Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Víkendové festivaly přinesou jazz, punk i křesťanskou hudbu

Víkendové festivaly přinesou jazz, punk i křesťanskou hudbu

11.6.2014 00:01 Hudba

Hned tři hudební festivaly se konají o nadcházejícím víkendu v Ostravě a blízkém okolí. V pátek si na své přijdou ctitelé jazzu (Jazz Open Ostrava) a punkrocku (Hlučínský Valník). Sobota a neděle pak budou ve znamení fenoménu křesťanské hudby a festivalu Slezská lilie, který kromě řady křesťanských souborů přivítá i zpěvačku Lenku Dusilovou.

Zvětšit obrázek

Hostem festivalu bude i zpěvačka Lenka Dusilová.
Foto: Archiv umělkyně

Jazz Open Ostrava, který se koná na Slezskoostravském hradě, má poměrně dlouhou tradici. Organizátorem je ostravský jazzman a skladatel Boris Urbánek. Letos pozval jednoho z nejlepších tuzemských kytaristů Romana Pokorného, jenž se svým kvartetem nabídne hudbu ze svého posledního alba Feelin´ The Spirit, které je poctou americkému hudebníkovi Grantu Greenovi. Poté vystoupí kapela Boris Band Combination společně s Rudy Horvat Group. Večer pak uzavřou hlavní hvězdy – Vojtěch Dyk a jeho B-Side Band.

Kdo zrovna neholduje jazzové hudbě, může v pátek vyrazit ke břehu jezera v Hlučíně, kde se koná třetí ročník punkrockového festivalu Valník na výletě.  Vystoupí zde kapela Nšoči a slovenští punkoví veteráni Hasiaci prístroj. „Letošní Valník představí i řadu dalších skvělých kapel. Milovníci punku se mohou těšit na další legendy jako Hubert Macháně či Šanov 1. Z mladších kapel jsme pozvali Vision Days či Punk Floid,“ řekl dramaturg akce Miroslav Gajdaczek s tím, že ostravskou scénu bude zastupovat skupina Degradace, ze Vsetína pak dorazí skupina Vysoké napětí.

V sobotu a v neděli se pak bude v Ostravě-Kunčičkách konat festival Slezská lilie, který je letos propojen s oslavou 20. výročí fungování studia Telepace v České republice. Na dvoudenní přehlídce se představí téměř dvacítka interpretů nejrůznějších žánrů ze čtyř zemí. Pozvání na ostravský festival Slezská lilie přijala i čerstvá držitelka ceny Anděl a také čerstvá maminka Lenka Dusilová, která svým komorním vystoupením v kostele zakončí sobotní festivalový program nazvaný Noc Lilie. Svůj jediný koncert v České republice zahraje v Ostravě zpěvák legendární americké skupiny Petra – John Schlitt. V neděli v rámci programu nazvaného „Den andělů“ se můžou návštěvníci těšit i na kapelu složenou z dětí špičkových polských hudebníků Arka Noego. Polsko budou reprezentovat také skupiny Ampli Fire a Heled, kterou tvoří řádové sestry.

„V průběhu nedělního odpoledne ještě budou mít návštěvníci festivalu možnost spatřit v akci Family Gospel Ostrava – sbor vytvořený výhradně amatérskými zpěváky, kteří se po workshopu s dánskou sbormistryní Sarah Moshage a velmi povedeném závěrečném koncertu v březnu 2014 nedokázali smířit s myšlenkou, že by na podobnou gospelovou událost měli čekat celý rok, a proto pod vedením ostravských dobrovolníků pokračují dále a dávají široké veřejnosti příležitost zažít krásu gospelu a radost z hudby na vlastní kůži,“ uvedl zástupce organizátorů Lukáš Hradil.

 

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.