Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Tata bojs míří na Štěrkovnu a Milan Cais říká: Zahrajeme celé Nanoalbum a pak i naše největší pecky

Tata bojs míří na Štěrkovnu a Milan Cais říká: Zahrajeme celé Nanoalbum a pak i naše největší pecky

24.7.2023 07:37 Hudba

Jednou hvězd festivalu Štěrkovna Music, který proběhne od čtvrtku do soboty na břehu Hlučínského jezera, bude kapela Tata bojs. Ta před několika dny oznámila, že koncert bude mít velmi výjimečný charakter - v jeho první polovině zazní celé Nanoalbum, za které kapela v roce 2004 získala hned čtyři Anděly. Jak bude vystoupení koncipováno, to v rozhovoru, který vznikl ve spolupráci s pořadateli, hovoří frontman kapely Milan Cais.

Zvětšit obrázek

Z koncertu Tata bojs a Janáčkovy filharmonie v Gongu.
Foto: Martin Straka

Jak vzpomínáte na okolnosti vzniku Nanoalba před dvaceti lety?

No, je to vlastně devatenáct let, ale i tak je to už kus života. Bylo to tenkrát krásný a intenzivní období. Byli jsme tím všichni hodně pohlceni a to se myslím i dost propsalo do výsledku.

Co bylo hlavní inspirací?

V nějakém tehdejším vědeckém časopise, který jsme si koupili na benzince na cestě z koncertu, jsme si přečetli článek o nanotechnologiích a dost nás to zaujalo. V tomhle kontextu jsme se i začali bavit o tom, že bychom si rádi vyzkoušeli disciplínu koncepčního alba s příběhem a začalo se nám to celé rodit.

Jak dnes s odstupem těch devatenácti let hodnotíte kvalitu desky? Tehdy byla velmi dobře přijata kritikou a získali jste za ni hned několik Cen Anděl.

Kvůli přípravám na koncert na Štěrkovně jsem si celé album po těch x letech poslechl a musím říct, že jsem byl vlastně příjemně překvapen. Zas tolik nezestárlo.

Kdy jste album jako celek hráli naposledy?

Naposled jsme ho celé přehráli před pěti lety ke třiceti letům Tata Bojs a výroční výstavě v centru současného umění DOX v Praze.

Jsou některé skladby stálou součástí vašeho playlistu na koncertech?

Občas zahrajeme píseň Elišce, jinak moc ne, protože to vytržené z kontextu moc nedává na koncertech smysl.

Bylo náročné se s odstupem k tématu vrátit?

Plné dva dny zkoušení a je to tam zpátky! Pro Matěje (nový člen kapely Tata bojs, pozn. red.) to byla sice úplná novinka, ale taky to zvládnul rychle.

Museli jste přemýšlet dlouho, že do toho půjdete, když vás pořadatelé Štěrkovny Open Music oslovili?

I nám to přišlo zajímavé, takže ani ne. Máme rádi výzvy a navíc tohle je zpestření vrcholu koncertní sezony.

Jak bude koncert vypadat? Chystáte něco speciálního?

Přehrajeme kompletní Nanoalbum i s takzvanými Halovými vodítky, což jsou takové spojováky celého příběhu, které posouvají děj tak, aby byl pro diváky/posluchače líp srozumitelný. Na albu jich je víc, pro koncertní verzi jsme to zredukovali na dvě. Jedno jako intro a úvod do příběhu a druhé v momentě, kdy docent profesor Tečka, ředitel C. V. A. N., spáchá sebevraždu. Mardoša coby Hall 9000 (digitální pejsek) vypráví a já doprovázím jeho vyprávění kresbami na tablet. Ty se v reálném čase zobrazují na velké projekční ploše.

Koncert ale samozřejmě potrvá déle, zazní i největší hity?

Ano. Poté, co zazní Nanoalbum, přehrajeme výběr největších a nejtanečnějších pecek napříč všemi našimi alby. Myslím, že se bude ve čtvrtek na Štěrkovně na co těšit, my už se těšíme teď.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.