Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Marek Hoblík ze spící kapely Psychonaut: Pokračovat, nebo ne? Jsme na vážkách

Marek Hoblík ze spící kapely Psychonaut: Pokračovat, nebo ne? Jsme na vážkách

16.12.2013 01:05 Hudba

Ojedinělou možnost slyšet a vidět kapelu Psychonaut, která kdysi byla vlajkovou lodí opavské klubové scény, budou mít v pátek návštěvníci Hudebního bazaru v Ostravě-Přívoze. Kapela, která již nevyvíjí aktivní činnost, zde zahraje po dlouhé odmlce. Deník Ostravan.cz si o chystaném koncertu povídal se zakladatelem Psychonautu Markem Hoblíkem.

Zvětšit obrázek

Zakládající člen a kapelník Psychonautu Marek Hoblík.
Foto: Archiv

Myslel jsem si, že kapela Psychonaut už před více než pěti lety definitivně ukončila činnost. Je chystaný koncert v Hudebním bazaru předzvěstí nějakého comebacku, nebo jde pouze o jednorázovou záležitost?

My jsme si už po našem rozchodu řekli, že si v budoucnu občas zahrajeme, třeba jen jednou za rok. Takže jsme se po čase opět domluvili, že si uděláme tu radost. Majitel klubu Jirka Zahuta nás vždycky osloví – my na to moc nemyslíme, protože každý z nás má svoje hudební projekty. Téměř celý rok se dohromady nepotkáme a pak se sejdeme na zkoušce, kde ty písničky oprášíme.

Jaký bude scénář koncertu? Předpokládám, že žádné nové písně nemáte, takže to bude nostalgické vzpomínání?

My nové písničky nemáme, ale zároveň máme. Před naším rozpadem jsme totiž udělali asi čtyři nové věci, které jsme tehdy nehráli. A teď je zahrajeme a možná i příští rok, až bude příležitost… Kromě toho zahrajeme asi čtyři převzaté kousky, abychom ten koncert protáhli na dvě hodiny.

Vy jste ve své době byli poměrně populární, vydali jste několik nahrávek včetně posledního CD s názvem Jsem tady, které mělo dobré ohlasy… Proč jste se vlastně tehdy rozpadli?

Já už se v tom zpětně nechci vrtat. Ale hlavním důvodem asi byla tzv. únava materiálu. Nějak se nám nedařilo posouvat dále. Na zkouškách jsme na sebe jen tak koukali a nic z nás nepadalo. Byli jsme z toho docela frustrovaní, konec byl neodvratný…

Je konec kapely Psychonaut definitivní? Nebo by vás úspěch podobných jednorázových koncertů mohl přimět k další tvůrčí činnosti?

My jsme ten úspěch s Psychonautem měli i minulý rok, kde jsme si asi po dvou letech zahráli právě v Hudebním bazaru. Bylo to opravdu super, spousta lidí se bavila. Potom jsme se s kapelou sešli a bavili jsme se o tom, jestli máme pokračovat. Většina kapely by chtěla, ale abych byl upřímný, máme pochyby o tom, jestli by to mělo nějakou cenu. V Ostravě by to určitě mělo úspěch, ale když vyjedete o několik desítek kilometrů dále, je všechno úplně jinak. A jezdit po klubech, kam přijde dvacet lidí, to je prostě dřina. Takže jsme pořád na vážkách, jestli se nám zase chce tahat se všemi těmi aparáty po celé republice. Nejsem si jistý, jestli dnešní doba přeje bigbítu.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.