Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. V chystaném filmu s názvem Kozy léčí účinkují Stivínová, Lichý, Vápeník i Šmotek

V chystaném filmu s názvem Kozy léčí účinkují Stivínová, Lichý, Vápeník i Šmotek

18.4.2014 00:00 Atd.

Příběh ženy, která bojuje s nebezpečnou nemocí a rozhodne se odejít na venkov a změnit životosprávu, nabídne nový film s názvem Kozy léčí režisérky Lenky Wimmerové, jehož natáčení právě dokončilo ostravské studio České televize. Ve filmu, který se natáčel v malebném kraji poblíž Poličky i v Ostravě, účinkuje řada ostravských herců. Kdy přesně se bude film vysílat, zatím televize nezveřejnila.

Zvětšit obrázek

Norbert Lichý a Zuzana Stivínová ve filmu Kozy léčí.
Foto: Rostislav Šimek

V hlavní roli filmu účinkuje Zuzana Stivínová, která se rozhodne s celou rodinou odstěhovat na vesnici a pěstovat tam kozy. Velkým vzorem je jí stará paní, výrazná venkovská autorita, která ji přesvědčí, že právě kozí mléko a další produkty z něj jí v její situaci nejvíc pomohou.

Po boku Zuzany Stivínové diváci uvidí Igora Chmelu, Johannu Tesařovou, Kašpara Juráčka a Vendy Hájkovou. Ve filmu se ale kromě toho objeví i řada dalších známých jmen. „Nechybí mezi nimi ani ta, která známe z ostravských divadel, například:  Alena Sasínová – Polarczyk, Norbert Lichý, Vladimír Čapka, Vladislav Georgiev, Jan Vápeník nebo René Šmotek,“ uvedla mluvčí ostravského televizního studia Jolanda Pilařová.

Miroslav Georgiev a Ján Vápeník ve filmu Kozy léčí.

Miroslav Georgiev a Ján Vápeník ve filmu Kozy léčí. (Foto: Rostislav Šimek)

Film o výrazné ženské hrdince v mezní životní situaci, k němuž scénář napsala Markéta Bidlasová, vznikl v Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové. Než se ale objeví na televizních obrazovkách, stojí za to si připomenout několik úspěchů, kterých ve spolupráci s ostravským televizním studiem uvedení tvůrci a herečtí představitelé dosáhli.

Režisérka Lenka Wimmerová natočila v roce 2009 film Nespavost. Tato hořká komedie o polámaných rodinných vztazích poskytla skvělou hereckou příležitost Haně Maciuchové a v roce 2010 dostala Televizní cenu Elsa jako nejlepší pořad roku v kategorii Původní dramatická tvorba.

Zuzana Stivínová se při své první spolupráci s ostravským studiem objevila v roce 2012 v hlavní roli v thrilleru Occamova břitva. Společně s Ondřejem Sokolem sehráli skvělý part dvou manželů, kteří se stanou náhodnými svědky vraždy. Film, který režíroval Dan Svátek, byl nominován na ocenění Zlatá Nymfa na televizním festivalu v Monte Carlu, kromě jiného také v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon.

Johanna Tesařová je ve filmu Kozy léčí svéráznou a respektovanou babi Čihákovou. Při spolupráci s novou generací televizních tvůrců si znovu připomněla Ostravu, kde kdysi začínala. V  její filmografii je navíc vysoce hodnoceno účinkování ve filmu Pramen života, který natočil režisér Milan Cieslar v roce 2000 právě s ostravským televizním štábem.

„Film ale přinesl hlavním hereckým představitelům také řadu různých poprvé. Igor Chmela se poprvé před kamerou setkal se Zuzanou Stivínovou, poprvé spolupracoval s ostravskou televizí a poprvé také podojil kozu,“ doplnila mluvčí.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.