Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Glam rock rozpíná svá křídla i v Ostravě! Sweet Leopard zvou na bujarou párty v Horny House

Glam rock rozpíná svá křídla i v Ostravě! Sweet Leopard zvou na bujarou párty v Horny House

6.12.2016 10:44 Hudba

Sex, divoká kalba, rock´n´roll. Od rána do večera a pak znovu od večera do rána. Ano, mimo jiné i takhle můžeme zjednodušeně definovat filozofii glam rocku. Přitom ostravští chachaři Sweet Leopard svým novým albem Horny House dávají důrazně najevo, že tento žánr má nepřehlédnutelné místo také v moravskoslezské metropoli.

Zvětšit obrázek

Členové kapely Sweet Leopard s čerstvě vydaným albem Horny House.
Foto: Archiv kapely

Horny House je druhým albem ostravských pardálů, kteří začali provokovat hudební svět od roku 2013. O rok později se přihlásili debutovým studiovým počinem Shock Me! Thrill Me! Love Me!, jemuž předcházela ještě třípísňová nahrávka Wild Ride Hot Night.

Jak už bylo zmíněno, Sweet Leopard, tedy Sany Angelo (zpěv, kytara), Michael Kit (kytary, zpěv), J. C. Smith (baskytara, zpěv) a DogFox Pedro (bicí, zpěv), se zcela bez vytáček hlásí ke glam rocku a přesně v tomto duchu se album pohybuje. Najdeme tu vše, co je pro daný žánr příznačné. Svůdné krásky, tetování, drahé káry, probdělé noci, relax, nechybí ani pánové, kteří bez mrknutí oka a klidně na ulici vytahují… ale no tak (???)… myšleny jsou samozřejmě peníze. K tomu láska v různých podobách, smutek, deziluze, delirium. Tyto ingredience pak skupina nahustila a zakomponovala do jedenácti energických hudebních příběhů.

Z prezentovaných písní dýchá uvolněnost, odráží se v nich lehkost, také mají nádech určité pompéznosti a celkově jsou lehce stravitelné. Zároveň se zdárně vyhýbají laciné přeslazenosti a ani nepůsobí „polotovarovým“ dojmem.

Sweet Leopard netouží objevovat, ani nechtějí daný žánr inovovat, pouze využívají jeho předností, jako například chytlavosti nebo bujarosti, přičemž sází spíše na krásu, pohodu a líbivost (v dobrém slova smyslu) než na explozi agresivních, okovaných riffů. Melodie ve všech možných polohách má přednost.

Jako první singl byla vybrána píseň Fairytale, pro niž je typická nesmlouvavost, kterou podporuje i úderný refrén. Další singlovou nahrávkou se stala poklidnější I Don’t Wanna See You Again, kterou pohání vkusná akustická kytara. K této skladbě kapela nahrála i docela poučný videoklip, bez moralizujícího podtextu.

Pomyslné zlaté hřeby pak hledejme v songu Look of Love, jenž svým osvěžujícím výrazivem jasně odkazuje na charakteristickou kalifornskou „prosluněnost“. Dále je třeba zmínit poctivou baladu Under Stars, jejíž elegantnost a nepodbízivost by neměly uniknout žádnému rádiovému lovci talentů, který o sobě tvrdí, že dává přednost mladým kapelám. Dotek amerických luhů a hájů hájí i přímá Heart of Stone, zatímco další pomalá skladba Princess of Decadence by mohla být zastoupena v jakékoliv reklamě na touhu…

Na druhou stranu nechybí ani určité nečekanosti. Zde musíme ocenit zejména devátou Night of Gold s téměř punkovým drajvem a útočným pojetím, naopak bonusový cover Burning Love zase pochází ze skladatelské dílny amerického country zpěváka a skladatele Dennise Lindeho, přičemž následně onu píseň nazpíval a proslavil slovutný Elvis Presley.

Sweet Leopard hrají s odkrytými kartami, na žádný tajný trumf nespoléhají, pevně se usadili v intencích glam rocku, nestylizují se do vyjukaných mladíků ani do drsných rváčů, a přestože se nijak nekrotí, jsou pevní především v umírněnější poloze.

K jejich cti je dobré podotknout, že posluchač nemá pocit, že slyší stokrát slyšené. Možná nahrávka není tak dráždivá a vyzývavá, jak by se na první pohled mohlo očekávat, ale to nic nemění na faktu, že jde o počin chuťově lahodný, který si zasluhuje pozornost.

Horny House je velmi příjemné album. Je patrné, že kapela umí zkomponovat přitažlivé skladby, které disponují patřičným nábojem. A to takovým, že při jejich poslechu si člověk dělá zálusk na dovádění a užívání si života na plný plyn. Jasně, v zásadě tu (až na pár drobností) není nic navíc. Ale otázka, zda by ono „navíc“ bylo v tomto případě přínosem. Podle všeho nikoliv.

Album Horny House bylo pokřtěno během třetího ročníku Sweet Festu, který v klubu Barrák proběhl 26. listopadu. Kromě ostravské party se představili dva pražští zástupci tamní hard rock / rock´n´rollové scény, a to Dead Daniels a Slezy RoXxX. I tohle byla velmi povedená akce. Včetně špetky určitého chaosu, Jacka Danielse a hlavně bujaré párty se spoustou nádherných holek.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.