Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Největší ostravské divadlo o prázdninách nabídne workshopy pro studenty i pedagogy

Největší ostravské divadlo o prázdninách nabídne workshopy pro studenty i pedagogy

25.6.2014 01:00 Divadlo

Národní divadlo moravskoslezské sice o prázdninách nebude hrát pro veřejnost, přesto to v něm bude žít. I letos totiž divadlo uspořádá ve spolupráci s Ateliérem pro děti a mládež letní workshopy pro studenty přímo v prostorách divadla a již čtvrtou Letní divadelní školu pro pedagogy, tentokrát v rozšířeném rozsahu dvou dní.

Zvětšit obrázek

Ateliér pro děti a mládež při NDM nabízí dětem dobrou zábavu.
Foto: Archiv NDM

Národní divadlo moravskoslezské poskytne i letos během divadelních prázdnin své prostory studentům. Ateliér pro děti a mládež při NDM totiž připravuje ve dnech od 11. do 13. srpna projekt nazvaný Jak se dělá divadlo?, který pomáhá objevovat mladé talenty. „V rámci projektu okusí studenti v sérii workshopů profese, které jsou základem při tvorbě divadelní inscenace – herectví, režii, dramaturgii a scénografii,“ uvedla mluvčí divadla Marcela Bednaříková.

Workshopy se uskuteční pod vedením umělců NDM – režiséra a šéfa činohry Petera Gábora, dramaturgyně Dagmar Radové, scénografa Davida Baziky a herečky Renáty Klemensové. „Do projektu se mohou hlásit nejen milovníci herectví, ale také ti, kteří mají ‚básnické střevo‘ a zajímá je práce s dramatickým textem, ti, kteří inklinují spíše k výtvarnému vyjádření, i ti, kteří mají ambice režisérské,“ přibližuje projekt divadelní lektorka NDM Tereza Strmisková.

Během tří dnů účastníci vytvoří krátký divadelní tvar, který budou na závěr prezentovat pro spřátelené publikum ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka. Workshop je určen pro studenty ve věku od 16 do 19 let, kapacita míst je omezená. Více informací včetně toho, kam posílat přihlášky, najdou zájemci na webových stránkách divadla.

Tím ale prázdninové aktivity největšího ostravského divadla nekončí. Již počtvrté nabídne Národní divadlo moravskoslezské také příležitost k setkání a společné tvůrčí práci pedagogů a umělců. Letní divadelní škola pro pedagogy při Národním divadle moravskoslezském vznikla v roce 2011. Je určena pedagogům základních a středních škol nejen Moravskoslezského kraje a studentům pedagogických oborů. Seminář, který bude tentokrát dvoudenní, proběhne v Divadle Jiřího Myrona i v Divadle Antonína Dvořáka ve dnech 26. až 27. srpna 2014. „Na programu jsou opět bloky s jednotlivými soubory NDM, otevřené zkoušky, interpretační semináře, praktické workshopy, setkání s umělci, prohlídka divadla i moderované diskuse,“ uvádí Strmisková a dodává: „Pro odvážné nabídne letošní ročník i nocování v divadle.“

 

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.