Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Půvabná cembalistka Kateřina Chroboková vystoupí s Janáčkovou filharmonií

Půvabná cembalistka Kateřina Chroboková vystoupí s Janáčkovou filharmonií

14.11.2013 00:01 Hudba

Havířovská rodačka, velice půvabná blondýnka a skvělá cembalistka a varhanice Kateřina Chroboková bude hlavní protagonistkou koncertu Janáčkovy filharmonie, který se chystá na příští čtvrtek v Domě kultury města Ostravy. Od 19 hodin Chroboková přednese dvě krásné skladby pro cembalo.

Zvětšit obrázek

Cembalistka Kateřina Chroboková se svým nástrojem.
Foto: Archiv umělkyně

Na programu koncertu bude Bachův Koncert pro cembalo, dvě altové flétny a orchestr a také o dvě a půl století mladší dílo Henryka Góreckého Koncert pro cembalo a smyčcový orchestr. Během dramaturgicky zajímavého večera kromě zmíněných skladeb zazní ještě Honnegerova Symfonie č. 2 a Beethovenova Symfonie č. 7. Orchestr bude řídit dirigent Ondřej Vrabec.

Cesta Kateřiny Chrobokové k hudbě začala poté, co jí maminka zakoupila první nástroj.  „Když viděla, že jsem blázen do hudby, pořídila mi první piano a plně mě podporovala. Můj táta je excelentní neurochirurg, má hudbu rád a hrozně mi fandí. To, že jsem si zvolila varhany a cembalo, bylo dílem osudu a jsem velmi šťastná, že se tak stalo. Jsem velmi úzce spjata s oběma nástroji,“ prozradila v jednom z rozhovorů.

Kromě interpretace skladeb jiných autorů se v poslední době věnuje Kateřina i vlastní tvorbě.  Na nedávném havířovském festivalu Vox Organi jí a Janáčkovu komornímu orchestru patřil 7. listopadu závěrečný koncert.

„Tento koncert v celé šíři ukázal Kateřinin záběr. První půle koncertu byla věnována Bachovi a ve druhé se vedle již zmíněné  Góreckého skladby posluchači ve světové premiéře mohli seznámit se skladbami Kateřiny Katt Chrobokové. „Speciálně pro tento koncert mi byl na zakázku vyroben nový nástroj,“ prozradila umělkyně.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.