Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zveme kvalitní kapely, které fanouškům udělají radost, říká organizátor Ostravy v plamenech Patrik Kohut

Zveme kvalitní kapely, které fanouškům udělají radost, říká organizátor Ostravy v plamenech Patrik Kohut

25.7.2023 19:05 Hudba

Už za pár dní čeká fanoušky metalu další pořádná hostina. V sobotu 29. července se v ostravské Dolní oblasti Vítkovice uskuteční festival Ostrava v plamenech. O devátém pokračování této metalové přehlídky jsme si povídali se spoluorganizátorem akce Patrikem Kohutem. Zaměřili jsme se přitom na headlinery letošního roku, probrali jsme některé resty z minulosti a rozhovor jsme zakončili tím, jak to vypadá s přípravami příštího ročníku.

Zvětšit obrázek

Pořadatel festivalu Ostrava v plamenech Patrik Kohut.
Foto: Aleš Honus

S jakými dramaturgickými představami jste do letošního ročníku Ostravy v plamenech šli?

Není třeba v tom hledat velkou alchymii. Na Ostravu v plamenech zveme kapely, o kterých jsme přesvědčení, že jsou kvalitní a že přinesou fanouškům radost. To je celá naše filosofie.

Rádi také objevujeme. Letos například přivezeme kapely, které u nás ještě nehrály. Například grunge alternativce Hot Sunday Blood z italského Turína anebo symfonické death metalisty Godiva z Portugalska a další. Pokud jde o booking, na programu pracujeme a jednáme s kapelami s předstihem dvou až tří let. Je to poměrně složitý proces vzhledem k tomu, že festivalů je ve světě hrozně moc, ale množina kapel, které chtějí všichni, není příliš velká.

Jako hlavní hvězdy jsou letos prezentováni Kissin´ Dynamite, v jejichž písních je cítit nádech určité volnosti a svobody devadesátých let minulého století. Je to životní styl, který je vám blízký?

Kissin´ Dynamite je jednou z těch kapel, ze kterých doslova stříká radost ze života a pozitivní energie. To je alespoň pro mě to nejdůležitější. Vždycky říkám, a za tím si stojím, že nechceme kapely opakovat. Alespoň ne příliš často. V tomto případě jsme ale udělali výjimku již po dvou letech. Zájem ze strany fanoušků byl tak enormní, že jsme prostě podlehli. (smích)

Deathmetaloví Septicflesh od svého založení v roce 1990 patří mezi kapely, které nijak výrazné žánrové změny ve své tvorbě neudělaly. Máte rád tento typ skupin, jako třeba Cannibal Corpse, které se desítky let drží svého hudebního stylu, nebo u kapel vítáte spíše žánrovou rozmanitost, jako je typické třeba pro Paradise Lost?

Skupina Septicflesh je na scéně už hezky dlouho a naši fanoušci si zaslouží, abychom ji konečně představili naživo. Je pravda, že spousta kapel postupem času různě modifikuje svůj styl, což ale není tento případ. Septicflesh jsou jednou z těch kapel, které se drží svého pomyslného kopyta a ve svém stylu se zdokonalují. To je podle mě obdivuhodná věc a podobných kapel je málo. Když už jste zmínil další dvě skupiny, tak první z nich mi upřímně řečeno mnoho neříká. Potřebuji slyšet v hudbě melodie a ty v případě Cannibal Corpse jaksi chybějí (smích)…

A co se týká Paradise Lost?

Paradise Lost patří k mým velkým oblíbencům a kdykoli mám příležitost, zajdu na jejich koncert. Oni jsou typickým příkladem toho, že v rámci daného žánru je možné experimentovat a znít vždycky jinak. Přitom si ovšem zachovat svůj rukopis, díky kterému je člověk okamžitě identifikuje. Není vyloučeno, že se s nimi někdy potkáme i na Ostravě v plamenech. Osobně by mi jejich účast udělala velikou radost.

Firewind slaví letos pětadvacet let své existence. Bude jejich vystoupení přizpůsobeno tomuto výročí?

To je dobrá otázka, na kterou ale neznám odpověď. Dá se předpokládat, že budou hrát takový průřez celou jejich tvorbou. Moc se na ně těším zejména díky lídrovi Gusi G., který patří k nejlepším rockovým kytaristům světa. Jistě nebyla náhoda, že si ho ze všech kytaristů na světě vybral sám velký Ozzy Osbourne, aby jej pak osm let doprovázel. Nahrál s ním album Scream. Zajímavostí je, že Gus G. hrál také krátce v kapele Arch Enemy, kde nakrátko zastoupil Christophera Amotta. Ty jsme mimochodem na Ostravě v plamenech viděli v roce 2017.

Zajišťujete pro některé účinkující i doprovodný program, nebo s ohledem na letní festivaly to bude tak, že kapely jen přijedou na koncert a následně hned zamíří do další destinace?

Pokud kapela dorazí do Ostravy s předstihem, což se stává velmi často, nabízíme jim různý program. Od sportovního vyžití přes návštěvy muzea až po různé výlety, nejčastěji do Beskyd. Ve většině případů kapely našich nabídek rády využijí. Málokomu se chce jen tak povalovat v hotelu nebo vysedávat v hospodách. Mezi nejoblíbenější destinace patří Dolní Vítkovice a Pustevny, kam jsem před lety vzal i Roberta Planta, ale to je jiný příběh…

Jako obvykle vystoupí i vícero českých kapel. Podle jakého klíče jste je vybírali?

Opět platí, že kapely se musí líbit hlavně nám a stejnou měrou dáme na ohlasy fanoušků. Je to poměrně dost náročná práce vzhledem k tomu, že na Ostravu v plamenech nezveme skupiny, které člověk potkává všude možné x krát do roka. Pravda je, že by nám to asi zvedlo návštěvnost, ale je to něco, co by nás vážně nebavilo. Letos má Česká republika na našem festivalu zastoupeno pět skupin z celkových dvanácti.

Celkem by se mělo představit během čtrnácti hodin dvanáct kapel, přičemž v některých případech budou mít účinkující na vystřídání deset minut. Jak máte zajištěno, aby nedocházelo k delším prodlevám a program se nenatahoval?

Máme ten nejlepší možný produkční tým s letitými zkušenostmi. Všechno je to jen o přípravách a dobrém načasování. Prostě když jedna kapela zrovna hraje, další dvě se již připravují v zadní části pódia v takové přípravně. V jednu chvíli jsou na pódiu přítomny až troje bicí soupravy a nespočet různých kytarových aparátů a věcí, o kterých ani pořádně nevím, k čemu vlastně slouží (smích). Nechci to zakřiknout, ale vždycky se nám dařilo mít program na minutu přesný a doufám, že letos tomu bude stejně tak.

V minulosti byli v souvislosti s účastí na Ostravě v plamenech zmiňováni například Tankard nebo Crematory. Fanoušky tedy jistě bude zajímat, jaká je aktuální situace, že se tato seskupení v budoucnu na vašem festivalu představí…

Pokud jde o Crematory, tak to je kapela, která u nás měla již dvakrát vystoupit, ale asi nám není souzena. Poprvé jejich vystoupení zhatil covid a podruhé akutní nemoc členky kapely.

Nabízí se otázka, proč nepřijeli letos. Jak jsem již uvedl, kapely se bookují na festivaly i několik let předem. Na toto léto byli již dávno domluveni s organizátory festivalu Masters of Rock. Jsme malá země a mít jednu zahraniční kapelu na několika festivalech v rámci aktuální sezony, za to by nás fanoušci asi nepochválili.

To je pravda…

Málokdo chce vidět to samé na několika festivalech. Samozřejmě se s nimi snažíme domluvit na vystoupení v rámci některého z příštích ročníků. Pokud jde o Tankard, je to jedna z kapel, se kterými do budoucna také počítáme už jen třeba proto, abychom v rámci Ostravy v plamenech uzavřeli kapitolu takzvané teutonické čtyřky. Destruction, Kreator a Sodom u nás již hráli a slušelo by se doplnit staré dobré Tankard.

Ačkoliv letošní ročník ještě nezačal, tak se dá předpokládat, že už připravujete i ten nadcházející. Co už lze nyní zmínit o Ostravě v plamenech v roce 2024?

Příští ročník Ostravy v plamenech bude desátý, tedy jubilejní. Zatím prozradím jen tolik, že již máme dohodnutého headlinera a na zbytku programu se pilně pracuje. Pokud jde o zmíněnou hlavní hvězdu, budeme vás tentokrát trochu napínat a prozradíme ji až postupem času. Možná dokonce až na jaře příštího roku.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.