Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival Janáčkovy Hukvaldy bude i příští rok. Navzdory výpovědi z hradu

Festival Janáčkovy Hukvaldy bude i příští rok. Navzdory výpovědi z hradu

6.8.2014 00:00 Hudba

Nepříjemného překvapení se dočkali zástupci Fondu Janáčkovy Hukvaldy, který je pořadatelem proslulé přehlídky klasické hudby Janáčkovy Hukvaldy. Těsně před skončením festivalu obdrželi v půli července od Muzea Beskyd, které je správcem hradu, výpověď z prostor památky. Fond je přitom nejenom pořadatelem festivalu, ale doposud se staral také o celosezónní kulturní program na hradě. Navzdory výpovědi však fond už nyní připravuje program festivalu i na příští rok.

Zvětšit obrázek

Z červencového koncertu Smetanova tria na Hukvaldech.
Foto: Milan Bátor

Poslední ročník festivalu Janáčkovy Hukvaldy, který skončil před dvěma týdny, byl úspěšný jak po umělecké, tak po organizační stránce. „Návštěvnost i vybrané vstupné byly vyšší než v předešlém roce, kdy bylo koncertů podstatně více. Jen na některých koncertech byla volná místa, na jiných se přinášely další židle a stalo se, že lidé museli odejít domů, protože už se do sálu nevešli,“ říká ředitel festivalu Jan Hališka.

Přesto nyní zástupci Fondu Janáčkovy Hukvaldy mají pramálo důvodů k radosti. Muzeum Beskyd jim dalo výpověď bez jakéhokoliv varování a po patnácti letech bezproblémové spolupráce. Od příští sezóny se Muzeum Beskyd bude o kulturu na hradě starat samo. „Doposud přitom neměli výhrady ani k programu, ani k ekonomické stránce. Výpověď přišla naprosto nečekaně,“ tvrdí místopředseda fondu Dariusz Jędrzejski.

Ředitel Muzea Beskyd Stanislav Hrabovský vysvětlil, že muzeum si nechalo udělat ekonomickou analýzu, na základě které zjistilo, že bude schopno se o provoz hradu starat samo daleko efektivněji. „Neznamená to, že by festival na hradě musel skončit. Naopak jsme fondu nabídli možnost bezplatného pronájmu hradu po dobu konání festivalu,“ řekl Hrabovský.

Fond se ale přesto snaží výpověď zvrátit a obrací se kvůli tomu na krajský úřad. „Nejde jenom o pronájem hradu na dva nebo tři koncerty konané v rámci festivalu. To, že jsme dosud zabezpečovali celosezónní provoz hradu, bylo pro nás velmi důležité, protože jsme z toho částečně financovali festival. Snažíme se proto rozhodnutí zvrátit, například nabídkou placení vyššího nájemného nebo dalších benefitů,“ řekl Jędrzejski.

Pořádání festivalu se ale fond v žádném případě nevzdá, protože právě pro tento účel bylo toto občanské sdružení zřízeno. Program příštího ročníku je už téměř připraven. „Opět zde nebude chybět dílo Leoše Janáčka, připomenuta budou výročí barokních mistrů J. S. Bacha a G. Fr. Händla. V jednání jsou dvě opery, symfonický koncert, komorní soubory, řada významných sólistů i velký dechový orchestr Májovák,“ sdělil Hališka.

Místa konání koncertů zůstanou tradiční – amfiteátr hukvaldské obory, sál Základní školy v Hukvaldech-Sklenově, kostely v Rychalticích a na Hukvaldech i Piaristický klášter v Příboře. Zároveň by se měl festival rozšířit i na další místa.  „Nově se počítá s dalšími chrámovými prostorami v Příboře a ve Frýdku-Místku,“ dodal Hališka.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.