Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Autorka písně z Pána prstenů: Po Colours se s Irglovou chystáme do Valmezu

Autorka písně z Pána prstenů: Po Colours se s Irglovou chystáme do Valmezu

18.7.2014 15:25 Hudba

Drobná tmavovláska se smějícíma se očima Emiliana Torrini je hvězdou druhého dne festivalu Colours of Ostrava. Je poněkud překvapivé, že autorka a zpěvačka písně Two Towers z filmu Pán prstenů prohlašuje: „Vždy jsem chtěla z Islandu, i když jsem se tam narodila a maminka, babička a dědeček jsou Islanďané.“ O jejím vztahu k této ostrovní zemi i o přátelství s Markétou Irglovou je rozhovor pro deník Ostravan.cz

Zvětšit obrázek

Zpěvačka Emiliana Torrini v tiskovém středisku Colours of Ostrava.
Foto: Zdeněk Figura

Pročpak říkáte, že jste vždycky chtěla z Islandu pryč?

Prostě se mi ten ostrov nelíbí je tam většinou holá krajina bez stromů. No a to vlhko, zima. Brr.

A existují i jiné důvody než počasí a krajina?

Nějak mi k srdci nepřirostla islandština, je to divný jazyk a nikdy jsem se jej ani pořádně nenaučila. Tatínek přijel z Itálie, Neapole, jako jeden z prvních přistěhovalců na Island. Doma mluvil i se mnou italsky, zpíval mi jako malé holce krásné, vroucí písně. Asi odtud pochází ta touha nežít na Islandu.

A co prarodiče, ti vám přece jistě vyprávěli krásné islandské pohádky, ne?

No, četli mi islandské pohádkové příběhy. Ale ty jsou strašlivé, vyskytuje se v nich mnoho různých duchů, příšer a trollů. Jejich účelem je děti vystrašit, aby v přírodě viděli za každým kamenem nějaké nebezpečí. Smysl toho všeho mi jaksi uniká dodnes.

Spolupracovala jste na hudbě k filmu Pán prstenů. Jak se to stalo, že vás filmaři oslovili?

Nijak jsem o ni neusilovala, ani mně nenapadlo, že se na tom fantasy trháku budu podílet. Proskakovaly zvěsti, že tam budou písně nejslavnějších islandských muzikantů, čili písničkářky Björk a skupiny Sigur Rós. Pak mne ale najednou oslovil režisér, zda bych nenatočila svou píseň pro jeho film. Zajásala jsem, protože jsem mohla točit ve slavném londýnském Abbey Road Studios, dokonce ve Studiu 1. Připadala jsem si jako Barbra Streisand, protože ta tam natočila několik svých muzikálových alb!

Překvapivě jste napsala a natočila píseň Slow pro australskou pop star Kylie Minoque. Pročpak?

Ta nabídka přišla v době, kdy mi vyšlo album Fisherman´s Woman, což je velmi tichá nahrávka. Takže mě to překvapilo velice. Ale mám ráda pop, je takový jednodušší na psaní a taky ho poslouchám. Ale měla jsem z toho obavy, Kylie je přeci už mnoho let světová hvězda. Ukázalo se ale, že je moc milá, užily jsme si to. A docela dobře si ve studiu zatancovaly.

Žila jste šestnáct let v Anglii, máte tam hudební kamarády?

Na to jsem ještě byla moc nevýznamná umělkyně. Ale žila jsem v jiné komunitě, takže se znám s filmaři, výtvarníky a tak.

A s kým se tedy víc přátelíte teď? Myslím tím nějaké muzikanty…

Třeba s vynikající českou zpěvačkou Markétou Irglovou.

Ale ta žije přece nyní na Islandu, takže budete muset jet za ní?

Naštěstí ne, Markéta přijede sem a pak si užijeme pár dní prázdnin u jejích rodičů ve Valašském Meziříčí.

Zdeněk Figura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.