Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Colours of Ostrava potřetí: magická Angélique Kidjo a fenomenální Robert Plant

Colours of Ostrava potřetí: magická Angélique Kidjo a fenomenální Robert Plant

20.7.2014 09:20 Hudba

Colours přepisují hudební dějiny Ostravy. Po výborném vystoupení Shaka Ponk, ZAZ a dalších se v sobotu na festivalu představily i další velká jména. Nejvíce utkvěly v hlavě patrně Angélique Kidjo, Chet Faker, John Grant, Darkside a Bastille. A v první řadě Robert Plant. Ten ale nezůstal jen v hlavě, ale hlavně v srdci většiny festivalových diváků. Prostě se nedalo jinak.

Zvětšit obrázek

Robert Plant zahrál nové písně i staré hity Led Zeppelin v nových aranžích.
Foto: Aleš Honus

Nabitý program třetího dne Colours nabídl zajímavou hudební přehlídku: Na vedlejší stage excelovaly české kapely. Zejména Bára Hrzánová byla opravdovým hudebním osvěžením svým hravým textovým poetismem, upřímností projevu a pohodou.

Zpěvačka Bára Hrzánová vystoupila odpoledne na české scéně.

Zpěvačka Bára Hrzánová vystoupila odpoledne na české scéně. (Foto: Aleš Honus)

V Gongu rozezněli pomalé ambientní plochy a magický hlas Leo Abrahams a Iarla Ó Lionáird s bubeníkem Chrisem Vatalaro. Jejich klidná, čistá hudba možná působila na některé posluchače trochu unaveně, jednalo se však o příjemnou záležitost. Velkým zážitkem bylo vystoupení Cheta Fakera, který zaujal skvělým zpěvem i svěžestí a aktuálností downtempové hudby.

Angélique Kidjo na hlavní scéně – jednoznačný zážitek! Kidjo se představila ve velké formě, její hudba měla šťávu, spád, hnala se kupředu jako letní bouře. Písně jedné z největších osobností africké hudby probíhaly v rychlém rytmu a charismatická zpěvačka si brzy získala srdce všech posluchačů.

IMG_7408

Zpěvačka Angélique Kidjo na Colours of Ostrava. (Foto: Aleš Honus)

Totéž by se dalo napsat o Johnu Grantovi, jen s tou bouří by to bylo jinak. Poselství amerického loosera, pro něhož je hudba vlastně zpovědí a životním příběhem, je okem té bouře. Náhlým a znepokojivým zastavením uprostřed běsnícího pekla se zatajeným dechem. Grantova hudba je nadčasově krásná, jeho nádherný hlas byl prorocky přesvědčivý.

Zpěvák a skladatel John Grant na Colours of Ostrava.

Zpěvák a skladatel John Grant na Colours of Ostrava (Foto: Aleš Honus)

Po Grantovi přišel okamžik, na který čekali snad všichni účastníci letošního ročníku: Robert Plant and The Sensational Space Shifters. Ač se může zdát, že jen chválím – o vystoupení této osobnosti se nedá napsat nic jiného než superlativa a adorace. Robert Plant je génius a Ostrava může být šťastná, že tohoto mistra mohla podruhé a opět v životní formě slyšet a vidět. Plant i jeho kapela, se kterou přijeli i mistrovský hráč na jednostrunné housle Juldeh Camara a jeden z nejlepších world-musíc kytaristů Justin Adams, zahráli přesvědčivý program, který se skládal z vlastních věcí, kotvících v těch nejlepších tradicích hudby Led Zeppelin. Jako bonus byly v jejich setlistu rozloženy hity jako Babe, I´m Gonna Leave You, Whole Lotta Love, Black Dog a další.

plant2

Robert Plant vystoupil v sobotu na Colours of Ostrava. (Foto: Aleš Honus)

Extatická reakce publika svědčila o tom, že hudba Roberta Planta nemůže nikdy zestárnout. Ale dá se krásně stárnout v její přítomnosti. Po Robertu Plantovi by bylo vlastně všechno zbytečné a program byl mohl klidně skončit – nic by se nestalo.

bastille

Program na hlavní scéně v sobotu uzavřela kapela Bastille. (Foto: Aleš Honus)

Večírek ale pokračoval v dobrém tempu a ještě ukázal Američany Darkside, kteří přivedli publikum do tanečního transu, a nakonec hvězdy současných hitparád – britské seskupení Bastille, které přilákalo zejména nejmladší publikum. Obojí bylo výborné. To už je však na další kapitolu. Pro mě hudební pohádka skončila s Robertem Plantem. A věřím, že si ji bude promítat ve své paměti mnoho těch, kteří jí naslouchali.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.