Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kam za hudbou v pátek a v sobotu? Zkuste Silesian Open, zve pořadatel Lukáš Kleberc na nábřeží Ostravice

Kam za hudbou v pátek a v sobotu? Zkuste Silesian Open, zve pořadatel Lukáš Kleberc na nábřeží Ostravice

28.9.2017 00:00 Hudba

Výtvarník, experimentální hudebník a dramaturg Lukáš Kleberc se léta věnoval multižánrovému festivalu Ponašymu, na který zval místní kapely.  Po letech zkušeností se naskytla nabídka vést festival Silesian Open. První ročník dvoudenní přehlídky zaměřené nejenom na hudbu, ale také na řemeslo a gastronomii, začne 29. září. Mezi nejzajímavější hudební hosty budou patřit nejen Tomáš Kočko & Orchestr a Café Industrial, ale především zástupci polské příhraniční scény, kteří se podle Kleberce svou kvalitou vyrovnají i dnes protěžované západní scéně.

Zvětšit obrázek

Pořadatel prvního ročníku festivalu Silesian Open Lukáš Kleberc.
Foto: Štěpán Konečný

Lukáši, jak ses k tomuto festivalu dostal? Navíc v době, kdy téměř každý klub a kterákoliv organizace má nějakou tu přehlídku. Nebude Silesian Open jen další kapka v moři?

I kapka dělá moře. Dlouhá léta jsem organizoval festival Ponašymu, který byl zaměřen na umělce Moravskoslezského kraje. Čtyři nebo pět ročníků bylo jen za dobrovolné vstupné. Tento, vlastně už minulý rok jsem začal zvažovat, zda v něm pokračovat, nebo ne. Vzhledem k tomu, že jsem jej financoval ze svých peněz, tak už nebylo možné si dovolit ho dotovat dále. S přáteli se nám Ponašymu sice opět podařilo rozjet, nakonec jsme jej ale stopli, protože se objevil v Trojhalí festival Kompot, který byl v lecčem podobný. Zejména na něm vystupovaly podobné kapely a připadlo nám v tu chvíli zbytečné Ponašymu dělat. Kompot má daleko větší formát. Po těchto zkušenostech jsem se dostal náhodou k práci v Pjetce, jazzovém klubu na Havlíčkově nábřeží, kde skoro rok působím jako dramaturg. Od toho opět vlastně opět náhodou k Silesian Open.

Je Silesian Open svým způsobem jiný název pro Ponašymu?

S určitou nadsázkou ano, ale jeho zaměření je daleko širší. Hlavně má lepší zázemí, protože se naskytla možnost financovat jej z podpory Evropské unie. Přitom nesledujeme jen zdejší kraj, ale také přilehlé polské Slezsko, takže je jeho záběr větší. Dá se říct, že svým způsobem se Ponašymu rozšířilo do novodobé formy, ale za tímto festivalem už je tlustá čára a se Silesian Open začínáme znovu.

O čem tedy debutující ročník Silesian Open bude?

Nabídne folk, folklor, jazz a různé křižovatky mezi nimi. Je to úvodní ročník, jehož smyslem bude ukázat rozmanitost slezské kultury. V budoucnu se můžeme zaměřit i na jiné žánry.

Pro kterou kapelu jsi sáhnul jako první?

Napoprvé byl jasný Tomáš Kočko & Orchestr. Nebylo moc času na přípravu, kapely se obvykle bookují nejméně tři měsíce dopředu, a proto jsme byli moc rádi, že nám to s Tomášem vyšlo. I přes nedostatek času na přípravu jde podle mého názoru o kvalitní program. V jeden den zahrají dvě polské a dvě české kapely. Zahajovat bude místní Fogáš z Ostravy. Před léty hrál na Ponašymu a měl jsem s ním perfektní zkušenost. Nesmím ale zapomenout ani na Café Industrial, ostravskou stálici, jejíž hvězda dle mého názoru stále stoupá, a ještě na Jirku Neduhu, ostravského barda, skvělého člověka.

Takže tvé zkušenosti z dřívějška na zdejší klubové scéně se jen a jen hodí.

Zmapoval jsem si zdejší scénu a z této mapy vycházím.

Přestože do Polska do z Ostravy není daleko, o tamní hudební scéně toho zdejší publikum moc neví. Můžeš představit polské hosty?

Raciborzanka je z příhraniční z Ratiboře, myslím, že bude perfektní a zazní v jejím podání odlišná hudba než náš folklor, přesto tady je spojnice. Šel jsem na ně přes Opavu, kde mi pomohli ve Středisku volného času, na které mě odkázala ředitelka Folkloru bez hranic, tímto ji děkuji za skvělý tip. Mají to k Ratiboři blízko. Pak je tady Bartnicky, vycházející hvězda slezské scény, pochází z Gorolska. Jeho styl je hodně taneční, kříží v něm folk, jazz a rock. Prostě ideální festivalová kapela pro Silesian Open. Oproti nim Silberman and Three of a Perfect Pair je destilát jazzu smíchaný s elektronikou, takže je zacílen spíše na mladší publikum. Myslím, že každý se tady nabaží, může přijít klidně celá rodina a každý si najde jen to své.

Proč ses se rozhodl v dramaturgii akcentovat právě folklór s jazzem?

Chtěl jsem akcentovat spojení folkloru s něčím novým. Jazz je v tomto směru takový prostředník. Myslím, že to je nynějším fenoménem. Spojovat něco tradičního se soudobým.

Silesian Open ale není jen o hudbě…

Zdaleka ne, protože nedílnou součást představuje prezentace řemesel a gastronomie. Kuchaři budou vařit na pódiu. Lidé nebudou jen ochutnávat. Kdo projeví zájem, má možnost lecčemu se i přiučit.

Jaké další plány se Silesian Open osnujete?

Počítáme s tím, že tento festival bude fungovat i na polské straně. Třeba v Ratiboři a pak někde na hranici, kde by vedle sebe vystoupily přeshraniční kapely. Přeshraniční fenomén můžete zažít vlastně i tady, protože Havlíčkovo nábřeží, kde se Silesian Open bude konat, je v těsné blízkosti řeky Ostravice. Tvoří pomyslnou hranicí mezi Slezskou a Moravskou Ostravou. Zásadní je pro nás ale česko-polská spolupráce. Máme další vize, třeba s tematikou výstav a filmů. Jsme Silesian Open, což znamená, že vše je otevřené.

Program Silesian Open 2017

29. září 
17:00 Fogáš (CZ) /folklor/
20:00 Café Industrial (CZ) /jazzrock/
21:30 Bartnicky (PL) /folkjazz/

30.září 
15:00 Raciborzanka (PL) /folklor/
17:45 Jiří Neduha (CZ) /folk/
19:00 Silberman and Three of a Perfect Pair (PL) /jazz/
21:00 Tomáš Kočko & Orchestr (CZ) /world music/

Vstup na akci, která se koná na Havlíčkově nábřeží v Ostravě, je po oba dny zdarma.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.