Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ruská armáda útočí na Hradčany. Nový seriál, který vzniká v Ostravě, si nebere servítky

Ruská armáda útočí na Hradčany. Nový seriál, který vzniká v Ostravě, si nebere servítky

22.4.2014 15:00 Atd.

Nový satirický seriál s názvem Pečený sněhulák, plný absurdních a bláznivých skečů, vzniká v Ostravě pod taktovkou producenta a scénáristy Vladimíra Skórky, známého například z úspěšného televizního pořadu Sabotáž. V seriálu účinkují mimo jiné ostravští herci Albert Čuba a Josef Kaluža. Tvůrci zveřejnili i první ukázku, která zachycuje útok ruského letectva na Pražský hrad. Video prý vzniklo asi měsíc před událostmi na Ukrajině.

Zvětšit obrázek

Scéna z nově připravovaného seriálu Pečený sněhulák
Zdroj: Youtube

Seriál bude mít dvanáct dílů a od podzimu by ho měla vysílat Česká televize. „Samozřejmě to teď vypadá, že je to cílená reakce na mezinárodní události, ale tohle video s leteckým útokem na Prahu je opravdu několik měsíců staré. Bylo vytvořeno jako nadsázka a satira na ruskou rozpínavost a na strach z toho, že z východu může přijít cokoliv. A bohužel, poslední události nám dávají zapravdu,“ říká Vladimír Skórka.

Podle tvůrců nepůjde o seriál z vojenského prostředí, ale jednotlivé díly se budou odehrávat v různých lokacích, například v generálním štábu armády, v ordinaci psychologa nebo třeba v nevěstinci. Skeče budou mít stejně absurdní nádech, jako samotný název chystaného seriálu.

Režisérem seriálu je Jakub Kohák, na scénáři se kromě Vladimíra Skórky podílí také Martin Šimíček, Marek Janota a další spolupracovníci. „S Martinem Šimíčkem už velmi dlouho sníme o takovém skečovém pořadu, protože nic srovnatelného v Česku nikdo od dob České sody nedělal. Našim nedostižným velkým vzorem je britský seriál Monty Pythonův létající cirkus, jehož poetika je nám velmi blízká,“ říká Skórka.

Přiznává, že absurdní a někdy až drsný humor, který seriál nabídne, nemusí být každému po chuti. „Ten humor je velmi vyhraněný a jsme si vědomi toho, že tohle fakt není pro každého. Jsou lidé, kteří se budou bavit od začátku do konce, a pak jsou takoví, který budou mít pocit, že je to hloupé a trapné. S tím samozřejmě počítáme,“ dodal scénárista.

Co se týče aktuálně zveřejněného videa, nemá pocit, že by mohlo mít dohru na politické scéně. I když stát se může podle něj cokoliv. „Je teoreticky možné, že kontroverze, kterou ukázka vyvolává, by mohla vyústit v nějakou odezvu v politické rovině. Ale já jsem hluboce přesvědčen, že humor by měl mít i nějakou vyšší funkci, než jenom chechtat se v hospodě. V humoru není nic nedotknutelné, zvlášť pokud jde o například o zneužívání moci. Všem by nám bylo určitě lépe, kdybychom se nebrali tak vážně. A navíc si myslím, že ve finále si to video mimo Ruska dělá srandu hlavně z nás Čechů,“ dodal Skórka

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.