Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zpěvačka Emiliana Torrini, známá z Pána prstenů, míří do Ostravy

Zpěvačka Emiliana Torrini, známá z Pána prstenů, míří do Ostravy

26.2.2014 00:00 Hudba

Zpěvačka Emilíana Torrini, majitelka okouzlujícího hlasu, je dalším islandským hudebníkem potvrzeným na letošní festival Colours of Ostrava. Účast zpěvačky, která se proslavila mimo jiné písní Gollum's Song z konce filmu Pán prstenů: Dvě věže, potvrdili pořadatelé v úterý večer.

Zvětšit obrázek

Emiliana Torrini na snímku z festivalu Pohoda, kde vystoupila před dvěma lety.
Foto: Archiv umělkyně

„Hudba by vám měla nahnat strach a zároveň být krásná. Něco jako spadnout na zadek a nevědět, jestli se máte smát nebo plakat,” říká Emilíana, po matce Islanďanka a po otci Italka.

Původně z ní měla být operní pěvkyně, nakonec se po restauracích živila jako jazzová a bluesová zpěvačka. Tam ji objevil agent z labelu One Little Indian, u něhož začínala také Björk, a Emilíanu přemluvil k přestěhování do Anglie, kde ji Roland Orzabal  z kapely Tears For Fears pomohl v roce 2005 vyprodukovat debutové mezinárodní album Love in the Time of Science. Zanedlouho pak začala její dodnes trvající spolupráce s britským multiinstrumentalistou a producentem Danem Careyem.

Od intimity dalšího alba Fisherman´s Woman si Emilíana odskočila do velkého showbussinesu – podílela se na hitu Slow, za který byla Kylie Minogue nominovaná na Grammy, a s Paulem Oakenfoldem nazpívala skladbu Hold Your Hand. Obdiv, slávu a nadšené recenze získala Emilíana ale až v roce 2008 za vynikající album Me and Armini.

Na Colours přiveze zpěvačka loňskou novinku Tookah, se kterou posbírala v Icelandic Music Awards čtyři nominace.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.