Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Slavnosti pivovaru se blíží. Přijede Klus i Divokej Bill. A co na to Krajčo?

Slavnosti pivovaru se blíží. Přijede Klus i Divokej Bill. A co na to Krajčo?

22.5.2014 00:00 Hudba

Už čtrnáctý ročník Slavností pivovaru Ostravar se uskuteční v sobotu 7. června v Ostravě. Kromě hlavní scény s Divokým Billem, Tata Bojs, kapelou Mňága a Žďorp a zpěvákem Tomášem Klusem festival nabídne i druhou scénu, jejíž dramaturgie je plně v režii Richarda Krajča, jenž se letos na hudební přehlídce po letech představí jako moderátor. A právě Richard Krajčo v následujícím textu komentuje účast jednotlivých kapel.

Zvětšit obrázek

Velkým magnetem Slavností pivovaru Ostravar bude zpěvák Tomáš Klus.
Foto: Archiv Tomáše Kluse

Desetihodinový program bude v areálu Ostravaru probíhat na dvou hudebních scénách. Velkou konkurencí pro hlavní hudební stage bude letos druhá scéna na nádvoří pivovaru. Její program v letošním roce sestavil Richard Krajčo. Podle svých slov si pro druhou stage vybíral mladé talentované kapely, které by rád slyšel naživo on sám. Na nádvoří pivovaru tak zahrají Ido, Nebe, Dolls in the Factory a Albert Černý se svou novou kapelou Lake Malawi. Třetí stage v letošním roce nahradí stan, kde vystoupí originální uskupení Kašpárek v rohlíku s dalším doprovodným programem.

Hvězdy letošního ročníku s originálními postřehy Richarda Krajča:

Tomáš Klus: Největší hvězdou hlavní stage bude bezpochyby Tomáš Klus. Třinecký rodák s malebnými vlastnoručně psanými texty okouzluje publikum a na tuzemské hudební scéně prodává vůbec nejvíce desek ze všech. Tu poslední vydal na jaře a jmenuje se klusovsky Proměnamě.

Divokej Bill: Klasika Slavností Ostravaru. Billové přijedou do Ostravy již pošesté. Loni absolvovali velké turné při příležitosti 15 let od založení kapely a vydali také album s příznačným názvem „15“. Na desce je i píseň Půjdem dál, kterou kapela natočila pro film Lidice.

Tata Bojs: Je až s podivem, že Tata Bojs na Slavnostech nikdy nehráli. Před 26 lety založili tuto dnes již legendární kapelu dva spolužáci na základní škole. Milan Cais a Marek „Mardoša“ Huňát jsou ústředními postavami Tata Bojs dodnes. Mezi tím stihli vydat 15 alb, vyprodat velké arény, získat několik Andělů i velký respekt hudebních kritiků.

Mňága a Žďorp: Ve stejné době a s obdobným úspěchem jako Tata Bojs vznikla také populární meziříčská kapela Mńága a Žďorp. Petr Fiala a spol se objevili na Slavnostech poprvé před deseti lety a od té doby se do ostravského pivovaru několikrát vrátili. Vždy s obrovským úspěchem. „Na Mńáze jsem vyrostl. Kluci z Mńágy jsou mí velcí kamarádi a těch v naší branži není nikdy dost,“ říká uznale Richard Krajčo.

Albert Černý & Like Malawi: Kapela kolem Alberta Černého vznikla teprve v září 2013, ale už i tak má za sebou zajímavé počiny. Třeba vystoupení v londýnské BBC.  „Alberta lidi stále spíše znají z Charlie Straight,“ říká Richard Krajčo. „Je to jeden z mála českých hudebníků, kteří jsou schopni prosadit se i v zahraničí, a je natolik talentovaný, že by se mu to mohlo podařit,“ míní Krajčo.

Nebe: Havířovskou kapelu Nebe objevil Krajčo před pár lety a natočil ji první desku, dva klipy a pak ji poslal dál. „Mají velký talent na melodie, pěkné české texty a když na sobě ještě zapracují, určitě mají šanci vyrůst ve velkou kapelu. V těchto dnech jim vychází nové album u velké firmy a myslím, že na Slavnostech i pár nových věcí předvedou,“ říká Richard Krajčo.

Dolls in the Factory: Poprocková kapela z Frýdku-Místku. „Tyhle mladíčky jsem našel, když jsem hledal muziku do filmu Křídla Vánoc. Dollsákům bych přál, aby se pořádně prosadili. Jejich handicap určitě vidím v anglických textech. Ale tah na bránu mají,“ míní Krajčo. Zpěvákova slova dokládá například píseň Change The World, která dobyla hitparádu Česká desítka rádia RockZone.

Ido: Američan Ido byl spoluproducentem úspěšné desky Inzerát kapely Kryštof. Ve svých písních kloubí prvky popu, indie, rocku a elektroniky. „Pro Ida bude vystoupení zábava. Je to výborný songwritter a už získává i velký kredit jako producent. Jelikož jeho písně lidi znají například ze soundtracku Křídel Vánoc, myslím, že bude pěkným hostem,“ řekl Krajčo.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.