Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Otisky těl ostravských hereček a Marek Pražák v bronzu aneb Výsledky těžby

Otisky těl ostravských hereček a Marek Pražák v bronzu aneb Výsledky těžby

7.7.2014 00:00 Obraz & Slovo

Tereza Dočkalová, Andrea Mohylová a další ostravské herečky se z divadelnic proměnily ve vizuální umělkyně a v klubu Les vystavují otisky svých těl. Langův dům ve Frýdku zase představuje bronzy Marka Pražáka a v klubu Atlantik probíhá permanentní žatva skotské, české a slovenské literatury. V posledních dnech se zkrátka v ostravské sloji Obraz a sloji Slovo narubalo tolik umění, že Výsledky těžby byly opět splněny nad plán.

Zvětšit obrázek

V klubu Les vystavují otisky těl ostravských hereček.
Foto: Ivan Mottýl

Ačkoliv majitel ostravského klubu Les Přemysl Bureš napřed snil, že ve své galerii bude vystavovat první ligu místní výtvarné scény, prozatím spíše dramaturgicky experimentuje. Proč ne, k nezávislému a polotajnému klubu, do něhož se chodí na kontušovku a absint, patří i svébytná kurátorská vize. Také kolektivní výstava s názvem „114 787 deka“, která začala minulé úterý, nechce představovat místní vizuální umělce, nýbrž jde o originální performanci štamgastů tohoto bohémského klubu.

Zadání Přemysla Bureše znělo lapidárně: „Otiskněte na balicí papír libovolnou část svého těla.“ Tak se také stalo, ale protože nejčastějšími návštěvníky Lesa jsou herci ostravských divadelních scén, převažují otisky vytvořené právě divadelníky. Natřít si ruce, patu, zadek, ňadro či jiné intimní či méně intimní části těla černou barvou a učinit otisk na papír, to byla pro většinu herců i premiérová zkušenost s touto výtvarnou technikou a také si prý při „otiskování“ užili spoustu legrace. Teď v Lese visí „tělo na těle“ a byť je nahota oblečená do tempery, z papírů jiskří i docela žhavá erotika.

Experimentu se zúčastnila například herečka a držitelka Thálie Tereza Dočkalová z Arény, Andrea Mohylová a Veronika Lazorčáková z Národního divadla moravskoslezského či Pavlína Gajdošíková od Bezručů. Poprvé si techniku otisku vyzkoušeli i někteří básníci. Třeba Petr Hruška otiskl svůj hrudník nedávno rozřezaný chirurgy z Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

V Langově domě ve Frýdku zase od minulého týdne vystavuje ostravský multiumělec všech žánrů Marek Pražák alias Párek Mražák. Kurátorka Libuše Olšáková si tentokrát vybrala k prezentaci Pražákovy bronzy, což je poměrně málo známý výsek z umělcovy tvorby.

Vernisáž se nesla v duchu družby Ostrava -Frýdek. „V devadesátých letech, když v Ostravě skoro nebylo kde vystavovat, poskytla galerie Libuše Olšákové azyl mnoha ostravským umělcům. Danu Balabánovi, Petru Lysáčkovi, Jiřímu Surůvkovi, Bendovi, mé maličkosti i mnohým dalším,“ připomněl Marek Pražák. V posledních deseti letech ale dávná družba upadla. „Přál bych si, aby touto výstavou znovu ožila,“ promlouval Pražák k četnému vernisážovému publiku. Na důkaz si přivezl ostravské umělce, které namíchal s frýdeckými. Ostravu například zastupoval sochař a písničkář Jan Šnéberger, zatímco domácí autory stále poučenější a básnicky zajímavější poeta Radovan Jursa. УРА,  ДРУЖБА!!!

Závěr minulého týdne patřil literatuře. Ve středu se na Dole Michal odehrála další Literární sprcha, v rámci které se básník Roman Polách překvapivě ukázal i jako výrobce originálních zvuků s pomocí počítačové techniky.

Na Měsíci autorského čtení v klubu Atlantik se pak od čtvrtka podávala první várka z třicetidílné porce literatury, přičemž Kabinet Protimluvu představil tři básníky, kteří se cíleně prezentují mimo střední proud současné české i polské poezie. Z Prahy přijel squatter a básník Ticho, z polské Vratislavi squatteři Robert Rybicki a Konrad Góra. Všichni tři pak v pátek zamířili i do Galerie Rubrum v Přívoze, kde Rybicki oddeklamoval takřka celou svoji novou sbírku Dar lůzrů, kterou minulý týden vydal nakladatel Jiří Macháček.

Měsíc autorského čtení pokračuje pondělním představením undergroundového básníka Vráti Brabence, tedy legendárního člena The Plastic People of the Universe. A v neděli přijde na řadu Petr Váša! Uuuuaaaa, bummm bummmm čili fyzické básnictví.

Mohutně těžit se ale tento týden bude i ve sloji Obraz. V úterý se v Domě umění představí Dita Pepe a ve středu v Galerii Lauby Petr Švolba. V pátek bude slavnostně otevřeno Trojhalí, které se sice prozatím obejde bez výtvarné expozice, nicméně právě za měsíc se tu se svými participy (osobitými instalacemi) představí rektor pražské Akademie výtvarných umění Tomáš Vaněk.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.