Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Extravagantní jamajská zpěvačka Grace Jones vystoupí na Colours of Ostrava. Poprvé v ČR

Extravagantní jamajská zpěvačka Grace Jones vystoupí na Colours of Ostrava. Poprvé v ČR

20.2.2018 00:00 Hudba

Kultovní zpěvačka s podmanivým hlasem, herečka a modelka, která navždy změnila globální popkulturu. Hédonická disco královna, futuristický androgyn, ikona queer, nelítostná filmová Bondgirl, umělecká múza Andy Warhola i Helmuta Newtona a jedna z nejkrásnějších a nejprovokativnějších žen 20. století. Všechny tyto přívlastky platí na jamajskou umělkyni Grace Jones, která vůbec poprvé v České republice vystoupí na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava.a

Zvětšit obrázek

Zpěfačka Grace Jones.
Foto: Andrea Klarin

„Grace Jones jsem viděla loni na španělském festivalu Primavera. Bylo to neuvěřitelné vystoupení – někde na pomezí koncertu a šamanského rituálu plného nejrůznějších bizarních kostýmů, ale zároveň skvělé hudby,” líčí ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

„Nežiji v minulosti. Nostalgie mě nezajímá. Žiji v přítomnosti a dívám se dopředu, do budoucnosti,” tvrdí letos sedmdesátiletá umělkyně. Její hudbu definují zvukové inovace, provokativní texty a neohrožené experimenty. Na albech dokázala z pozice disko královny přejít k nové vlně, funky a reggae. Jako jedna z mála zpěvaček dokázala zpívat skladby Iggy Popa, Roxy Music, The Pretenders, tango Astora Piazzolly nebo francouzský šanson, aniž by to vypadalo divně. Spolupracovala s Davidem Gilmourem, Trickym, Trevorem Hornem, Brianem Enem a Davidem Bowiem. Inspirovala Annie Lennox, Santigold nebo Rihannu.„Je jako můj osobní Ježíš,” vyznala se z obdivu ke svému vzoru Lady Gaga. Na loňské album Humanz si ji přizvali Gorillaz.

Extravagantními kostýmy, mlžením ohledně sexuální identity a provokacemi proslula dávno předtím, než to přišlo do módy: do francouzského parlamentu s kamarádkami Jerry Hall a Jessicou Lange třeba nakráčela jako umělecký artefakt pouze s kostěným náramkem okolo krku. Grace Jones inspirovala mnoho lidí, ale málokdo s ní dokázal v divokosti udržet krok. Ani módní návrháři Lagerfeld, Versace nebo Armani; Rogera Moorea, agenta 007 v bondovce A View to a Kill, děsila v roli May Day při natáčení i v civilu, drsňák Dolph Lundgren od ní po několikaletém vztahu raději utekl a ve filmu Conan the Destroyer si s ní užil i další silák Arnold Schwarzenegger. Se slavným francouzským návrhářem a designérem Jeanem-Paul Goudem, který Grace pomohl doladit extrémně originální a vyzývavý vizuální obraz, má syna Paola. Daleko víc o životě Grace Jones najdou zájemci v dokumentárním filmu Bloodlight and Bami nebo v knize I’ll Never Write My Memoirs.

Festival Colours of Ostrava proběhne od 18. do 21. července v unikátním industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Mezi dříve potvrzenými jmény jsou Jessie J, London Grammar, Joss Stone, George Ezra, Paul Kalkbrenner, Cigarettes After Sex, Kaleo, Future Islands, Beth Ditto, Ziggy Marley, Mura Masa, Aurora, Calexico, Seasick Steve, GusGus, Jon Hopkins (live), HVOB, Oumou Sangaré, Slaves, Lewis Capaldi, Jeremy Loops nebo Nick Mulvey. Festival se na podzim 2017 dostal do desítky nejlepších největších festivalů v prestižní anketě European Festival Awards.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.