Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Strůjce festivalu Štěrkovna Open Music David Moravec: Myslím, že se nám podařilo namíchat pestrý koktejl

Strůjce festivalu Štěrkovna Open Music David Moravec: Myslím, že se nám podařilo namíchat pestrý koktejl

13.7.2018 07:58 Hudba

Přísadami letošního festivalu Štěrkovna Open Music jsou ty nejlepší kapely české a slovenské hudební scény. Těmi se však může blýsknout i mnoho dalších festivalů, hlučínskou přehlídku ale navíc zdobí mimořádné projekty. A těmi se Štěrkovna Open Music letos může skutečně pochlubit, protože se jich sešla celá řada. Dokonce kvůli nim festival narostl o další den a začne mimořádně už ve čtvrtek. O Jarku Nohavicovi, Tomáši Klusovi, Danu Bártovi, Davidu Stypkovi, ale i o zkvalitnění gastronomie, planetáriu, dětech a komfortu pro všechny, jsme si povídali s hlavním organizátorem Davidem Moravcem. 

Zvětšit obrázek

Šéf festivalu David Moravec s putovní cenou pro vítěze Balkan Battle Live.
Foto: Aleš Honus

Štěrkovna Open Music se odehraje od 26. do 28. července. Znamená to, že jste o jeden den festival rozšířili. Co si od toho slibujete?

Čtvrteční program je ušitý na míru hlavní hvězdě letošního ročníku. Naší prioritou bylo uvést celý koncert Jarka Nohavici, tak jak jej slyšeli návštěvníci loni na podzim v pražské 02 Aréně. Na to jsme potřebovali více času než jen klasický festivalový set trvající hodinu. Vystoupení potrvá víc jak dvě hodiny. Proto jsme program rozšířili o třetí den. Opět výjimečně, neměla by to být tradice. Příští rok se chceme vrátit k dvoudennímu modelu. Kromě ostravského barda se ve čtvrtek představí například i jeho oblíbená kapela Slniečko ze Slovenska či Michal Hrůza nebo Pokáč.

Kolik letos na festivalu vystoupí kapel a umělců a co jedinečného máte připraveno? 

Program je asi nejobsáhlejší v historii festivalu. Celkem je na něm víc jak 40 položek. Připraveno máme celkem sedm speciálních projektů, které návštěvníci neuslyší nikde jinde. Například pro letošní rok jediný společný koncert Dana Bárty s kapelou Alice, balkánskou bitvu a další. Pracujeme s areálem. Poprvé budeme mít vinárnu i s cimbálovkami.

Bylo těžké získat pro festival Jaromíra Nohavicu? Obecně se ví, že ostravský písničkář má svůj klub, vlastní koncerty a velkým festivalům se vyhýbá. Jak se vám to podařilo?

Jednání trvala řadu let. V posledních letech vypadala stále nadějněji. Co přesně pana Jaromíra přesvědčilo, ještě nevíme, snad se to koncem července dozvíme v Hlučíně. Ale osobně si myslím, že festival musel k tomuto vystoupení dospět. Pokud by na naši nabídku kývl už před pěti lety, pravděpodobně by to byla nevyužitá šance.

Otázka je, co dál?

Nad tím si také lámeme hlavu už pěkně dlouho. Musím ale říct, že i program příštího ročníku se zatím rýsuje velmi pěkně. Určitě budeme schopni navázat a laťku udržet stejně vysoko. Prozradím ale jen tolik, že rozhodně zůstaneme v českém a slovenském rybníku. Zatím nebudeme stavět program na zahraničních hvězdách.

Vraťme se ale k letošnímu ročníku. Dalším významným momentem bude vystoupení Tomáše Kluse s Janáčkovou filharmonií. Půjde o reprízu veleúspěšného koncertu, který se odehrál v Gongu letos v únoru?

Přesně tak. I o vystoupení Tomáše Kluse usilujeme řadu let. Když jsem před časem slyšel na tiskové konferenci Janáčkovy filharmonie, že tento projekt společně připravují, hned jsem kontaktoval ředitele orchestru Jana Žemlu, že jej chceme mít letos na Štěrkovně Open Music. Velmi rychle se podařilo doladit detaily a vše se dohodlo. Půjde o první reprízu velmi povedeného koncertu. Velmi děkujeme Moravskoslezskému kraji, že nám s tímto náročným projektem pomohl. Je to další speciální projekt, který na jiném festivalu letos nezazní.

Někteří z festivalového publika se k vám vydají úplně poprvé, dorazí určitě i rodiny s dětmi. Jak bude postaráno o ně a co jim nabídnete?

Tradičně už několik let budujeme zázemí pro rodiny. Máme velkou dětskou scénu ČEZ Cirkulum Art, kterou připravujeme společně s Cirkusem trochu jinak. Ti se postarají o hlavní kostru programu. K ní pak dodáme další prvky jako třeba koncert dětské punkové party Kašpárek v rohlíku na hlavní scéně či vystoupení Míši Růžičkové v kopuli mobilního planetária. Tento program by měl být vyloženě pro děti. Kopule je totiž malá a má omezenou kapacitu. Proto bychom chtěli rodiče poprosit, aby dítka do ní nedoprovázeli. Jednak se jich tam pak vejde více a navíc to bude mít pro děti i jinou atmosféru. K dispozici bude i několik tvořivých a hracích zón pro děti i rodiče. Ale nemyslíme jen na děti a rodiny. Také senioři se mohou těšit na svou scénu, kterou chystáme už potřetí v areálu Domova pod Vinnou horou. Tam vystoupí například Petra Černocká nebo kapela Dandy Band.

Z minulých let vím, že velmi dobře zabodovala i poetická scéna. Jací básníci se na ní letos představí? A bude na poezii dost klidu?

Právě v souvislosti s klidem jsme pro letošní rok projekt opustili. Hlavní hudební scény budou letos jinak orientované a dospěli jsme k názoru, že nemáme kam poezii umístit, aby to dávalo smysl a bylo dobře slyšet. V budoucnu se k této možnosti ale chceme vrátit.

Festival letos vsadil i na kvalitnější gastronomii. Prozraďte, na čem si rád pochutnáte vy osobně? Už máte vybráno?

Určitě ochutnám chrousta. Moc se na to netěším, ale když už se nám podařilo brouky dostat, je to naše povinnost. Snad k tomu přesvědčíme i některého z umělců. Ale to jen na okraj. Festival se snažíme vylepšovat po všech stránkách. Jídlo přišlo na řadu už loni. To se nám ale úplně nepodařilo zónu s kvalitnějším a otestovaných či netradičním jídlem zaplnit. Letos se to zatím daří, takže se těšíme. Věřím, že i takové drobnosti návštěvníci ocení. Kvalita se zvedá i co se piva týče. Na většině míst budeme čepovat pivo z tanků. Servis zlepšíme i tím, že v areálu bude bankomat a na řadě barů bude možné platit i kartou. To jsou také letošní novinky.

Co osobně doporučujete nepropásnout a na koho se nejvíc těšíte?

Určitě na všechny mimořádné projekty. Mezi ně patří koncert Jaromíra Nohavici i Tomáše Kluse. Také koncert Dana Bárty s Alicí je pro mou generaci určitě zásadní. Zvědavý ale jsem i na ostravskou skupinu Self Made.

V sobotu se odehraje mimo jiné tradiční akce Balkan Battle live. Kdo vyzve stávající šampiony z Rumunska?

Původně jsme měli jako vyzyvatele pro kapelu Fanfare Ciocarlia skupinu Boban a Marko Markovič z Rumunska. Agentura ale nakonec pro nás z nepochopitelných důvodů rezervaci zrušila. Náhradníky jsme ale našli velmi kvalitní. Bude to Džambo Aguševi Orchestra. V Evropě jsou Džambo Aguševi Orchestra považováni za možná nejoriginálnější balkánskou dechovku současnosti, která je schopná zpracovat jakékoli téma a zahrát téměř cokoli a to vše v tempu, za které by se nemuseli stydět i nejrychlejší d’n’b DJs. Vedle festivalů na Balkáně hrají i na festivalech a akcích po celé Evropě, ale stihli už uchvátit i publikum např. v Mexiku, USA nebo Austrálii. Ke spolupráci si je pravidelně zve např. Dubioza kolektiv.

Festival mimořádných projektů má letos mnoho es v rukávu. Jasným trumfem je i Andělem ověnčený zpěvák David Stypka, kterého doprovodí vaše překvapení, je to tak?

Opět trefa do černého. Nejen Andělem, ale i Jantarem oceněný zpěvák David Stypka se už několik měsíců secvičuje s hlučínskou hudební omladinou. Propojení vzniklo po jejich koncertě v Hlučíně, paní učitelka Veronika Stoklasová z hlučínské Základní umělecké školy připravila aranže a přesvědčila 12 mladých hudebnic, aby cvičily. Společně zahrají hned několik písní. Věříme, že se vše povede a nepůjde o jedinou spolupráci.

Unikátní zážitek čeká fanoušky, kteří se rozhodli slyšet kapelu Nebe. Můžete prozradit, o co půjde?

Nebe letos vystoupí hned dvakrát. Koncert na hlavní scéně bude doplněný o unikátní vystoupení v mobilním planetáriu. Obohacené bude o projekci 360 stupňů. Viděl jsem to loni a úplně mě to do koncertu vtáhlo. S ohledem na omezenou kapacitu v planetáriu 300 míst je ale nutné, aby si zájemci k festivalové vstupence koupili ještě speciální lístek na tento koncert.

Myslíte si, že bude dobré počasí? Letos je takový divný suchý rok…

Počasí je základ. V případě festivalů to platí dvojnásob. Věříme, že vydrží.

Jak pozvete na festival Štěrkovna Open Music 2018 čtenáře Ostravanu?

Doufám, že ty, kteří k nám opravdu chtějí vyrazit, už zvát nemusím. Třídenní vstupenky jsou totiž už měsíc vyprodané a nyní jsou k dispozici jen lístky na jednotlivé dny. Ale v každém případě myslím, že se nám podařilo namíchat pestrý koktejl. Jeho přísadami je to nejlepší, co nabízí česká a také slovenská hudební scéna. Kořením pak jsou mimořádné projekty, které nikde jinde nezazní. Do toho máme nezapomenutelnou atmosféru Hlučínského jezera s jeho fantastickými západy slunce. No, co víc si ještě přát. Já osobně bych vyrazil hned. Pár dní na vstřebání Colours of Ostrava a pak hurá znovu do festivalového dění. Těšíme se na všechny.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.