Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Začíná unikátní Sweetsen Fest, novinkou bude poetická scéna

Začíná unikátní Sweetsen Fest, novinkou bude poetická scéna

25.6.2014 00:15 Hudba

Raritou, která nemá ve zbytku republiky obdobu, je festival Sweetsen Fest, který začíná ve středu ve Frýdku-Místku a potrvá až do pozdních sobotních nočních hodin. Jedenáctý ročník nabídne během čtyř dnů na osmi scénách desítky místních kapel, divadel a umělců. A protože Ostravan.cz si všímá i nejdůležitějších kulturních akcí v širším okolí krajské metropole, Sweetsen Fest v něm nemůže chybět.

Zvětšit obrázek

Frýdecko-místecká kapela Slepí křováci, vítězové Radegast Líhně 2014.
Foto: Aleš Honus

Sweetsen Fest je unikátní v tom, že na něm vystupují pouze umělci, kteří jsou z Frýdku-Místku nebo z tohoto města pocházejí. Přesto na něm každoročně vystoupí několik desítek kapel a na rozdíl od podobných pokusů o přehlídky nejlepších regionálních kapel, které se konaly v minulosti v Ostravě, se tento festival těší značnému zájmu veřejnosti a podařilo se mu přežít i těžké časy, kdy mu vedení města příliš nepřálo.

Letošní velkou novinkou Sweetsen Festu bude scéna věnovaná literatuře a poezii. „K tradičnímu programu, který probíhá od čtvrtku do soboty v areálu frýdeckého stadionu a představuje zejména hudební a taneční podhoubí města, letos přibude ve středeční podvečer i nová scéna v parku Svobody na frýdeckém sídlišti Slezská, která představí literárně-poetické pásmo,“ uvedl hlavní dramaturg a organizátor akce Petr Korč.

Hlavní koncertní část programu se uskuteční na stadiónu TJ Slezan ve Frýdku v pátek a v sobotu. Vystoupí zde desítky místních kapel a chybět nebudou nejznámější jména – kapely Downbelow, David Stypka a Bandjeez, Líheň, René Souček a Marek Hlosta, Meybe, Madfalls a hlavní program uzavře kapela Slepí křováci, tedy čerství vítězové v největší tuzemské soutěži kapel Radegast Líheň.

Festival každoročně navštěvují nejenom obyvatelé města, ale zejména hudební fanoušci z širokého okolí, pro které akce představuje unikátní příležitost seznámit se s mimořádně bohatou hudební scénou tohoto města. „Už jsme se přehoupli přes jakousi hranici, že už nejsme bráni jen jako regionální akce pro regionální kapely. Tím, že striktně zachováváme ideu představovat pouze místní scénu, stala se z toho unikátní záležitost, která nemá v republice obdoby. A je to vidět i na vystupujících, kteří Sweetsen Fest berou jako příležitost ukázat se v co nejlepším světle. A konečně i občané města vnímají, že peníze, které poskytnou pro dobročinné sbírky, jdou na prospěšné aktivity místních organizací, takže i v tom se naplňuje naše heslo Frýdek-Místek sobě,“ říká Korč.

Festival je už několik let určený nejenom pro hudební fanoušky, ale i pro celou rodinu, která zde může strávit příjemný konec týdne. „Svědčí o tom i úspěšný program pro děti. V cirkusovém šapitó a v jeho okolí bude pro malé i velké děti připraven v pátek a v sobotu rozsáhlý program zahrnující výtvarné dílny i zábavné atrakce, který připravilo Středisko volného času Klíč,“ uvedl Petr Korč.

Stejně jako v minulých letech, i tentokrát bude mít festival charitativní podtext. Letos mohou návštěvníci podpořit hned čtyři dobročinné aktivity – společnost Adra, Charitu, Podané ruce a nově také zařízení pro pomoc dětem v okamžité nouzi Opora dětem.

Návštěvníci tak budou moci přispět do veřejných sbírek. „Finanční sbírky v předešlých ročnících vynesly charitativním organizacím více než 350 tisíc korun,“ doplnil Korč.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.