Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Zakladatelka nového ostravského festivalu Děti a tradice říká: Láska k folkloru je na celý život

Zakladatelka nového ostravského festivalu Děti a tradice říká: Láska k folkloru je na celý život

31.5.2016 00:01 Atd.

Letní mezinárodní festival Folklor bez hranic patří k významným kulturním akcím Ostravy. Příští týden k němu ovšem přibude nová přehlídka, tentokrát zaměřená na dětské folklorní soubory. Nový festival v rozhovoru pro Ostravan.cz přibližuje jedna z jeho zakladatelek Kristýna Mílková-Pavlíková, vedoucí Dětského folklorního souboru Holúbek z Ostravy-Zábřehu, která působí mimo jiné jako dětská psychiatrička.

Zvětšit obrázek

Kristýna Mílková-Pavlíková, vedoucí folklorního souboru Holúbek.
Foto: Archiv

Kdo jsou zakladatelé nového festivalu a proč tento nový ostravský festival vznikl?

Zakladatelem a vlastně hlavním organizátorem festivalu je dětský folklórní soubor Holúbek. Nápad založit festival vzešel v rámci vzájemných setkávání s jinými soubory a z nutnosti, či spíše z přání jim oplatit pozvání. V roce 2013 náš soubor vystupoval ve Volgogradě. Vznikla tam mnohá přátelství a nyní jsme rádi, že volgogradský soubor budeme moci přivítat v Ostravě. Druhou stránkou věci je i to, že čistě dětský folklorní festival zde doposud chyběl.

V dnešní době je dítě, které nemá mobil a nezná nejnovější televizní hity, v podstatě outsider mezi vrstevníky. Jak s tím jde dohromady účast dětí na práci spojené s lidovou kulturou?

Jak se rozmáhá mediální svět a technika, tak mám pocit, že stále více lidí má vnitřní touhu vrátit se k potřebě uchovávat tradice našich předků, a to v jakékoliv formě. Jen je nutno tento pocit v lidech najít a pomoci mu ven. Média nám v tom moc nepomáhají a převážně informují o jiných věcech než o těch vyloženě kulturních. Je fakt, že dítě, které chodí do folklorního souboru, asi zprvu působí pro své vrstevníky tak trochu divně. Pokud ale vydrží a nenechá se odradit, stává se láska k folkloru jedním ze smysluplných koníčků, který si může uchovávat i v dospělém či seniorském věku, a to je neocenitelné. Přesto všechno se k nám nových dětí hlásí celkem dost, ale určitě bychom uvítali i další. A zde si dovolím poznámku – zvláště chlapci, hlaste se, těšíme se na vás. Chlapcům kroj velmi sluší (úsměv).

Je pravda, že většina dětí z dětských souborů pochází z tzv. folklorních rodin?

Základ tvoří takzvané „folklórní děti“, ale není to pravidlo. Daří se nám vzbuzovat lásku k lidovému tanci a k tradicím i u rodin dosud folklorem nepolíbených. Mám z toho radost a vidím v tom smysl.

Na zájezdech děti poznávají jiné kultury.

Na zájezdech děti poznávají přátele z jiných kultur. (Foto: Archiv Holúbek)

Pojďme k festivalu samotnému – kde bude probíhat a kdo v programu vystoupí?

Dětský mezinárodní festival se uskuteční od 7. do 12. června. Zúčastní se ho čtyři dětské a jeden dospělý kolektiv. Hlavním hostem bude zmiňovaný ruský dětský taneční soubor Volžanočka z Volgogradu. Českou republiku budou reprezentovat Břeclavánek z Břeclavi, dětský soubor Heleny Salichové a Holúbek z Ostravy. Za dospělé tanečníky  budeme moci vidět soubor Ševčík, ve kterém působí většina odrostlých „Holúbků“.  Všechny soubory  mohou zájemci vidět na  galakoncertě  v Divadle loutek v sobotu 11. června od 17 hodin. Vstupenky si lze zakoupit přímo v Divadle loutek.

Během týdne bude moci vidět některé taneční kolektivy v Lázních Klimkovice, v Hotelu Clarion na Dnech Ruska a v Domově pro seniory Čujkovova. Jelikož jsme dětský festival, nesmí chybět ani  páteční zábavné odpoledne v rámci oslav Dne dětí na SVČ Zálom, kde soubor Holúbek pravidelně nacvičuje.

Je podle vás Ostrava folklorní město?

Určitě, jednomyslně. Aspoň pro mne. Má svoji úchvatnou historii, a tak není divu, že zde působí více než desítka folklorních souborů a cimbálových muzik a každoročně v srpnu zde probíhá mezinárodní festival Folklor bez hranic, na jaře Májová Plesná, Třebovický koláč, v plesové sezóně se zde koná spousta tanečních zábav při cimbálové muzice, v některých obvodech je již tradicí vynášení Mařeny, různé masopustní obchůzky a podobně.

Vedete dětský folklorní soubor Holúbek. Je nějak specializován, například regionálně? Případně je zaměřen na nějakou dílčí část (hudební, pěveckou, taneční, tradiční) více než na ostatní složky?

V Ostravě máme takové specifikum, že ne všechny soubory zpracovávají „jen“ lidovou kulturu  našeho města. Lidé zde vždy dojížděli za prací z širokého okolí. Každý z nich si přinášel část své kultury a zvyky ze svého rodného kraje, a tak i jednotlivé folklorní soubory se inspirovaly různými regiony nejen z České republiky. Náš dětský soubor zpracovává lidové tance a písně zvláště z Lašsko-valašského pomezí a severního Valašska.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.