Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kapela Kofe-In vydala třetí album a frontman Jan Kunze říká: Mám z toho cédéčka radost

Kapela Kofe-In vydala třetí album a frontman Jan Kunze říká: Mám z toho cédéčka radost

23.11.2013 05:00 Hudba

Nové album opavských Kofe-In představuje kapelu v dosud nejlepší formě. Je pestré, emotivní a skrývá v písních rockový drive i krásnou baladičnost. O třetím cédéčku s názvem Dobré nebe si deník Ostravan.cz povídal s frontmanem kapely, charismatickým zpěvákem Janem Kunze.

Zvětšit obrázek

Kapela Kofe-In vydala nové album, frontman Jan Kunze v popředí.
Foto: Archiv kapely

V právě končícím týdnu vyšlo třetí album Kofe-In, které se jmenuje Dobré nebe. Jak probíhalo nahrávání?

Dobré nebe jsme natočili za nejkratší dobu ze všech dosavadních nahrávání. Materiál jsme měli dobře připravený a udělali jsme si i referenční dema. Původní demo na tuhle nahrávku vzniklo ve zkušebně kapely Imodium, pomáhal nám ho dát dohromady jejich frontman Tomáš Fröde a od toho dema se odvíjel budoucí materiál. Dobré nebe jsme vlastně nahráli za víkend. Natáčení bylo úžasné, provázela ho dobrá atmosféra a strašná pohoda.

Všiml jsem si zajímavých hostů. Můžeš je blíž představit?

Na desce hostují dva lidé – samotný producent desky Armin Effenberger z kapely Cartonnage, který patří mezi top českých hudebních producentů, a druhým hostem je Slovenka Katarína Landlová, což je vokalistka, která na sebe výrazně upozornila v posledním ročníku soutěže Československo má talent. Spolu s ní vnikl náš československý duet s názvem I kdyby. Katarína je stejně pohodová, jako byl celý průběh nahrávání desky, takže bylo strašně fajn s ní pracovat.

Koho napadl název Dobré nebe? Vypovídá něco o celém počinu?

Většinu názvů vymýšlím sám. Měli jsme samozřejmě více variant. Docela si libuji v nějakých podivných dvouslovích nebo větách. Když jsme to později promýšleli, tak jsme s kluky zjistili, že název Dobré nebe nejvíce vystihuje album jako takové. Je to nejpozitivnější počin, jaký jsme kdy udělali, nejvíc písničkový. Jak dodal Armin – je to svěží rocková deska. Říkal, že v tom cítí poslední INXS, což byla vize, která nás bavila.

Kofe-In jsou pověstní zajímavými klipy. Nové album asi nebude výjimkou…

Zatím existuje pilotní klip, který se jmenuje Moje dobré nebe. Natáčeli jsme ho s kameramanem Davidem Hofmannem a režisérem Liborem Martiníkem. Je zajímavá náhoda, že se točilo v ateliéru Petra Vachlera Pokrok na Žižkově, kde kdysi vznikl náš první videoklip Sebe mi dej. Další perličkou je, že v klipu se mnou hraje holka, kterou jsme objevili na jednom z našich koncertů. Není to zatím profesionální herečka ani tanečnice, ale zaujala nás. Když jsme hledali obsazení hlavní role, měli jsme dvě holky na výběr, nakonec jsme vybrali Karolínu. Kromě toho vznikne určitě více videoklipů. Budu moc rád, když nám všichni napíšou tipy na singly, protože je velmi těžké se rozhodnout, která píseň by to měla být. I v minulosti jsme se sekli, když si vzpomenu na videoklip Drogy, který byl totálně neúspěšný (smích). Správně vybrat je těžké. V létě jsme natáčeli na Islandu. Teď je ve střižně klip, který bude úplně jiný než ten pilotní. Bude hodně o přírodě a divokých krásách Islandu.

Hrají vás v rádiích?

Hraje nás Český rozhlas a videoklipy z poslední desky Libertin i současného Dobrého nebe se hrají na Óčku a na české mutaci MTV. Pustili nás několikrát i v České televizi. Jak uspět v rádiích, řeší všichni čeští muzikanti už patnáct let. V médiích se pouštěj dokolečka stále ty stejné kapely a dostat se do nějaké zajímavější rotace je hrozně těžké. Je to svět pro pár vyvolených, kteří si ten prostor dobře hlídají. Takže jsem rád, že jsme se dostali alespoň někam a myslím, že jsme už pár let pevnou součástí klubové scény.

Texty na novém cédéčku jsou opět tvoje?

Jsem sice většinový textař, ale na každé desce je vždy alespoň jeden text od bráchy Petra. Nikdy jsem se ani nebál sáhnout po slovutných českých básnících a použít něco od nich. Takže na albu je jeden text od Jiřího Ortena, jeden od bráchy a osm je mých.

Vím, že máte s bratrem Petrem tak trochu rozdělené role, on je většinovým autorem hudby Kofe-In. Jak je to s vašimi hudebními vzory?

Většinu muziky na albu Dobré nebe skutečně napsal brácha, po jedné písničce přispěli basák Dan a kytarista Laco. Aranže a celkový sound vznikají společně. Vzorů máme samozřejmě strašně moc, ale naše muzika k nim nijak prvoplánově neodkazuje. Já i celá kapela jsme všichni nadšení fanoušci Pearl Jam, ale s Pearl Jam to nemá nic společného. Pokud bych to měl k něčemu přirovnat v té svěžesti pop rocku s elektronikou, tak jsou to možná ti poslední INXS. Ale to si samozřejmě mažu med kolem huby, protože INXS jsou velcí…

Obvyklé je, že kapela vydá desku a potom následuje koncertní turné. Jak to vypadá s koncerty k novému albu?

Vlastní turné zatím nejedeme, protože nám před pár měsíci přišla nabídka od kamarádů z kapely UDG na projekt s názvem kamarádské turné. Pojede se celá republika ve větší sestavě kapel. Protože to jsou kluci, s kterými jsme už koncerty jeli a máme se rádi, tak jsme si řekli, že vlastní turné zatím nebudeme hrotit. Teď pokřtíme desku a až do konce roku pojedeme s UDG kamarádské turné.

Kde se bude Dobré nebe křtít?

Bude se křtít na dvou místech. V Opavě 29. listopadu v kulturním domě na Rybníčku, kde nám ho pokřtí právě UDG. A 17. prosince v Lucerna music baru v Praze. Další koncerty jsou na našich stránkách.

Které písně na albu jsou tvé nejoblíbenější?

Každý z nás má své favority, nicméně pro mě asi nejvíc vítězí songy Noc bude dlouhá, Až přijde čas a Volnomyšlenkář. Pak akustická záležitost Věčnost je nic. Dvě písně jsme oprášili z repertoáru naší předchozí kapely. Je to takový model Bratří Orffů. Vzali jsme je z naší bývalé kapely Luza a přearanžovali je do současné podoby. Jsou to písně Havrani a již zmíněná Věčnost je nic. Myslím, že se nám povedlo album plné silných písní. Ohlasy jsou zatím jen pozitivní, mám z toho fakt radost.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.