Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Smetanovi Braniboři se valí na Ostravu a po premiéře vyrazí na festival do Litomyšle

Smetanovi Braniboři se valí na Ostravu a po premiéře vyrazí na festival do Litomyšle

3.6.2016 00:00 Divadlo

Poslední operní premiérou sezóny bude v Ostravě inscenace první opery Bedřicha Smetany Braniboři v Čechách. Historická zpěvohra o třech aktech z roku 1866 je nastudována pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024. V polovině června ji ostravský operní soubor odehraje také na festivalu Smetanova Litomyšl.

Zvětšit obrázek

Ze zkoušky ostravské inscenace Braniborů v Čechách.
Foto: Martin Popelář

Děj opery se odehrává rok po úmrtí krále Přemysla Otakara II., kdy do Čech vtrhl a zpustošil je markrabě Ota Braniborský. Nastala doba bídy, kdy se vzchopil český národ k odboji. Údernost slov společně s davovými revolučními scénami chudiny se v opeře snoubí s romantickým příběhem o lásce a šťastné záchraně demokratických ideálů.

„Opera je všeobecně známá masovými scénami lidu, které spolu s baletem, osvobozeneckou tematikou a romantickým patosem Smetana nejspíše přejímal ze vzoru francouzské velké opery, která byla v Praze v tomto období velice populární. Tímto dílem se cíleně přihlásil k českému obrozenectví a politickému programu národní emancipace,“ přibližuje operu dramaturgyně Eva Mikulášková.

Na ostravské jeviště se opera Braniboři v Čechách navrací po úctyhodných 36 letech od posledního nastudování. „Tento nápad přišel při práci na Čertově stěně před dvěma lety, kdy jsme si uvědomili, že v roce 2024 uplyne 200 let od narození Bedřicha Smetany a připomeneme si i 100. výročí Roku české hudby, jehož základ byl ostatně položen v roce 1924 také ke Smetanovu výročí,“ říká ředitel Národního divadla moravskoslezského a režisér inscenace Jiří Nekvasil.

Hudebního nastudování se ujal hudební ředitel opery NDM Jakub Klecker: „I když jsou Braniboři první skladatelovou operou, v kontextu české operní literatury má tento titul přední postavení. Smetana vypouští předehru a po krátkém dramatickém úvodu ihned vstupuje do děje. Průběh celého díla má jasnou formu, střídají se plochy zbožné, lyrické, bojovné i chorální,“ uvádí Jakub Klecker a dodává: „Nejen jako pro dirigenta, ale i sbormistra je pro mě radostí přinést na jeviště českou operu, kde má velkou úlohu sbor, který je navíc rozšířen na 60 zpěváků.“

V hlavních rolích se mohou diváci těšit na Martina Bártu / Jakuba Tolaše (Jan Tausendmark, mladý občan pražský), Jana Vacíka / Gianlucu Zampieriho (Jíra, poběhlík), Agnieszku Bochenek-Osieckou / Kristýnu Vylíčilovou (Ludiše, dcera Volframova), Martina Gurbaľa / Richarda Nováka (Kmet) a mnohé další.

Premiéry opery Braniboři v Čechách se uskuteční 9. a 11. června 2016 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. O týden později bude hostovat operní soubor NDM s  inscenací Braniborů v  Čechách na Mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl 2016.

Zdroj: Tisková zpráva NDM

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.