Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Hruška, Putzlacher, J. E. Frič a další básníci ovládnou Poetickou scénu na Colours

Hruška, Putzlacher, J. E. Frič a další básníci ovládnou Poetickou scénu na Colours

3.6.2014 00:00 Obraz & Slovo

Kromě hudby, divadel, workshopů či filmů dostane letos na festivalu Colours of Ostrava poprvé velký prostor poezie v nejrůznějších podobách. Básně a básníci obsadí jak novou Poetickou scénu v prostorách Velkého světa techniky, tak formou tzv. guerilla poetringu i celý festivalový areál. Vystoupí mimo jiné Petr Hruška, Renata Putzlacher, Jaroslav Erik Frič, Daniel Hradecký a řada dalších. Podrobné informace k jedné z největších letošních festivalových novinek zveřejnili pořadatelé v úterý.

Zvětšit obrázek

Ostravský básník Petr Hruška.
Foto: Archiv

Program na zvláštní scéně potrvá od pátku do neděle po celý den a bude rozdělen na tématické poetické a hudebně-poetické bloky. „Představí se zde přední básníci a básnířky z Ostravy, Brna i Prahy a také americká zpěvačka a šampiónka ve slam poetry nigerijského původu Iyeoka, která tak naváže na svůj samostatný festivalový koncert,“ informoval mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Prostor na nové scéně dostanou i samotní návštěvníci Colours of Ostrava, kteří se navíc budou moci zapojit do projektu guerilla poetring. Jeho hlavním smyslem je ukrývání básní, nafocení místa a zveřejňování fotografií na Facebooku.

„Při sestavování programu bylo naším cílem konfrontovat odlišné přístupy k poetické tvorbě – od solitérního a intimního čtení až po propojení s hudbou. Nebude chybět slam poetry nebo improvizovaná forma, v níž si básníci až před diváky vylosují hudebníka, s nímž budou společně improvizovat,” říká autorka koncepce a dramaturgyně Poetické scény Blanka Fišerová, která v Ostravě uskutečňuje řadu hudebně-poetických projektů pod názvem Poezie v barvách. Na programu se spolupodílí také básník Petr Hruška, který společně s dalšími ostravskými tvůrci program slavnostně zahájí.

V rámci zahajovacího bloku – Ostravské vlny – vystoupí například Petr Hruška nebo Ivan Motýl, Ženská vlna dá prostor Renatě Putzlacher, Lydii Romanské a dalším výrazným básnířkám, které improvizačně doprovodí saxofonista Michal Žáček. „Do Ostravy zavítají i brněnští či pražští básníci, například Jaromír Typlt, Básník Ticho nebo Jaroslav Erik Frič. Účast přislíbil také Daniel Hradecký, který byl v letošním roce nominován na Magnesii Literu,“ doplnil Sedlák.

Prolínání hudby a poezie nabídne performance Jana Kunzeho a Hičhaikum projektu, hudebně-poetické vystoupení speciálně pro Poetickou scénu chystá také Jan Žamboch (držitel dvou Cen Anděl). Slam vlna představí Bio Mashu a Bohdana Bláhovce, z Německa přijede Jaromír Konečný. V rámci bloku Improvizace propojí básnickou tvorbu s hudebníky například Pavel Zajíc, Blanka Fišerová, hudebně improvizovat budou Terezie Kovalová (Calm Season), Marek Zeman (Marow) a další.

Poetická scéna přinese také hudebně-poeticko-vokálně-dramatickou verzi Shakespearova Hamleta v režii Jany Janěkové. „Účast v tuto chvíli zvažuje i profesor Martin Hilský. Režisérka do inscenace totiž zakomponovala i Shakespearovy sonety v jeho překladu,” doplňuje Blanka Fišerová.

Součástí Poetické scény bude také Mobilní knihovnička. Návštěvníci mohou přinést pro ně už nepotřebnou knihu a vyměnit ji za titul, který je zaujme. Mobilní knihovničku koordinuje Knihovna města Ostravy, která poskytne i knihy vyřazené z fondu.

Na závěr programu Poetické scény bude také mikrofon k dispozici všem návštěvníkům, kteří chtějí prezentovat vlastní tvorbu, přečíst útržek z oblíbeného literárního díla nebo přečíst báseň nalezenou v rámci guerilla poetringu, to vše v bloku nazvaném Čtěte v barvách. Guerilla poetring – (bá)snění ve veřejném prostoru bude probíhat v areálu Colours of Ostrava po celou dobu. „Akci vytvořila Blanka Fišerová a v současné chvíli se do ní zapojují lidé z více než 50 měst a míst České republiky, akce probíhá i na Slovensku, ve Francii, básnilo se dokonce i v Číně, v červnu se bude básnit v Istanbulu. Zapojit se může kdokoliv, kdo sám tvoří nebo má rád poezii,“ láká Sedlák.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.