Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Noste zlato do Kauflandu! Umělkyně Jana Kalinová vám ho tam zváží a označí

Noste zlato do Kauflandu! Umělkyně Jana Kalinová vám ho tam zváží a označí

27.9.2016 12:53 Atd.

„Celý život jsem dřela. A mám hovno,“ glosovala performanci Jany Kalinové náhodná nakupující v ostravském supermarketu Kaufland. „Žádné zlato, hovno,“ potvrdila výrok její kamarádka. Tím účast obou žen na pondělní vernisáži k celotýdenní akci Galerie PLATO v Kauflandu na Karolině skončila.

Zvětšit obrázek

Výtvarnice Jana Kalinová při práci v ostravském Kauflandu.
Foto: Martin Popelář

Vizuální umělkyně Jana Kalinová, finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2004, je i registrovanou zlatnicí. A kdokoliv, kdo do neděle 2. září donese do Kauflandu na Karolině své zlaté šperky (možno i stříbrné či dokonce mosazné), umělkyně tohle bohatství zváží a s pomocí raznic opatří informací o hmotnosti.

_dsc9379-mensi

Jana Kalinová v Kauflandu. (Foto: Martin Popelář)

Ocelová razidla na stole přitahovala už v pondělí od první chvíle pozornost. A text běžící na obrazovce za Janou Kalinovou leckoho znejistěl. „Nabízíme označení zlatých šperků vyražením hmotnosti na jejich zadní stranu,“ četli si napřed kolemjdoucí. Strohé oznámení ale vzápětí dostalo dramatičtější ráz: „Za každých okolností pak budete vědět, kolik máte při sobě.“ To už byla výzva, která se po dalším sloganu stala neodolatelnou. „V krizových situacích budete mít při sobě jedinou skutečně globálně platnou hotovost.“

_dsc9323-mensi

Ruce výtvarnice Jany Kalinové. (Foto: Martin Popelář)

A to už ze sebe účastnici vernisáže strhávali veškeré zlato a žádali zásah razidly. Ostrava je ovšem chudé město, takže zlata nebylo příliš a záhy došlo i na stříbro. A jedna nemajetná studentka dokonce prosila, aby razidlo označilo její poslední dvacetikorunu, což Jana Kalinová odmítla s poznámkou, že penězokazectví je trestným činem.

_dsc9338-mensi

Z akce Jany Kalinové v Kauflandu. (Foto: Martin Popelář)

Jana Kalinová obdobné projekty miluje, stejně jako černý humor, absurditu a sebeironii. Stačí připomenout názvy některých děl, kterými zaujala diváky i kunsthistoriky: Přírodní náhražka umělého vánočního stromku, Xerokopie ručníků, Obří nelétající vlaštovka.

Jeden ze zákazníku Kauflandu u stánku Jany Kalinové.

Zákazník Kauflandu u stánku Jany Kalinové. (Foto: Martin Popelář)

A umělecké poslání akce? „Tím, že Jana Kalinová přesouvá pozornost pouze na váhu drahého kovu, do jisté míry redukuje historické nebo umělecké kvality konkrétního klenotu,“ vysvětluje kurátor Jiří Havlíček, proč celý experiment dostal název Redukce. „Situaci ovšem komplikuje fakt, že autorka je zároveň umělkyně. Zásah do šperku může znamenat potenciální zvýšení hodnoty daného klenotu,“ slibuje Havlíček.

Tož tak, globální hodnotou možná jednou bude i jméno Jana Kalinová. Pokud se tedy umělkyně globálně proslaví. Potkat ji v Kauflandu na Vítkovické ulici můžete až do konce tohoto týdne vždy od 10 do 18 hodin.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.