Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Na Cenu Jantar za balet jsou nominovány tanečnice Lore Jehin, Shino Sakurado a Barbora Šulcová

Na Cenu Jantar za balet jsou nominovány tanečnice Lore Jehin, Shino Sakurado a Barbora Šulcová

24.2.2018 23:00 Ceny JANTAR

Organizátoři Cen Jantar, které budou uděleny v šestnácti kategoriích za mimořádné umělecké výkony realizované v Moravskoslezském kraji v roce 2017, oznámili nominace v kategorii balet-ženy. Všechny nominace putují do Ostravy a v ženské kategorii se o ně dělí protagonistky jediné inscenace, která podle názoru odborné poroty loni výrazně převýšila úroveň dalších nemnoha baletních projektů v regionu. Nominace získaly tanečnice Lore Jehin, Shino Sakurado a Barbora Šulcová. Výroční Ceny Jantar budou předány 15. dubna v ostravské multifunkční hale Gong.

Zvětšit obrázek

Zleva Lore Jehin, Shino Sakurado a Barbora Šulcová.
Foto: NDM Ostrava

První nominovanou umělkyní (v abecedním pořadí) je Lore Jehin, a to za sólový výkon v choreografii Aprés rasage v rámci programu All That Jazz Rock, Rock, Blues v Národním divadle moravskoslezském. „Lore Jehin se šťastně vyhnula zbytečným lascivním prvkům a zdůraznila pouze eleganci a symboliku pohybu. Je chladná, tajemná, mystická a zároveň velmi přesvědčivá. V partnerském tanci se šesti muži pluje na mužských tělech s lehkostí, perfektní kontrolou a jistotou. Přes svoji dronou postavu křehkost má v tanečním pohybu náboj tak silný a přesvědčivý, že dokáže být rovnocenným protipólem šesti mužů,“ píše se ve verdiktu odborné poroty.

Další baletní nominaci získala Shino Sakurado za sólový výkon v choreografii Rain Dogs v rámci programu All That Jazz, Rock, Blues. „Svým projevem, a to hereckou i pohybovou stránkou, byla v dokonalém souladu se syrovým hlasem Toma Waitse. V závěru choreografie na proslulou baladu Toma Waitse The Piano Has Been Drinking se dokázala převtělit do člověka ztraceného ve společnosti. Činí tak nejen s osobitým humorem, ale její tanec je intenzivně upřímný a neopakovatelně autentický,“ rozhodla baletní porota.

Třetí nominaci na Cenu Jantar má Barbora Šulcová za sólový výkon v choreografii O Balcão de Amor, rovněž v rámci programu All That Jazz, Rock Blues. „Barbora Šulcová výborně zvládla muzikální styl choreografa Itzika Galiliho. Její projev působil zcela přirozeně a energie a temperament, které vyzařovaly z jejího projevu, se přenášely na diváka. Zcela na sebe strhla pozornost pohybovou nadsázkou v závěrečném​ komediálním duetu,“ napsala porota ve složení Zdeněk Prokeš, Roman Vašek, Ivanka Kubicová, Ivan Hurych a Libuše Kuklová.

Ceny Jantar, jejichž vyhlašovatelem je internetový kulturní deník Ostravan.cz, budou uděleny celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech – za artificiální hudbu, populární hudbu, literaturu, výtvarné umění, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. Nominace v dalších kategoriích budou oznámeny v nejbližších dnech a týdnech.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. dubna i galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích, během kterého vystoupí někteří nominovaní umělci i další zástupci špičky kultury Moravskoslezského kraje.

Zatím lze potvrdit, že na galakoncertu zazpívají Eva Dřízgová-Jirušová a Patricie Janečková, zahraje mimo jiné houslový virtuóz Jiří Vodička a zazpívá karvinský sbor Permoník. Jak Vodička, tak Permoník jsou mezi nominovanými v oblasti artificiální hudby. Jména dalších vystupujících zveřejníme v následujících týdnech.

Program ceremoniálu bude přístupný i pro širokou veřejnost, vstupenky za cenu od 165 korun jsou k dispozici v prodejní síti Ticketstream a také online na webových stránkách www.cenyjantar.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.