Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Cmorik, Tomeš, Savka i Příhodová: Ostrava už zná obsazení Jesus Christ Superstar

Cmorik, Tomeš, Savka i Příhodová: Ostrava už zná obsazení Jesus Christ Superstar

22.1.2016 21:13 Divadlo

Nejočekávanější událost tuzemského hudebního divadla, kterou bude nová verze rockové opery Jesus Christ Superstar v Národním divadle moravskoslezském, už má konkrétnější obrysy. Kulturní deník Ostravan.cz přináší kompletní obsazení chystané inscenace. Ježíše bude zpívat několikanásobný vítěz slovenského Slávika Peter Cmorik v alternaci s brněnskou muzikálovou hvězdou Lukášem Vlčkem. A postavu Máří Magdalény ztvární hned tři věkově i hlasově naprosto rozdílné zpěvačky. Které? Čtěte dále.

Zvětšit obrázek

Několikanásobný slovenský Slávik Peter Cmorik bude v Ostravě zpívat Ježíše.
Foto: Archiv

Ostravská verze Jesus Christ Superstar bude mít premiéru v Divadle Jiřího Myrona 19. března 2016. Režisérem představení bude Jiří Nekvasil. Pěvecké a herecké obsazení bude následující:

Ježíš: Peter Cmorik, Lukáš Vlček
Jidáš: Roman Tomeš, Lukáš Adam
Pilát: Tomáš Savka
Máří M: Martina Šnytová, Hana Fialová, Vendula Příhodová
Herodes: Pavel Liška, Jan Vlas
Kaifáš: Juraj Čiernik, Petr Dopita
Annáš: Peter Svetlík, Josef Lekeš
Šimon: Radek Novotný, Jaroslav Rusnák
Petr: Ivan Dejmal, Roman Harok

Dva Ježíšové, každý úplně jiný

Zpěváci, kteří budou obsazeni do role Ježíše, pocházejí z naprosto odlišných hudebních světů. Co se týče Petra Cmorika, s jeho účastí mají ostravští inscenátoři jasno už delší dobu – zpěvák už v minulosti prokázal, že náročný part zazpívat umí, na Youtube lze najít několik záznamů, kde zpívá v anglickém originále píseň Gethsemane, která je pro roli Ježíše tou nejzásadnější a na jejíž interpretaci jsou kladeny velmi vysoké nároky.

„Obsazením Petera Cmorika se hlásíme k rockovým kořenům tohoto díla, na druhé straně jeho alternant Lukáš Vlček pochází z úplně jiného prostředí a disponuje takovým hlasovým rozsahem, jaký má u nás jen málokdo. Není pro nás podstatné, jestli Ježíš zpívá rockovým chraplákem. Mnohem důležitější je, zda dokáže vyprávět příběh a má charisma, které je pro tuto roli důležité. A to platí i o obsazení dalších postav,“ řekl šéf muzikálového souboru a dramaturg inscenace Patrick Fridrichovský.

Roli Jidáše budou zpívat Roman Tomeš a Lukáš Adam. Roman Tomeš přitom v současnosti vystupuje v bratislavské verzi Jesus Christ Superstar, a to v hlavní roli Ježíše.  „Je opravdu skvělý. Alternovat ho bude Lukáš Adam, který osvědčil své schopnosti například v našem muzikálu Fantom Londýna, kde hraje Henryho,“ dodal Fridrichovský.

Máří Magdalena bude mít tři tváře

Nejvíce protagonistek bude mít role Máří Magdalény. Její postavu budou v ostravské inscenaci zpívat hned tři umělkyně. „Každá naše Máři Magdalena bude úplně jiná. U této postavy nezáleží na vzhledu, na typu hlasu, ani na věku. Takže každá protagonistka do inscenace vnese něco jiného,“ řekl Fridrichovský.

Hana Fialová i Martina Šnytová patří k nejoblíbenějším členkám ostravského muzikálového souboru, Vendula Příhodová je naopak úplně novým jménem, i když ji někteří asi znají z talentové soutěže Hlas ČeskoSlovenska. „Když zazpívala na konkursu, opravdu nás dostala. Ona k tomu přistoupila s takovým zvláštním charismatem a tak originálně, že jsme si hned řekli: Tak tuhle chceme,“ vysvětluje Patrick Fridrichovský. O talentu Venduly Příhodové svědčí například vynikající coververze písně Creep britských Radiohead, se kterou se představila na již zmíněné televizní talentové soutěži.

Role Piláta Pontského se zhostí držitel Ceny Thálie Tomáš Savka. „Jde o velmi těžkou a klíčovou roli, která vyžaduje určitou životní moudrost, nadhled a samozřejmě velmi dobré herecké i pěvecké vybavení. Tomáš Savka byl první, koho jsme do inscenace obsadili. Uvažovali jsme i o jiných alternacích, ale stále více si myslíme, že by to nebylo ono. Takže role Piláta s největší pravděpodobností nebude mít alternaci,“ dodal Fridrichovský.

Zajímavé bude i obsazení postavy Heroda, kterou ztvární Pavel Liška a také Jan Vlas. Ten je znám jako činoherní herec, ovšem na castingu prokázal, že zpívat opravdu umí a role Heroda mu sedne. „Myslím si, že diváci budou velmi překvapeni, jak originálně bude tato role pojata,“ řekl Patrick Fridrichovský.

Ostravská verze dostane novou píseň

Jesus Christ Superstar je nejznámější a nejobdivovanější rockovou operou všech dob. Jde v pořadí o druhé dílo autorské dvojice Andrew Lloyd Weber a Tim Rice. Nezapomenutelné je první originální album z roku 1970, pro které part Ježíše nazpíval fenomenální Ian Gillan, zpěvák hardrockových Deep Purple.

Ještě větší slávu zaznamenala první filmová verze z roku 1973, která se dodnes reprízuje na televizních stanicích po celém světě.

Ostravská verze se ale bude lišit jak od originálu, tak od první a nejslavnější české inscenace pražské Spirály, ve které před dvaceti lety excelovali například Dan Bárta, Kamil Střihavka či Bára Basiková. S první pražskou inscenací bude mít ta ostravská společný snad jen český překlad, jenž pochází z dílny Michaela Prostějovského. Zajímavostí je, že pro ostravskou verzi vzniká i jedna nová píseň.

logo

Vizuál nové inscenace Jesus Christ Superstar. (Zdroj: NDM)

Hudební pojetí bude zcela jiné, než jak ho většina lidí zná zejména z prvních verzí ze sedmdesátých let. „Musíme počítat se dvěma aspekty. První je ten, že se píše rok 2016, nikoliv 1973. Rocková hudba se od té doby hodně změnila. Za druhé musíme dodržovat licenci, kde je přesná partitura, takže musíme hrát to, co si Andrew Lloyd vymyslel,“ řekl Fridrichovský.

„Rozhodně nečekejte muzikál typu pražských zájezdových představení. Na to zapomeňte! Možná to tak na první pohled může vypadat vzhledem k obsazení pětinásobného slovenského Slávika nebo lidí, kteří prošli televizními soutěžemi, ale my jsme je neobsazovali podle toho, co dokázali mediálně, ale podle toho, co skutečně umí. Za tím výběrem si stojím a jsem přesvědčen, že nám tady vyrostla nová ježíšovská generace,“ řekl Patrick Fridrichovský.

Velký vliv na podobu inscenace bude mít ředitel divadla a režisér Jiří Nekvasil, jehož doménou je zejména inscenování oper. Diváci se tak mohou těšit na velmi zajímavé jevištní pojetí. Prozradíme zatím jen to, že všechny postavy budou po celou dobu inscenace přítomny na jevišti. Ale o tom až někdy příště.

Kulturní deník Ostravan.cz se přípravám nové inscenace Jesus Christ Superstar bude věnovat v následujících týdnech.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.