Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Začíná Festival v ulicích a jeho ředitelka říká: Každý si tady najde to svoje

Začíná Festival v ulicích a jeho ředitelka říká: Každý si tady najde to svoje

15.7.2014 00:01 Hudba

Letos poprvé se bude Festival v ulicích, který je od roku 2011 mladším bratříčkem Colours of Ostrava, konat v prostorách zrekonstruovaného Trojhalí Karolina, ale i na přilehlých loukách a v obchodním centru Forum Nová Karolina. O festivalu, který se koná od úterka do středy, si deník Ostravan.cz povídal s jeho ředitelkou Petrou Hradilovou.

Zvětšit obrázek

Ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.
Foto: Archiv P. Hradilové

Hlavní program Festivalu v ulicích je letos koncentrován pouze mezi zrekonstruované Trojhalí Karolina a sousední obří obchodní centrum. Proč Festival v ulicích letos opustil ostravské ulice?

Těch důvodů je více. Prvním z nich je to, že v době, kdy jsme Festival v ulicích plánovali, jsme měli informaci, že centrum, respektive ulice 28. října bude v rekonstrukci. A druhým důvodem bylo otevření Trojhalí, což pro nás znamená možnost poskytnutí zastřešeného náměstí, kde nejsme omezováni jak počasím, tak dopravně. Najednou máme k dispozici zastřešenou halu, kde můžeme mít dvě hlavní pódia a nemusíme končit za pět minut deset. A to je skvělé.

Trojhalí bylo v pátek otevřeno koncertem Jaromíra Nohavici, na kterém se ale ukázalo, že nazvučit tento prostor nebude nic jednoduchého. Nemáte z akustických podmínek v hale obavu?

Pro naše zvukaře to bude určitě oříšek. Budeme mít pódia umístěna jinak, než bylo na koncertu Jarka Nohavici, máme je ve dvou křídlech celého Trojhalí. Já věřím, že to naši zvukaři zvládnou, na koncertu Jarka Nohavici se byli podívat a mnohé tam mohli odpozorovat. Z praxe víme, že na nových místech to bývá vždy s každým koncertem lepší, takže věřím, že nám to klapne.

Zatímco hlavní hudební program se uskuteční v Trojhalí, další kapely budou hrát v sousedním obchodním centru Forum Nová Karolina. Mnoho lidí tvrdí, že tento nákupní kolos není dobrý pro hudební produkce. Jak se na takovou kritiku díváte?

Já si myslím, že je to pouze o přístupu a o úhlu pohledu každého z nás. My se snažíme lidem ukázat, že i obchodní centrum může být místem, kde se dá dělat kultura. Možná ne pořád, možná jen nárazově, ale myslím si, že během těch let, kdy festival děláme i v Nové Karolině, se tam daří přinášet dobrou atmosféru. Daří se nám mísit festivalové návštěvníky s těmi, kteří tam přijdou nakupovat. Lidé, kteří tam přijdou, si užívají netradiční místo pro konání koncertů, kde si mohou odpočinout, koupit něco dobrého a schovat se před deštěm nebo před sluníčkem. A já jsem strašně ráda, že program, který tam přinášíme, rok co rok roste. Když si přečtete, jaké kapely tam letos hrají, tak by to vydalo na samostatný festival českých kapel. A nejde rozhodně o žádná malá jména, jsou to navíc kapely rozmanitých žánrů a myslím, že když tam člověk zajde bez těch předsudků, tak se tak může cítit dobře a objevit pro sebe neobjevené věci. Vždycky je zajímavé sledovat, když před pódiem sedí parta baťůžkářů, kteří si užívají koncert, a za nimi stojí lidé s notebooky, manažeři a zákazníci obchodního centra, kteří si to užívají možná ještě více, protože něco takového tam třeba ani nečekali. Kolikrát tam vidíte celé rodiny včetně zástupců starší generace, kteří nikdy nic takového nezažili, a všichni se dobře baví.

Když jsem se podíval na program, docela mě překvapilo, že v Nové Karolině vystoupí i řada kapel, jejichž hudba je trošku náročnější a vyžaduje soustředěnější poslech. Snažíte se tam takové kapely dávat záměrně?

My rozhodně nepracujeme s tím, že bychom prvoplánově dělali program pro obchodní centrum. Je to prostě jen jedno z míst, kde se festival koná, a my neděláme rozdíl v tom, jaké kapely tam přinášíme. Podmínkou je, že musí jít o kapely, kterým věříme a které podle nás mají co přinést, takže lidé, kteří tam budou procházet, si budou moci rozšířit obzory.

V rámci Festivalu v ulicích se chystá i nějaký program v Domě umění a na dalších místech…

Ano, Dům umění se připojil k Festivalu v ulicích, ale to už je v jejich dramaturgii. Stejně tak připraví Industrial Gallery program na Zahradní ulici a speciální program připravil i Dům kultury Akord. Tyto subjekty se k nám připojily, protože prostě chtějí být součástí toho dění.

Pojďme ke konkrétnímu programu Festivalu v ulicích. Na co byste nejraději pozvala návštěvníky, na co se nejvíc těšíte?

Já věřím, že pokud člověk přijde třeba po poledni, tak tady bude mít co dělat až do večera, protože programová nabídka, do které patří i gastrofestival nebo možnost si zasportovat, je tak široká, že si každý najde to svoje. Co se týče hudební nabídky, tak kromě kapel ve Foru Nová Karolina, jako jsou třeba Jelen, Seiftiú, Dekolt nebo IAN, což jsou všechno kapely, které stojí za to slyšet, by lidé určitě neměli propásnout venkovní scénu se souborem nového cirkusu La Putyka. Rodiny s dětmi by neměly propásnout Vlkoryba, co je pohádka pro děti v podání japonského loutkáře, a určitě by se měli všichni přijít podívat na festivalový průvod, který vyjde ve středu od 15 z hodin z Masarykova náměstí. Co se týká hudebního programu v Trojhalí, tak kromě zahraničních jmen jako Volosi nebo Orkiestra sw. Mikolaja a Fanfarai musím upozornit na koncerty Adama Mišíka, Ondřeje Brzobohatého, kapel Pipes and Pints a Hentai Corporation a nikdo by si neměl určitě nechat ujít koncert Bigbandu Českého rozhlasu, se kterým vystoupí zpěváci Vašo Patejdl a Ewa Farna.

Už spřádáte plány na příští rok, vrátí se Festival v ulicích do ostravských ulic, kde původně vznikl?

To samozřejmě záleží na spoustě faktorů. Letos si odzkoušíme, jak to bude fungovat tady a jak bude fungovat Trojhalí. Nebudu skrývat, že pro nás je jednodušší dělat festival na zastřešené ploše, protože nejsme tolik závislí na počasí. A nejde jen o počasí, ale třeba i o to, že na náměstí prostě nemůže najet těžký náklaďák s pódiem. Ale pokud to podmínky v centru budou dovolovat a také obchodníci budou stát o to, aby se tam festival vrátil, tak nebudeme říkat ne.

Bude i příští rok Festival v ulicích zdarma? Určitě jde o finančně náročnou akci.

Samozřejmě, že je to velmi finanční náročné, protože nám ten festival trošku přerostl. My samozřejmě uvidíme, jak vlídní k nám budou partneři a jaká bude ekonomická situace. Určitě bychom to chtěli takto nechat, ale uvidíme, jaká bude příští rok situace.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.