na aktivní časy kapely.

A jsme u prvního dítěte. Lukáš Lukáš je totiž syn původního frontmana a kytaristy Masomlejnu Martina Lukáše. A krom vizuální podoby zdědil po tátovi i talent. Jeho podání dávných hitů Masomlejnu bylo prostě příjemné, přirozené a sál se bavil, stejně jako kapela.

Klub Barrák byl jinak toho večera opravdu příjemně zaplněn. Ano, převládali pamětníci 40+ a bylo moc fajn vidět v publiku spoustu lidí, které člověk na festivalech a v klubech potkával už před lety. Zavítala a tančila však i mladší generace. A bylo skvělé zase jednou vidět takřka zaplněný klub, spousty usměvavých a bavících se návštěvníků. Pozdrav patří i lidem na baru, u vstupu a v šatně, všude bylo příjemně, milo a vše klapalo na výbornou.

Kapela Masomlejn. (Foto: Richard Kutěj)

Masomlejn odehrál poctivě dlouhý set, který neměl slabých míst a jak podotkli členové, možná nejde o poslední příležitost kapelu takto vidět. Takže uvidíme.

O přestávce jela technika jako na drátkách. Žádná velká pauza a na pódiu byla Prouza. A zase se hraje na rovinu. Kapela se teď dala dohromady v sestavě se třemi původními členy, kterými jsou Láďa Franek, Broňa Svoboda a Boris Závada. A zase jsou tu děti. Na kytaru totiž hraje syn zesnulého původního člena Dušana Helštýna Filip. A za mikrofonem je dnes opět Tomáš. Původního zpěváka Tomáše Hampla nahradil Tomáš Gavlas, jehož táta zase kdysi hrával s Tomášem Hamplem v dodnes fungující punkové kapele Bratrova svatba, která se pak částečně personálně přelila do tehdejší Prouzy.

A skvělé je, jak současná sestava k comebacku přistupuje. Ne, tady po vás nikdo nebude chtít kačky za „nové“ uměle vytvořené desky se stále stejným setrvačníkovým soundem, které jiné letité kapely točí jen „aby se něco dělo“ a něco prodávalo, i když na koncertech stejně hrají hlavně dávné hity.

Současná Prouza si na nic takového nehraje. Ona si zkrátka jen hraje a skvěle se baví. Jestli někdy vzniknou nové songy, ví čert a nechme koňovi. Tohle je na rovinu přiznaný návrat dělaný především pro zábavu, radost z hudby a dobrých písniček a pro fanoušky, kteří si staré hity frýdecko-místecké legendy moc rádi připomněli i ve středu v Barráku.

Z koncertu kapely Prouza. (Foto: Richard Kutěj)

Byl to parádní koncert a nutno říct, že „nový“ Tomáš je rozený, přirozený a výborný frontman. „Tolik pohybů neudělal Tomáš Hampl za celou svou kariéru,“ směje se kamarád vedle mne v publiku už při prvním songu. Myslí to ale velmi v dobrém a všichni si prostě užíváme charisma Tomáše Gavlase. Ten barvou hlasu není původnímu zpěvákovi až tak vzdálen, ale rozhodně se nesnaží navazovat či kopírovat. Ne, tohle je prostě jiné a jeho, svým neustálým pohybem i drajvem dává dávným milovaným písním až punkovou energii. Vše je ale zároveň velmi přirozené a výborně hraje i zbytek kapely. Prostě koncert rodinně provázaného týmu Prouza, koncert od srdce.

Hrály se hity z prvních dvou desek kapely, tedy V otrhaném domě a Ve dne v noci. A byl to skvělý mix dávné nostalgie i zcela současné energie, kterou teď Prouza v této sestavě dává. Jeden z milých okamžiků akce, zpěvák se ptá, zda je v publiku někdo, kdo byl na koncertě Prouzy a Masomlejnu už tehdy, 17. listopadu 1989. A ano, hlásí se sympatické dámy, které si i dnes užívají Prouzu z první řady.

Také zde se tedy uvidí, co bude dál, v plánu je ještě pár koncertů. V nedávno vysílaném pořadu Klubání v Rádiu Ostravan Tomáš Gavlas hovořil také o možných reedicích zmíněných dvou prvních alb, jinak je zkrátka vše otevřené.

Každopádně Barrák zažil zase jednou slušně navštívenou a hudebně moc povedenou a příjemnou akci, takže se v Ostravě těšme na další. Je jich tu opravdu hodně a kluby žijí, tak je pojďme občas podpořit.

 

Richard Kutěj | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.