Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na Necro Metal Pilgrims exkluzivně zahrajeme nový singl, říká Daniel Pénzes-Gyurický z Venit Mortem

Na Necro Metal Pilgrims exkluzivně zahrajeme nový singl, říká Daniel Pénzes-Gyurický z Venit Mortem

14.2.2024 00:00 Hudba

Black metal bývá povětšinou charakterizován jako okrajový hudební styl. Pro Venit Mortem to ovšem neplatí. Ostravská parta inklinující k tomuto žánru otevřeně říká, že chce po sobě zanechat odkaz, který si posluchači budou pamatovat. I to vyplývá z rozhovoru s Danielem Pénzes-Gyurickým, zpěvákem této kapely, která loni vydala povedené debutové EP Deliverance. Venit Mortem vystoupí 23. března v ostravském klubu Barrák na festivalu Necro Metal Pilgrims, kde se dále představí formace Nomura, Refore, Exorcizphobia, Nahum a Tortharry.

Zvětšit obrázek

Venit Mortem. Daniel Pénzes-Gyurický druhý zleva.
Foto: archiv kapely

Jak s odstupem času vnímáte loni vydané EP Deliverance?

Zpětně album Deliverance vnímáme velmi pozitivně. Je to svým způsobem jak uzavření jedné kapitoly, tak odrazový můstek do budoucna. Vzniklo sice jako jeden uzavřený celek postavený na jedné konkrétní atmosféře a náladě, ale to neznamená, že se k němu nebudeme v budoucnu nikdy vracet. I proto jsme do Deliverance vložili tolik času a úsilí. Chtěli jsme, aby sloužilo jako silný základ pro naši budoucí tvorbu, což se nám dle našeho názoru také povedlo.

Která z reakcí na vaše EP vás nejvíce překvapila?

Příjemně nás překvapila především kladná reakce zahraničního publika. Díky internetu se nám podařilo zaujmout posluchače nejen z České republiky, ale také z dalších zemí světa. Dokonce nás oslovila nizozemská redakce Metalheads Nijmegen Worldwide s nabídkou interview. Hudba, kterou tvoříme, je žánrově poměrně rozmanitá, takže jsme si zpočátku vůbec nebyli jisti, jak ji veřejnost přijme. Naštěstí byly ohlasy pozitivní a teď můžeme s klidem v duši říct, že si naše tvorba své fanoušky našla.

Mnoho blackmetalových kapel spoléhá na určitou jednoduchost, hudební prostotu či syrovost. Vaše pojetí je naopak velmi vyspělé. Byl to hned od začátku záměr, že nebudete inklinovat ke kapelám typu Darkthrone atd.? Což samozřejmě neznamená, že by jejich tvorba byla nezajímavá…

To rádi slyšíme. Náš zvuk je přirozeným výsledkem rozmanitých hudebních vkusů všech členů Venit Mortem. V kapele se nechceme nechat omezovat tradičními hranicemi hudebních žánrů, sami posloucháme téměř vše – od popíku až po deathcore. Pokud nám určitý zvuk sedí, není pro nás důležité, aby byl sám o sobě typicky blackmetalový.

Velmi propracovaný a nápaditý je zejména titulní song. Byl pro vás po kompoziční stránce nejnáročnější?

Paradoxně ani ne. Titulní píseň ke mně přišla téměř sama. Při jejím psaní jsem byl v jakémsi hudebním transu, kdy jsem chytil múzu a probudil se až na jejím konci. Jakou sílu a poselství v sobě má, to jsme si doopravdy uvědomili vlastně až po nazpívání dema. Ze všech písní byla přidána až jako poslední a byla přesně tím, co nám na albu chybělo.

V jakém duchu se odvíjejí nové písně?

Do nových písní jsme přidali plno dalších žánrových prvků, díky kterým jsou písně živější a dynamičtější, avšak stále zachovávající náš zvuk. Co se týká plánů do budoucna, nápadů máme opravdu hodně, avšak pro realizaci se snažíme vybírat jen ty nejkvalitnější. Momentálně dokončujeme nahrávání dema písně, která má podle nás skutečně velký potenciál a kterou jsme se proto rozhodli vydat jako samostatný singl. Žádné oficiální datum vydání zatím potvrdit nemůžu, co ale můžu slíbit, je, že je na co se těšit.

Každopádně preferujete černobílou, tedy spíše tmavou image. I vaše videa a webové stránky jsou laděny podobně. Proč právě tyto barvy? Ty jsou samozřejmě pro black metal, potažmo metal typické, ale přijde mi, že nechcete být jen další black metalovou partou v řadě…

To je pravda. Kombinace černé a bílé je nadčasová, elegantní a přes svou jednoduchost v sobě skrývá silnou symboliku duality, jakou žádná jiná kombinace barev nenabízí. To se nám líbí a dává pro prezentaci naší tvorby smysl. To ale neznamená, že se chceme omezovat jen na tyto dvě barvy. Rádi z této škatulky vystoupíme tam, kde je to podle nás smysluplné, například v budoucí videoprodukci klipů, pro které by byla černobílá škála nedostatečná.

Jak velkou roli přikládáte textům? Snažíte se v textech prezentovat především váš vnitřní svět, nebo vám jde hlavně o to, aby vám v textech porozuměli i vaši fanoušci?

Texty písní bereme vážně, i když přiznávám, že dominantním prvkem je pro nás spíše hudební stránka a výsledný dojem z ní než přesné znění textu. Píšeme převážně o smrti, chmurných pocitech a temných stránkách života a společnosti. Snažíme se, aby výsledné texty fungovaly jak na rovině doslovné, tak na rovině symbolické a aby tak měl posluchač možnost svobodné volby v tom, co si z poslechu odnese.

Otázka, která se nabízí. Album s názvem Deliverance nahráli také švédští Opeth. Je nějaký důvod, proč jste váš počin pojmenovali stejně? O jakém vysvobození se ve vašem případě jedná?

Hlavní myšlenkou skladby Deliverance je, že smrt, která bývá často vnímána jako jakési vysvobození, jím ale také vůbec být nemusí. Odkazuje na to, že smrt není vždy řešením a že po ní dost možná následuje něco, co nedá vaší duši klid. Jaká je ale pravda, to jednou zjistíme všichni.

Máte nějaký cíl, za kterým jdete? Nebo tvoříte spíše intuitivně s tím, že uvidíte, kam vás vaše tvorba zavede?

Hudba je naší vášní, takže rozhodně míříme co možná nejdál. Naším primárním cílem je vnitřní pocit uspokojení. Chceme vědět, že jsme světu naší hudbou nabídli vše, co jsme mohli, a zanechali odkaz, který posluchače osloví a něco jim předá. Někdo by mohl namítat, že jsme snílci. Možná je to pravda, avšak na našich cílech do budoucna to nic nemění. Co se týká tvorby, probíhá spíše intuitivně. Zatím necháváme vývoji volný průběh a věříme, že výsledek je lepší než cokoli, co bychom si mohli vynutit.

Hlásíte se k black metalu. Je tedy nějaký prvek, který se vám na black metalu nezamlouvá, a naopak nějaký typický element pro tento žánr, bez kterého si vaše skladby nedokážete představit?

Na oldschoolovém black metalu mi osobně často vadí jeho zvuk a jednoduchost. Moderní vlny black metalu už těmito neduhy tolik netrpí, díky čemuž jsou mi podstatně bližší. Proto jsme ostatně i my k žánru kapely připojili slovo modern. Tím ale neříkám, že bychom se od oldschoolového black metalu chtěli úplně distancovat. Já i další členové se rádi poslechem vracíme také k těmto kapelám. Jen by to sem tam chtělo ekvalizér a baskytaru (smích)… Bez čeho si ale naši tvorbu nedokážu představit, je takzvaný kytarový tremolopicking, kdy kytaristé drtí struny tak, že jejich předloktí je s nadsázkou větší než stehno. Toho se rozhodně vzdát nehodláme!

V březnu vystoupíte na letošním festivalu Necro Metal Pilgrims…

Ano, na Necro Metal Pilgrims se všichni neskutečně těšíme. Bude to náš první koncert letošní sezony. Navíc vystoupíme na festivalu, který jsme jako diváci navštěvovali už od patnácti let a na který máme jen ty nejlepší vzpomínky. Nemůžeme se dočkat, až si letos Necro Metal Pilgrims zažijeme také z druhé strany a věříme, že návštěvníkům předvedeme show tohoto festivalu hodnou. Čeká nás tam vícero novinek. Náš bubeník v sobě objevil vášeň pro další hudební nástroj a tentokrát se tak na pódiu objeví netradičně s kytarou. Exkluzivně navíc zahrajeme nový doposud nevydaný singl, který by si nikdo neměl nechat ujít.

Co dalšího vás v nejbližší době čeká?

Jak již bylo řečeno, máme v plánu v blízké době natočit a vydat nový singl, jehož přípravě se v těchto dnech naplno věnujeme a který bude skutečně stát za to. Co se týká živých vystoupení, v tuto chvíli mohu kromě naší účasti na již zmíněném Necro Metal Pilgrims potvrdit vystoupení na Bloodstained Metal Eventu (2. dubna, klub Barrák – poznámka redakce). Mohu vás také lehce navnadit na další dvě akce, kde vystoupíme po boku větších kapel, avšak prozatím nemám dovoleno prozrazovat podrobnosti. Doporučuji sledovat naše sociální sítě, kde se nejen o těchto koncertech můžete dozvědět jako první.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.