Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba MC Zuzka křtila své debutové EP. Akce v Docku ukázala sílu moravskoslezského hip-hopu

MC Zuzka křtila své debutové EP. Akce v Docku ukázala sílu moravskoslezského hip-hopu

20.11.2022 18:20 Hudba

Ještě žiju a to taky není málo. Tak se jmenuje zbrusu nové EP, kterým vtrhla zpět na hip-hopovou scénu MC Zuzka, což je rapové alter ego ostravské herečky Zuzany Truplové. Její tvorba nabízí moderní, temný a upřímný hip-hop, přičemž v zádech MC Zuzky stojí malá all stars slezských producentů a lidí ze scény. A přesně tak vypadal i křest EP v ostravském klubu Dock. Slušně zaplněný prostor dával do varu z gramofonů DJ Reflux, který se pak postavil i za MC Zuzku. To ale až posléze.

Zvětšit obrázek

MC Zuzka a Raklo Rukono během křtu svého EP.
Foto: Marie Půčková

Jako první vtrhli na pódium dnes již v dobrém veteráni scény, Cotije, při show ale mladí a vtipní kluci s přirozeným a uvěřitelným projevem.. Hrály se (jak jinak) pecky z letošního alba The Gods Must Be Crazy, které jinak mluví česky. Hudebně klasický hip-hop se současným zvukem a vstřebávající i současné prvky scény, texty ze života nejen v Ostravě. Cotije jsou Tenki, Yoga Spank, Raklo Rukono, záda jim skvěle kryje od gramofonů DJ Gabriell Money. A prvně jmenovaný mj. chystá další sólovku.

Z vystoupení Cotije. (Foto: Marie Půčková

Večer chytil rychlý spád a než se člověk nadál, vtrhla na scénu MC Zuzka s DJ Refluxem a rozjela další set. Hodně lidí nejen z rapové scény může téhle holce závidět přirozené charisma a energii. Prostě tam najednou je a dává show.

MC Zuzka. (Foto: Marie Půčková)

Songy z nového EP mají současný a opravdu vymakaný zvuk a živě jedou taky tak. MC Zuzku v některých kusech doprovázely i tanečnice, parádně rozjetý byl i DJ Reflux.

Z vystoupení MC Zuzky. (Foto: Marie Půčková)

Na pódium pak přichází opět Raklo Rukono, tentokrát jako jeden z kmotrů EP. Právem, protože právě v jeho ostravském studiu Busty Dust EP vznikalo a Raklo pak jako producent dotáhl i silný a povedený zvuk. Ostravská oslava soudobého hip-hopového zvuku byla energická a úderná a bavil se i kotel pod pumpujícím pódiem. Večírek ale nekončil.

Z vystoupení MC Zuzky. (Foto: Marie Půčková)

Moravskoslezská hip-hopová scéna má i progresivní mládí a tomu patřil závěr povedené noci. B.O.P. a Myca$h jsou kámoši z ostravské crew Úl. A společně dali vybombený set současného progresivního hip-hopového zvuku, ohuleného grimem i progresivním dubem. Oba rapují a zároveň si dělají produkci z gramofonů.

Myca$h i B.O.P. jsou nejen skvělí rapeři a lyrici. Myca$h je také producent, který má za sebou i spolupráci s tátou českého grime Smackem. Zatím poslední album Confusion vydal loni a jestli chceš temný a progresivní soudobý hip-hop, najdi si ho třeba na Spotify.

Hip-hop a rap je na tom na Ostravsku dobře a MC Zuzka s jeho představiteli uvařila nejen povedené EP Ještě žiju a to taky není málo.
Žije i scéna a bylo moc fajn vidět tuto její část i naživo. Samotný Dock pak pro hip-hop fungoval skvěle a pozdravy jistě patří i všem lidem na baru, u vstupu, zvuku i merche. Všude bylo fajn a milo.

Ostatně, lidé z klubu Dock budou také hosty dalšího živého vysílání pořadu Klubání na Rádiu Ostravan, ve čtvrtek 24. listopadu od 19 do 21 hodin.

Richard Kutěj | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.