Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Knihy autorů nominovaných na Cenu Jantar představí setkání v ostravském Domě knihy Knihcentrum

Knihy autorů nominovaných na Cenu Jantar představí setkání v ostravském Domě knihy Knihcentrum

17.3.2023 09:53 Obraz & Slovo

Novinkou letošního ročníku udílení Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar bude prezentace knih autorů, kteří jsou na cenu za rok 2022 nominovaní v kategorii Literatura. Setkání bude 12. dubna moderovat držitel loňské Ceny Jantar v této kategorii, básník a literární vědec Roman Polách.

Zvětšit obrázek

Dům Knihy Knihcentrum na Smetanově náměstí v Ostravě.
Foto: Lukáš Ston

Prezentace knih a jejich autorů se uskuteční v Domě knihy Knihcentrum v Ostravě ve středu 12. dubna 2023 od 16.00 hodin. Jak uvedl organizátor Cen Jantar Aleš Honus, důvodem je snaha představit nominovaná literární díla a jejich autory širší veřejnosti. „Na samotném udílení cen, kde se setkává řada velmi odlišných uměleckých odvětví, na zevrubnou prezentaci knih není prostor zejména z časových důvodů,“ řekl Honus.

Na Cenu Jantar bylo letos nominovaných pět autorů knih vydaných v roce 2022 – Ivan Binar za knihu vzpomínek Kudy? Tudy!, Miroslav Černý za sbírku básní Proleženiny, Petr Hruška za sbírku Spatřil jsem svou tvář, básník Vít Slíva za kolekci Vzkřisit to vše a Scarlett Wilková za román Až uvidíš moře.

S výjimkou Scarlett Wilkové, kterou účast nedovolí náročný pracovní program, se akce osobně zúčastní i nominovaní umělci, s nimiž si bude povídat loňský laureát Ceny Jantar Roman Polách. „Moderování jsem přijal ze dvou důvodů – jedním z nich je samozřejmě předání literárního štafetového kolíku, který ještě z loňské výhry držím v ruce, dalším je pak i osobní zkušenost s literárními večery obecně,“ řekl Roman Polách.

Autorské čtení podle něj vždy svým způsobem poodhalí kontury knihy, se kterou se čtenář setkal zatím tzv. o samotě. „Zazní hlas autora, jenž vám svými důrazy a zámlkami, svým teperamentem a hlasem poodhalí často skryté, respektive třeba již nalezené, ale polotajemné. Je to také příležitost promluvit o knihách autorů a autorek, jak jsem je cítil já, a budu mít postupně možnost zeptat se autorů na pár drobných otázek. Čili čtenář/posluchač bude mít možnost zachytit všechny tři vrstvy, které pokládám za důležité – vlastní knihu, autorský hlas a hlas odjinud,“ uzavřel Polách.

Samotné udílení Cen Jantar se pak uskuteční pět dní po setkání v Domě knihy Knihcentrum, a to 17. dubna 2023 od 18 hodin v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě. Bližší informace najdete na webových stránkách www.cenyjantar.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.