Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Do NDM přiletí Španělská muška. Očekávejte rozvernou komedii s dvaceti dveřmi

Do NDM přiletí Španělská muška. Očekávejte rozvernou komedii s dvaceti dveřmi

23.10.2015 00:50 Divadlo

Přesně po 90 letech se do Národního divadla moravskoslezského vrací známá a rozverná komedie Španělská muška. Díky scéně Davida Baziky je pro diváky připravena spousta nečekaných záměn a také spousta dveří. Premiéra se bude konat ve čtvrtek 29. října v Divadle Jiřího Myrona.

Zvětšit obrázek

Pavlína Kafková, Tomáš Jirman a Renáta Klemensová na zkoušce.
Foto: Radovan Šťastný

Na německých i českých jevištích slavila ve dvacátých letech minulého století tato lehká komedie úspěch, neboť si střílela z pokrytecké morálky vyšších vrstev. Neminula ani Národní divadlo moravskoslezské, kde měla premiéru v prosinci 1925. Přesně po devadesáti letech se tato taškařice autorské dvojice Franz Arnold – Ernst Bach vrací.

„A nutno podotknout, že zcela právem. Napsána je totiž brilantně, s noblesou, vtipem, je plná nečekaných záměn a skandálních odhalení, slovní i situační komiky a samozřejmě nechybí ani láska, a to v podání hned dvou mileneckých dvojic,“ uvádí dramaturg Marek Pivovar.

Láska, či spíše dávné erotické vzplanutí, se stává ovšem také přízrakem, který po letech pronásleduje několik ctihodných zámožných pánů, a to v živoucí podobě již dospělého „plodu“ oné hříšné vášně. Překrásná tanečnice, zvaná Španělská muška, se na jevišti sice nikdy neobjeví, ale na dálku znamenitě míchá s osudy jednotlivých postav.

Komedie Španělská muška patří mezi takzvané „trojdveřové“ komedie: „Což znamená, že herci ve vypjatých okamžicích přicházejí nepředvídaně a rychle zleva, zprava či prostředkem a přispívají tak ke vzniku mnoha komických situací,“ pokračuje Marek Pivovar.

Aby záměny probíhaly dokonale, navrhnul scénograf David Bazika scénu o dvaceti dveřích. „Jde vlastně o jeden zkroucený paraván, který je složen ze samých dveří. Trošku to připomíná stěnu nebo knihovnu v honosnějším interiéru, kde jsou tajné dveře. Nečekaně se dá vejít odkudkoliv, to je ten princip.“

„Je to ovšem jen jeden z mnoha způsobů, jak komično ve Španělské mušce vzniká,“ dodává Marek Pivovar.

Režisér Janusz Klimsza rozehraje kolotoč bláznivých situací, v jehož víru se ocitají Jan Fišar, Anna Cónová, Pavlína Kafková, Vladimír Čapka, Renáta Klemensová, David Viktora, Petr Houska, Vladimír Polák, Tomáš Jirman, Miroslav Rataj, Marie Logojdová a další herci.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.