Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kapely se někdy diví, že Majáles Ostrava si pořádají studenti sami, tvrdí organizátoři studentského svátku

Kapely se někdy diví, že Majáles Ostrava si pořádají studenti sami, tvrdí organizátoři studentského svátku

2.4.2019 07:15 Hudba

Studentský majáles je akcí, která se koná opravdu jen jednou do roka a je oslavou studentského a téměř ještě stále bezstarostného života. Majáles Ostrava má specifik více – je organizovaný opravdu jen studenty, už několik let je pořádán společně pro obě ostravské univerzity a letos se navíc stěhuje z areálu Dolních Vítkovic zpátky na Slezskoostravský hrad. Několik aktualit pro Ostravan.cz zmínili také organizátoři letošního ročníku Jakub Galia a David Panoš.

Zvětšit obrázek

Tým organizátorů letošního ostravského majálesu.
Foto: Majáles Ostrava

V jakém tematickém duchu se ponese letošní Majáles Ostrava?

David Panoš: Jak již grafika napovídá, letošní majáles směřuje (a směřovat minimálně na další rok bude) směrem k lesům, rozkvetlým loukám a dalším podstatným krásám jara. Již nyní si hodně hrajeme s grafikou a snažíme se ji propojit s areálem a poukázat právě na širokou pestrost letošního místa. Areál nabízí rozsáhle travnaté plochy a dostatek stromů na ten správný chill na festivalu.

Majáles se po delší době přesouvá z areálu Dolních Vítkovic opět na Slezskoostravský hrad. Proč se tak bude dít?

David Panoš: Hlavním a pro nás zásadním důvodem je přání, abychom se odlišili od dalších festivalů v Ostravě a tím se snad více zaryli Ostravanům pod kůži. Připadá nám, že v Dolní oblasti je dnes skoro každý festival a areál je již spíše zajímavý pro mimoostravské. Chceme nabídnout naším návštěvníkům pohled i na jiné ostravské lokality a ukázat, co ještě tady v Ostravě máme. Právě proto jsme si vybrali mírně zapomenutý Slezskoostravský hrad.

Ostravský majáles je organizován studenty obou ostravských univerzit, i přesto je často zaměňován přímo se značkou Majáles. Co děláte pro to, aby byla organizace studentů více vidět?

David Panoš: Je důležité říct, že jsme poslední velký studentský majáles v Česku, který odolává a nezaprodal se komerční podobě majálesů, kterou asi všichni znají. Nicméně, snažíme se všem ukázat naši práci a naše tváře, aby všichni věděli, že ostravský majáles, dělají opravdu studenti OU a VŠB-TU. Jednou z našich významných aktivit je i doprovodný program. Již ve středu 3. dubna máme zahájení majálesového měsíce, zde ukážeme nadějné ostravské muzikanty a umělce přímo na Masarykově náměstí. Především se snažíme co nejvíce vyvolávat diskuze na téma pořádání Majálesu Ostrava, jelikož se i v mém okolí najde spoustu studentů, kteří neví, že majáles dělají studenti, a už vůbec neví, že ho mohou dělat s námi.  Což je skvělá příležitost k načerpání nových zkušenosti.

Za hlavní dva headlinery jste zvolili velmi známé interprety – kapelu Mig 21 a zpěváka Bena Cristovao. Jaké je obecně shánět na studentské akce velká jména?

David Panoš: Velké nebo malé, to je praktický stejné. Jen „velké“ kapely chtějí mít jistotu, jestli si je vůbec můžeme dovolit, máme pro ně dostatečné technické zázemí a zda jsme již podobné jméno zvládli. Pro veškeré kapely máme připravenou booking prezentaci, kde jsou například i recenze kapel, který u nás v historii zahrály. Díky kvalitní práci a skvělého týmu jsou všechny recenze, co máme, velmi pozitivní a někdy se až kapely diví, že tento majáles dělají studenti sami a velmi oceňují naši práci.

V závěsu za hlavními hvězdami můžeme zpozorovat další zajímavé interprety, kteří možná leckoho zaujmou ještě více. Řeč je například o Ventolinovi, The Truth Is Out There nebo Pudingu Pani Elvisovej.

Jakub Galia: Lidé nám píšou na sociálních sítích, že by uvítali i něco méně známého.  Někoho, kdo nejezdí na všechny festivaly. Majáles Ostrava se mohl pyšnit vždy tím, že taková jména vyhledával a tento rok jsme na důrazu vyváženosti dramaturgie ještě přidali. Jak říkáme, nechceme být řazeni mezi další komerční festivaly a tohle třeba může být i jedna z cest, která nám pomůže k tomu docílit.

Je obecně alternativa pro studentský majáles důležitá?

David Panoš: Majáles si vždy zakládal na tom, aby byl multižánrový a každý návštěvník si našel to své. Takže hledáme zajímavé interprety skrze veškeré žánry. 

Dalo by se generalizovat, jaká hudba u studentů vítězí a které koncerty mají největší úspěch?

Jakub Galia: Samozřejmě největší úspěch mají známé české kapely, které slýcháváme v rádiích a na sociálních sítích, potažmo Youtube. Pokud bych si měl tipovat, tak letošní ročník ovládnou Mig 21, Ben Cristovao a Paulie Garand & Kenny Rough. Ale jak už jsem zmínil, fanoušci (a především ostravští studenti) ocení také neznámá, alternativní a undergroundová jména. Zkusili jsme například pozvat Sodomu Gomoru a Ventolina a hle, ostravští studenti na ně slyší. Dále jsme se dočkali kladných ovací na sociálních sítích při zveřejnění místních kapel jako jsou The Truth Is Out There nebo Ajdontker, a proto by byl zločin generalizovat. Holt, studenti z ostravských vysokých škol jsou znalci.

Slibuje areál Slezskoostravského hradu lepší akustické možnosti nebo důmyslnější rozmístění stagí, stánků a dalšího prostoru?

Jakub Galia: Areál Slezskoostravského hradu slibuje hlavně úplně jinou atmosféru. Hlavní stage bude umístěna přímo mezi valy. Doporučuji všem vašim čtenářům a našim návštěvníkům, aby si na majáles vzali deky a užili si úžasný výhled z přilehlých valů. Popřípadě mohou posedět na trávě při pohledu na druhou stage. Electro stage a Younie stage bude umístěna přímo do areálu Slezskoostravského hradu. Vsázíme na to, že to bude pro mnohé neskutečný zážitek.

Na kterou hlavní věc byste teď nalákal studenta, který bude nad účastí váhat?

David Panoš: Studenty ale především všechny příznivce Majálesu Ostrava, zveme určitě na nový areál, neskutečnou atmosféru, ale především na pořádnou oslavu studentského jara!

Jakub Galia: Já bych mu řekl: Dívej, kapacita areálu není nafukovací, ceny lístků jsou až do 15. května za 250 korun. Kde za tuhle cenu seženeš Mig 21, Bena Cristovaa, Sodomu Gomoru, Paulie Garanda, Poetiku a spoustu hezkých ostravských vysokoškolaček? Ale jinak souhlasím s tím, co řekl David.

Gabriela Stašová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.