Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Tim Rice přišel do ostravského divadla v teniskách. Drobná provokace neuškodí, řekl

Tim Rice přišel do ostravského divadla v teniskách. Drobná provokace neuškodí, řekl

17.11.2013 00:00 Divadlo

Tim Rice je svým dílem známý po celém světě. Proslul jako libretista muzikálových hitů skladatele Andrewa Lloyd Webbera Jesus Christ Superstar a Evita nebo Chess s bývalými členy skupiny ABBA. V sobotu tato důležitá osobnost světového muzikálu zavítala do Ostravy, a to šest dní po svých devětašedesátých narozeninách.

Zvětšit obrázek

Překladatel Michal Prostějovský (vlevo) v Ostravě doprovázel Tima Rice.
Foto: Zdeněk Figura

Držitel několika cen Grammy, Tony a tří Oscarů dorazil do Ostravy proto, aby v úvodu celoevropské Noci divadel zhlédl v Divadle Jiřího Myrona nastudování muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, který je prvním z autorské dílny Webber-Rice.

„Rokenrol je rytmem mého dětství a mládí, tak trochu se cítím být hippíkem či rockerem dodnes,” řekl Tim Rice deníku Ostravan.cz v divadelním buffetu.

Uvolněný modrooký, světlovlasý Sir Timothy, kterého k padesátým narozeninám povýšila královna Alžběta II. do rytířského stavu, měl sice bílou košili, tmavé sako, ale k šedým kalhotám obuté modré tenisky. „Drobná provokace neškodí nikdy,” podotkl umělec, který je autorem textů písní pro takové hvězdy, jakými jsou Elvis Presley, Cindy Lauper nebo Céline Dion.

„Nejraději mám verše anglických romantických básníků Percy Bysshe Shelleyho a Johna Keatse. Možná se něco z mé lásky k velkým citům v jejich básních dostalo i do mých libret. Muzikály jsou podle mě pokračováním romantismu v šílené, rychlé a přetechnizované době,“ zamyslel se Rice.

Ostravské představení Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť bylo zhruba třístým, které Tim Rice ve světě shlédl. „Zajímá mně, jak lidi v jiných zemích než anglicky mluvících, reagují. Zda se smějí na stejných místech, tleskají nebo i pláčou. U autora českých překladů Michala Prostějovského je to téměř stoprocentní. Myslím, že mu dlužím spoustu peněz,” zasmál se Rice.

Právě Michal Prostějovský, který do češtiny přebásnil všechny zásadní muzikály autorské dvojice Webber-Rice, Sira Timothyho v Ostravě doprovázel. „Je to jeho třetí návštěva Česka. Poprvé zhlédnul v pražské Spirále Evitu v roce 1998. Do Prahy se pak vrátil 6. dubna 2011 na nové nastudování Jesus Christ Superstar v Hudebním divadle Karlín. Prohlásil, že to bylo, jako by k divákům promlouval on sám. Takové uznání mě přirozeně velmi těší,“ řekl Prostějovský deníku Ostravan.cz.

Pestrobarevná a dynamická ostravská inscenace Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, která se v Divadle Jiřího Myrona hraje od loňského října, měla u vyprodaného hlediště velký úspěch. Dlouhý, nekonečný aplaus vykouzlil na tváři Sira Tima Rice zářivý úsměv. „Byla to perfektní show s perfektními herci a perfektní scénou,” řekl jeden z nejvýznamnějších muzikálových autorů světa.

Národní divadlo moravskoslezské nyní připravuje na jaro ostravskou premiéru muzikálu Evita, která se má stát jednou z největších divadelních událostí sezóny. „Docela mě po dnešku zajímá, jak v Ostravě Evitu zvládnou. Pokud budu pozván, určitě rád přijedu,” dodal Rice.

Zdeněk Figura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.