Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Finále čtrnáctého Boom Cupu ovládly pražské kapely. Vítězem je Projekt DORA

Finále čtrnáctého Boom Cupu ovládly pražské kapely. Vítězem je Projekt DORA

19.12.2015 09:40 Hudba

Nestává se příliš často, že by ve finále Boom Cupu skončily dvě kapely, které nejsou ani z Ostravy, ani z Moravskoslezského kraje. Rok 2015 byl tedy i v tomto ohledu neobvyklý. Soutěž amatérských kapel Boom Cup dospěla už ke svému čtrnáctému pokračování, které vyvrcholilo v pátek 18. prosince. Deník Ostravan.cz přináší stručné zhodnocení finálového večera.

Zvětšit obrázek

Zpěvačka skupiny Projekt D.O.R.A., která je vítězem posledního ročníku.
Foto: Aleš Honus

Ve finálovém klání – jak už bývá zvykem – vystoupily dvě kapely s nejlepším umístěním v kvalifikačních a posléze semifinálových kolech. Jako první se tak na pódiu ukázala kapela Five Leaf Clover z Prahy, která sází na mírně prvoplánový „irsky znějící“ folk rock. Repertoár této kapely tvoří jak irské tradicionály, tak i vlastní tvorba, která v kontextu poměrně široké scény podobně zaměřených kapel dává větší smysl.

IMG_4078

Z finálového vystoupení Five Leaf Clover. (Foto: Aleš Honus)

Five Leaf Clover tvoří docela zajímavou, barevnou hudbu, která posluchače v Hudebním bazaru nejednou zvedla ze židlí. To však bohužel nestačí – úroveň vystoupení této formace měla sestupnou tendenci, dovolím si tvrdit, že po půl hodině kapela naprosto vyčerpala všechno, co mohla posluchačům nabídnout. Další necelá půlhodina už byla jen vařením z vody, což dokazuje, že kromě líbivých kiltů a několika málo hitových skladeb Five Leaf Clover nedisponují ničím zajímavým a nepředvedli nic dosud neviděného.

IMG_4113

Z koncertu Five Leaf Clover. (Foto: Aleš Honus)

Pódiové vystupování kapely – podobně jako vůbec snaha hrát tento žánr v České republice – působilo poněkud křečovitě, domluvená choreografie mne příliš neoslnila. Diváci to však viděli jinak a vytleskali si i přídavek v podobě neoficiální skotské hymny Scotland the Brave.

Už při zvukové zkoušce bylo jasné, že se vítězem 14. ročníku soutěže Boom Cup stane Projekt D.O.R.A. Tvorba této kapely se pohybuje na pomezí popu a soulu, mírně okořeněném vlivem funky – vše v naprosto vkusných a příjemných mezích. Každý člen kapely předvedl perfektní výkon, ať už se jedná o vůdčí duo Bára Smejkalová-Láďa Štefek, o skvělého tenorsaxofonistu Kamila Janského či bezchybnou rytmickou sekci. Všichni jako by se předháněli v tom, kdo předvede lepší sólo a kdo se stane miláčkem publika.

IMG_4226

Z koncertu kapely Projekt D.O.R.A. (Foto: Aleš Honus)

Set Projektu D.O.R.A. byl neobyčejně uvolněný a příjemně „odsýpal“. Žádná hluchá místa, žádná vata – mohu potvrdit, že nejen pro mne bylo vystoupení této kapely obrovským překvapením. Nikdo nečekal tak ambiciózní a zajímavou tvorbu, tak přirozeně groovující muziku… Tohle se u nás zkrátka často nevidí!

Pódiová prezentace narozdíl od první kapely působila absolutně nestrojeně, uvolněně a přímo vybízela k tanci (což se také naplnilo). A upřímně, tak vynikající zpěvačku, jakou je Bára Smejkalová, abyste na české scéně také pohledali. Jak už bylo řečeno, Projekt D.O.R.A. byl překvapením z kategorie těch vůbec největších, dle mého úsudku se jednalo o jednu z nejlepších kapel, která kdy v rámci Boom Cupu vystupovala.

IMG_4189

Zpěvačka Bára Smejkalová. (Foto: Aleš Honus)

V mezičase, kdy se sčítaly hlasy a porota bilancovala, vystoupil host večera David Straka se svým Michal Jackson Tribute projektem. K tomu dodám snad jen tolik, že kdyby se Bratři Orffové nerozpadli, možná by David neměl čas na podobné nesmysly – a to by bylo lepší pro nás pro všechny.

Odborná porota a hlasující posluchači v klubu se usnesli jasně – vítězství si zaslouží Projekt D.O.R.A. Deník Ostravan.cz k ocenění gratuluje.

Odměnou pro vítěze je mimo jiné postup do hudební supersoutěže Jump Into Colours, která se uskuteční v rámci ostravského Festivalu v ulicích na začátku července roku 2016. V chystaném klání se utkají vítězové několika hudebních soutěží z celé České republiky. O přípravách soutěže bude deník Ostravan.cz informovat.

Kristýna Trochtová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.