Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Desátý ročník Dream Factory Ostrava zavede diváky do továrny, šapitó i opuštěného hotelu

Desátý ročník Dream Factory Ostrava zavede diváky do továrny, šapitó i opuštěného hotelu

20.4.2018 08:03 Divadlo

Festival Dream Factory Ostrava opět přinese přehlídku toho nejlepšího, co se v Česku urodilo v divadle. Zajímavostí bude například site-specific projekt Hotel Bezruč?!, jenž vzniká exkluzivně pro festival, i několik koncertů a debat. Jubilejní ročník se bude konat od 29. května do 4. června v ostravských divadlech a industriálních prostorách, které jsou s festivalem neodmyslitelně spjaty již od jeho prvního ročníku.

Zvětšit obrázek

Ze zahajovacího představení festivalu Dream Factory 2016.
Foto: Lukáš Horký

Letos navíc organizátoři zavedou diváky i do dalších netradičních prostor – hrát se bude v Národním památkovém ústavu, v budově bývalého hotelu Palace a festival zakončí představení v cirkusovém šapitó na Masarykově náměstí. V rámci festivalu se v Ostravě představí herci David Prachař, Zuzana Stivínová, Martin Finger, Zuzana Kronerová a mnozí další. Od úterý 29. května do pondělí 4. června diváci uvidí tři desítky představení.

V první řadě to jsou inscenace z divadel z celé České republiky. V neděli 3. června to bude například oceňovaná mysteriózní opera Deník zloděje v režii Jana Nebeského s Miloslavem Königem v hlavní roli. Herec a muzikant, jež na večerním festivalovém koncertu představí své nové album Srdcem ženou, za tuto úlohu získal Cenu divadelní kritiky i Cenu Divadelních novin, obě ocenění získala také samotná inscenace.

V Cenách divadelní kritiky byla oceněna také inscenace Macbeth – Too Much Blood, kterou v Divadle Na zábradlí režíroval David Jařab. Petr Čtvrtníček a Petr Jeništa v groteskní variaci Shakespearovy krvavé tragédie publikum pobaví a také jim zahrají na banjo. Z brněnského Divadla Husa na provázku přijede poslední květnový den Vitka – hudební inscenace tří velkých žen. Hru Kateřiny Tučkové režírovala Anna Petrželková.

Festival během pátku a soboty představí také kultovní Činoherní studio Ústí nad Labem, které zahraje pro malé, střední i velké diváky. Všechny tři inscenace z tohoto divadla vznikly podle známých knih – Exupéryho Malého prince, jehož veršovanou dramatizaci vytvořil Tomáš Vůjtek, poválečného románu o vině a trestu Maxe Frische Homo Faber a sci-fi románu Raye Bradburyho 451 stupňů Fahrenheita. Česko-slovenské duo SKUTR se bude prezentovat jednou českou a jednou slovenskou inscenací – z pražského Divadla v Dlouhé přijede klasika v moderní interpretaci Čechovův Racek a z bratislavské Astorky Korzo ´90 inscenace, jež vznikla podle věhlasného filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky. Obě představení mohou diváci zhlédnout během prvního festivalového dne.

Podstatná část programu se bude – jak už je dobrým zvykem – odehrávat na Dole Hlubina. Faustovská inscenace režisérky Martiny Schlegelové Tajemná záře nad vilou tak bude přenesena z pražské VILY Štvanice do prostoru pod Věží a tato jedinečná kulisa poskytla nový název pouze pro ostravské uvedení – Tajemná záře nad věží.

Vrcholem festivalu jistě bude site-specific projekt Hotel Bezruč?!, který připravuje sedm režisérů (Martin Františák, Jiří Havelka, Janusz Klimsza, Jan Mikulášek, Filip Nuckolls, Daniel Špinar a Janka Ryšánek Schmiedtová) speciálně pro kdysi honosný a dnes opuštěný hotel Palace. Hotel Bezruč?!, jenž tematicky vychází ze slavných „bezručáckých“ inscenací a dodává jim špetku festivalového snění, bude mít premiéru 31. května.

„Zájem o vstupenky na festivalová představení je letos velký, některá představení se vyprodala už pár hodin po zahájení předprodeje, na jiná momentálně zbývá pár volných míst,“ říká ředitel festivalu Tomáš Suchanek a dodává: „Tam, kde je to možné, zvyšujeme kapacitu sálů, abychom uspokojili co nejvíce diváků. V průběhu května pak budou do prodeje uvolněny vstupenky rezervované pro akreditované hosty, doporučujeme tedy sledovat naše webové stránky a sociální sítě, kde budeme aktuální informace o volných vstupenkách zveřejňovat,“ dodává Suchánek.

Dream Factory Ostrava ovšem nenabízí jen obrovskou porci divadla. Festivaloví návštěvníci mohou po skončení některých představení zůstat v hledišti a zúčastnit se krátkých a neformálních debat s herci a tvůrci (například ze skupiny VOSTO5, Činoherního studia či Divadla Na zábradlí), nebo večer navštívit koncerty. A navíc organizátoři již nyní připravují pruty na sobotní opékání špekáčků na Dole Hlubina!

Kompletní program festivalu je dostupný na webových stránkách festivalu www.dfov.cz.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.