Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Colours nadělují pod stromeček elektronický dárek v podobě Caribou

Colours nadělují pod stromeček elektronický dárek v podobě Caribou

21.12.2014 18:58 Hudba

Londýnský producent pocházející z Kanady, hudebník, DJ a zpěvák Dan Snaith alias Caribou je další potvrzenou velkou hvězdou festivalu Colours of Ostrava. Do Ostravy přijede se svou kapelou, která hraje sofistikovanou elektronickou hudbu, i se zajímavou vizuální show.

Zvětšit obrázek

Caribou je čerstvým držitelem ceny Essential Mix Of The Year.
Foto: BBC Radio 1

„Caribou nerozpoutává na parketech peklo, svou elektro hudbou sleduje hlubší umělecké vize a stojí v opozici vůči prvoplánové taneční euforii. Sofistikovaným a chytlavým způsobem propojil dub step, house, techno, krautrock, hip hop, disco, retro pop a R&B,“ charakterizuje hudbu Caribou hudební publicista a spolupracovník Colours Jiří Moravčík.

V Kanadě obdržel Dan Snaith nejvyšší hudební ceny Polaris a Juno a za sebou má světové turné s kapelou Radiohead a pokoření velkých festivalů s Kieranem Hebdenem (Four Tet). V tuto sobotu se stal navíc vítězem ankety BBC Radio 1 Essential Mix Of The Year.

Získal doktorát z matematiky, což by mohlo vzbuzovat dojem, že v jeho skladbách mezi elektronikou, hlasy zpěváků a hudebníky z kapely panuje pevný řád, přesto v nich ponechává velký prostor pro fantazii, svobodně rozevlátou především na koncertech.

„Caribou dokáže v posluchačích vyvolat pocity vzrušení, ví jak je dostat do pohybu, se vstřícnými náladotvornými melodiemi s nimi ale vzápětí navazuje těsnější kontakt a sdílí osobní vnímání složitostí lásky. Což je téma jeho posledního alba Our Love z letošního roku, které s ním natáčeli jeho kanadští přátelé: soulová zpěvačka Jessy Lanza a nevšední houslista a skladatel Owen Pallett,“ dodává Moravčík.

*

Zatím pořadatelé festivalu kromě Caribou zveřejnili jména dvou hlavních hvězd – do Ostravy v červenci přijedou britský populární zpěvák Mika, jehož bezstarostnou hudbu s hitovými ambicemi ocení hlavně teenageři, a také legendární američtí Swans, což je pro změnu velmi alternativní hudba pro vyhraněné publikum.

Přijedou také francouzská electroclashová skupina Black Strobe známá z traileru filmu Quentina Tarantina Nespoutaný Django, dánská melancholická formace Choir of Young Believers, jejíž jemná skladba Hollow Talk zní v krimi seriálu Most, britská dvojice úspěšně míchající syrové blues s beatboxem Heymoonshaker, temné garážové bluesrockové trio Johna J Presley, mladá britská indie-rocková kapela The Mispers, pouliční akustická kapela s beatboxerem CoCo & The Butterfields, amsterodamské ska-punk Bazzookas i holandské NO Blues míchající blues s arabskou a africkou hudbou.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.