Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Začíná Janáčkův máj a jeho ředitel Javůrek říká: Vyprodáno je zatím pět koncertů

Začíná Janáčkův máj a jeho ředitel Javůrek říká: Vyprodáno je zatím pět koncertů

22.5.2014 00:01 Hudba

Jedna z nejvýznamnějších kulturních událostí tohoto roku, devětatřicátý ročník hudebního festivalu Janáčkův máj, je tady. Ve vítkovickém Gongu ho ve čtvrtek od 19 hodin zahájí Janáčkova filharmonie pod vedením španělského dirigenta Manuela H. Silvy. Pro zkrácení čekání na večerní zahajovací koncert přináší deník Ostravan.cz rozhovor s ředitelem festivalu Jaromírem Javůrkem.

Zvětšit obrázek

Ředitel festivalu Janáčkův máj Jaromír Javůrek.
Foto: Archiv

Do zahájení Janáčkova máje zbývají už jen hodiny. Jste nervózní, nebo jde naopak vše podle plánu a těšíte se, že si užijete večerní koncert?

Řekl bych, že je to kombinace obojího. Všechno jde zatím podle plánu, přípravy zahajovacího koncertu ve vítkovickém Gongu pokračují a pan dirigent už od pondělka pilně zkouší z orchestrem. Ale samozřejmě to pracovní a psychické vypětí je v těchto posledních hodinách enormní, protože je poslední šance vychytat ještě všechno, na co jsme zapomněli.

Jak se dirigentovi zahajovacího koncertu zkouší s Janáčkovou filharmonií?

Myslím, že se tady cítí dobře, vyzařuje z něj spokojenost a také orchestr je nadšený jeho temperamentem a jeho přehledem.

Jak to letos vypadá se zájmem o festivalové koncerty? Kolik je jich vyprodaných?

Objektivně řečeno, letos je to trochu horší než loni a předloni. Domnívám se, že je to dáno ekonomickým tlakem dnešní doby. V současné době je sice vyprodáno pět koncertů, na druhé straně jsem docela překvapený, že zatím není vyprodán například koncert německé houslistky Julie Fischer, což je opravdu umělkyně světového formátu. Kupodivu stále ještě není vyprodaná Myslivečkova opera Montezuma. Takže o některé koncerty je obrovský zájem, o jiné překvapivě příliš velký není.

Je to tak proto, že lidé více slyší na známá jména?

Určitě ano, přece jenom se lépe prodávají vstupenky na známé interprety nebo skladatele. I když někdy je to i pro mne záhada – třeba u již zmíněného Myslivečka, který je velmi známý skladatel a navíc jde o o poloscénické provedení jeho opery, účinkující budou vystupovat v kostýmech…. Překvapilo nás také, že stále není vyprodaný koncert Igora Ardaševa, který je v Ostravě poměrně známý z minulosti.

Velkou událostí bude určitě koncert s houslistkou Hanou Kotkovou, přední evropskou umělkyní, která se specializuje na tzv. novou hudbu. Na programu bude nejenom hudba Philipa Glasse, který loni vystoupil v Ostravě, ale i Janáček…

Ano, ten program je postaven na kontrastu velkolepé Janáčkovy Glagolské mše a 2. houslovém koncertu minimalisty Philipa Glasse. Ta skladba je velmi zajímavým pohledem na Vivaldiho Čtvero ročních dob. Spojení Glasse a Janáčka není úplně náhodné – Leoš Janáček je částí odborné hudební veřejnosti považován svým způsobem za prvního minimalistu, protože jeho dílo je v některých ohledech předzvěstí toho, co se ve světě hudby začalo odehrávat později.

Médii už proběhla informace o tom, že ostravský jazzman a skladatel Boris Urbánek píše svou první operu na motivy příběhu Judity, ke které má vytvořit Jaromír Nohavica texty. Na festivalu zazní instrumentální předehra k chystanému dílu – už jste měl možnost slyšet ukázku?

Zatím jsem to neslyšel, ale měl jsem možnost prolistovat si partituru. Vypadá to velice hezky, Boris Urbánek to napsal hodně barevně a myslím, že se máme na co těšit. Boris je vynikající jazzman, ale nejen to, je to v prvé řadě skvělý skladatel. Co se týče jeho připravované opery o Juditě, nepůjde o žádnou konstrukci a formalismus, ale skutečně o zhudebnění příběhu Judity, který Borise Urbánka nesmírně zaujal. Během koncertu jubilujícího Janáčkova komorního orchestru, který se bude konat 31. května, se mohou posluchači těšit také na například na skladbu Ritorni pro smyčce od Víta Zouhara, ale i hudbu Vivaldiho a Griega.

Kromě velkých jmen, která jsou téměř vždy sázkou na jistotu, festival nabízí i koncerty interpretů, o kterých se sice tolik nepíše, přesto víme, že i tyto koncerty mohou posluchačům přinést velmi příjemná překvapení a skvělé hudební zážitky. Na které z těchto „menších“ koncertů byste čtenáře obzvlášť pozval?

Upozornil bych na tři takové koncerty, v prvé řadě na koncert, který se bude konat 6. června v kostele v Ludgeřovicích, kde zahraje vynikající varhaník a pedagog konzervatoře Lukáš Hurtík, jenž bude doprovázet vynikající hráčku na lesní roh Kateřinu Javůrkovou a Jana Pospíšila, který patří ke špičce trombonistů. To jsou jména, která se na festivale objeví poprvé a mohou být pro posluchače velkým překvapením. Příznivce jazzu bych pozval na Landek na koncert polského souboru Stryjo. Měl jsem možnost ho slyšet na festivalu v Budapešti a velice mne tam zaujal. A do třetice bych rád pozval na koncert 5. června, kde sice bude hrát všem známá Janáčkova filharmonie, ale jako sólistka se představí nádherná mezzosopranistka Veronika Hajnová a jako dirigent se po delší době objeví Leoš Svárovský.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.