Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Kurátor Nedoma provede Ostravany výstavou Jedlíci dortíků a citronů

Kurátor Nedoma provede Ostravany výstavou Jedlíci dortíků a citronů

12.6.2014 00:00 Obraz & Slovo

Petr Nedoma, známý historik umění a ředitel Galerie Rudolfinum v Praze, provede ve čtvrtek 12. června zájemce výstavou „Cake and Lemon Eaters – Viktor Pivovarov & Ged Quinn“, která je k vidění v Domě umění a jejímž je kurátorem. Komentovaná prohlídka výstavy začne v 16.30 hodin.

Zvětšit obrázek

Historik umění a kurátor Petr Nedoma připravil výstavu Jedlící dortíků a citronů.
Foto: Galerie výtvarného umění v Ostravě

Půjde o jedinečnou šanci setkat se a besedovat s asi nejznámějším kurátorem v českých zemích. Nedoma povede komentovanou prohlídku výstavou, kterou původně připravil pro pražskou Galerii Rudolfinum.

Výstava představuje ucelený soubor zátiší a žánrových portrétů soudobých tvůrců Viktora Pivovarova a Geda Quinna, malířů, jejichž cesty by se jinak jen těžko někdy střetly. Oba malíři jsou intelektuálové, kteří ve svých plátnech reinterpretují kanonické malby starých mistrů, ale dělí je věk jedné generace i naprosto odlišné prostředí, z něhož vzešli.

Sedmasedmdesátiletý Rus Viktor Pivovarov, žijící od 80. let v Praze, prezentuje obrazy ze čtyř cyklů: Zátiší, Jedlíci citronů, Děti bohů a Eidosy. Vedle toho jednapadesátiletý Brit Ged Quinn, který hrával v punkové kapele a nyní žije na samotě v Cornwallu, na výstavě uvádí sérii zátiší se zákusky ve tvaru pevnůstek, inspirován fotografickým cyklem Archeologie bunkrů Paula Virilia. „Z Quinnova štětce pochází také několik žánrových portrétů, jejichž kompozice diváky navrací zpět k důvěrně známým plátnům starých mistrů, ale přidané moderní vrstvy a odkazy je zároveň provokují k novému čtení,“ uvedla mluvčí galerie Kateřina Naarová.

„Otázka interpretace obrazu se táhne dějinami umění odnepaměti,“ říká k výstavě Petr Nedoma. „Oba autoři směřují od starých jistot kanonizovaných významů k dnešní plovoucí mozaice posunutých vyprávění,“ dodává.

Ostravskému publiku se tak ve čtvrtek v podvečer naskýtá jedinečná příležitost zhlédnout výstavu autorů světového formátu a renomé, za jakými museli dříve cestovat do jiných měst, na domácí půdě, a navíc s odborným výkladem autora koncepce projektu Petra Nedomy.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.