Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravské stopy v programu jubilejního 70. ročníku festivalu Strážnice

Ostravské stopy v programu jubilejního 70. ročníku festivalu Strážnice

28.6.2015 00:00 Atd.

Každoročně se v programu Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici objeví reprezentanti Ostravy. Zasvěcení dobře vědí, že Ostrava má početnou obec folkloristů i svůj mezinárodní festival Folklor bez hranic. Ani v letošním ročníku strážnického festivalu Ostraváci v uplynulém týdnu nechyběli.

Zvětšit obrázek

Mezi cimbálovými muzikami nechyběla ostravská muzika Friš.
Foto: Ladislav Vrchovský

V programové radě zasedli Kateřina Macečková, umělecká vedoucí souboru Hlubina, a Zdeněk Tofel, hudební redaktor ostravského studia Českého rozhlasu, který byl i autorem a hudebním režisérem nedělního pořadu Se strážnicí 70 let na společných vlnách, vysílaného Českým rozhlasem v přímém přenosu. Kateřina Macečková je také členkou hodnotící komise festivalu, která uděluje festivalová ocenění.

V dětském pořadu s názvem Tady jsme doma byly děti z Proskovic „hybateli děje“. Pořad měl sice podobu školního vyučování, ale děti z různých škol z celé republiky se po výzvě proskovických dětí vydávaly na pomyslnou cestu časem, poznávaly řemesla i pověsti z míst, ve kterých žijí.

012

Děti z Proskovic na festivalu ve Strážnici. (Foto: Ladislav Vrchovský)

Autorky pořadu Alena Schauerová a Yvona Voráčová jakoby oživily slova skladatele Gustava Mahlera: „Připomínat tradice není oslavování popela, ale přidávání do ohně života.“ Pořad byl velmi příznivě přijat jak dětskými, tak dospělými diváky.

Pořad Kde domov můj (muoj) připomínal desetiletí soužití Čechů a Slováků v jednom státě. Pro mnohé dlouholeté návštěvníky strážnického festivalu byl tím nejkrásnějším koncertem z pokladnice lidové kultury obou národů, jaký kdy ve Strážnici zazněl. Po zásluze byl oceněn hlavní cenou letošního ročníku festivalu. Ostravská muzika Vojtek vystoupila spolu s tanečníky z Ostravice v části věnované Slezsku.

369

Členové muziky Vojtek Radomír Velký a Zdeněk Tlach před vystoupením. (Foto: L. Vrchovský)

Cimbálová muzika Friš hrála na jednom z pódií v areálu zámeckého parku v sobotu odpoledne od 12 až do 17 hodin. Na místě jejího koncertování se sešli většinou ti, kteří letos do Strážnice na folklorní festival přijeli z Ostravy. Písně z Lašska a Slezska, ale také z jiných regionů Čech, Moravy a také ze Slovenska v podání muziky Friš přilákaly k poslechu v průběhu celého odpoledne několik stovek posluchačů.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.