Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Jeden svět v Ostravě: Šimon Pánek uvede film o teroristech

Jeden svět v Ostravě: Šimon Pánek uvede film o teroristech

14.3.2015 00:00 Atd.

Bezmála čtyři desítky filmů pro veřejnost a další tucet snímků pro školy nabízí ostravská část mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Po sobotní projekci filmu Cukr blog, který pojednává o rozpínavosti cukerné lobby, je na pondělí připraveno slavnostní zahájení, kterého se bude osobně účastnit ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Zvětšit obrázek

Snímek z filmu Bojovníci ze severu.
Foto: Jeden svět

Promítání festivalových filmů bude probíhat současně na pěti místech, a to v Minikině, klubu Atlantik, kině ART, multižánrovém centru současného umění Cooltour a ve Staré Aréně. Kromě odpoledních a večerních projekcí jsou připraveny také speciální dopolední promítání pro základní a střední školy, projekce filmu pro rodiče i s dětmi nebo promítání v originálním anglickém znění.

Heslo letošního ročníku zní Praskněte své bubliny. „A tato výzva zazní naplno už v pondělí 16. března, kdy do Ostravy dorazí Šimon Pánek, aby v Minikině uvedl film Bojovníci ze severu. Po filmu budou mít diváci možnost s ředitelem Člověka v tísni debatovat třeba právě na téma radikálních islamistických skupin a jejich hrozbě pro Evropu,“ uvedla zástupkyně organizátorů Petra Ondruchová Uvírová.

Ani další dny diváci nebudou ochuzeni o zajímavé hosty. Téměř všechny české filmy přijedou uvést a pobavit se o nich sami jejich tvůrci. Hosté budou ale i z daleka. Mezi takové patří i nikaragujská aktivistka Darling Molina, která bude spolu s Ondřejem Juříken z Člověka v tísni hostem u filmu Tichá inkvizice o zákazu potratů v Nikaraguji.

Závěrečný večer festivalu bude v pátek 20. března od 18 hodin v Multižánrovém centru Cooltour patřit debatě o konfliktech západní a východní civilizace a praskajících bublinách dnešního světa. Debaty se zúčastní Petruška Šustrová (česká publicistka, překladatelka z angličtiny a polštiny a bývalá disidentka), Jan Urban (český novinář, pedagog, disident komunistického režimu, signatář Charty 77, spoluzakladatel, lídr a mluvčí Občanského fóra) a Kateřina Procházková (bývalá zpravodajka Českého rozhlasu pro Čínu, východní a jihovýchodní Asii).  Po debatě proběhne od 20:30 koncert pražské skupiny ILLE.

(Tisková zpráva)

PROGRAM FESTIVALU NAJDETE ZDE.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.