Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Pořadatelka Deepcampu Marta Pilařová: Dokážeme být harmoničtí i v industriálu

Pořadatelka Deepcampu Marta Pilařová: Dokážeme být harmoničtí i v industriálu

20.8.2014 00:00 Atd.

Desetidenní akci Deepcamp - tvůrčí dílny, či chcete-li workshop, v areálu bývalého Dolu Hlubina v sousedství národní technické památky Dolní oblast Vítkovice pořádá občanské sdružení Provoz Hlubina od čtvrtka 14. srpna do neděle 24. srpna. Jednou z hlavních představitelek Deepcampu i sdružení Provoz Hlubina je Marta Pilařová, redaktorka České televize, která tak tráví svou dovolenou.

Zvětšit obrázek

Marta Pilařová je jednou z hlavních postav Deepcampu. Na snímku s jedním z letošních výtvorů.
Foto: Zdeněk Figura

Co to vlastně je ten Deepcamp?

Začali jsme s ním v roce 2012 s úmyslem dát lidem prostor pro tvorbu, aby mohli dělat, co je baví. Deepcamp je letní akce, jakýsi koncentrát a předváděčka toho, co děláme celý rok. Zatím trvá deset dní, ale v budoucnu se může v srpnu protáhnout na delší časové údobí. Princip Deepcampu je přivést sem desítky lidí, kteří tu dobrovolně tvoří a makají. Na konci jejich práci vystavíme a při Deepfestu se společně s příchozími pobavíme.

První Deepcamp ještě pořádal spolek s názvem Hlásím se k továrně. Teď je to jinak?

Když jsme začínali, ještě jsme přesně nevěděli, co budeme přesně dělat a jak to nazvat. Ale poslední dva roky to víme. Provoz Hlubina, to je název, za kterým si stojíme.

Provoz Hlubina, to jste vy dva s Davidem Mírkem?

Hlavních představitelů Provozu Hlubina, kteří na tom díle pracují celý rok, je deset. A k tomu desítky dalších, kteří se k nám postupně přidávají a dělají na konkrétních věcech. I na Deepcampech.

DeepcampDrevoOndrej

Jeden z účastníků Deepcampu při práci v dřevařské dílně. (Foto: Zdeněk Figura)

Čím je zvláštní třetí ročník?

Letos je to téma velmi speciální. Blíží se konec rekonstrukce pěti budov, kde se budeme moci v budoucnu rozlétnout ve větším prostoru. Takže se letos zaměřujeme na vytvoření mobiliáře, výzdoby a osvětlení toho prostoru. Předchozí dva ročníky spočívaly ve volné tvorbě. Přijeli malíři, perfomeři, hudebníci, divadelníci; něco namalovali, nazkoušeli představení a pak to veřejnosti předvedli. Ty letošní praktické předměty – užité umění – najdou uplatnění v rekonstruovaných prostorech. A v jedné  budov bude i dílna pro veřejnost. Místo, kde si lidé budou moci svépomocně vyrobit předměty pro bydlení a jeho krášlení. Nebo věci, které ozvláštní životní prostor. Takové místo v Ostravě chybí.

V inzerátu jste hledali pro letošní Deepcamp padesát městských kutilek a kutilů. Proč zrovna tolik?

I letos pracujeme v takzvaných Nových koupelnách. Museli jsme velkorysé prostory přeměnit v několik dílen, a to tak, aby lidé nestáli fronty třeba na svářečku. Někdo přijede na den, na dva, někdo se jen staví. Ale většina je tu celých deset dní. Takže padesátka je vyzkoušený počet. Je úterý pozdě odpoledne, čili jsme za polovinou a už jsou vidět výsledky. Důkaz, že se tu fakt maká.

_DSC0163

Účastníci Deepcampu při práci. Co to asi bude? (Foto: Provoz Hlubina)

Jaké jsou jednotlivé sekce Deepcampu?

Základem jsou dvě hrubé dílny. Čistá dřevěná v prvním patře, špinavá kovová ve sklepě. Máme speciální lampovou dílnu, v těchto industriálních prostorech je spousta nefunkčních lamp, které čistíme, opravujeme a rozsvěcíme. Neindustriální design se zabývá malováním plakátů, nápisů a různou výzdobou, třeba oživenou hornickou nástěnkou, streetartovou výzdobou staré vrátnice a  podobně. A v neoindustrálu je důležité to, že používáme už vysloužilé věci po renovaci buď k původním účelům, nebo jim dáváme úplně jiný smysl. Třeba z roury, co se někde povalovala, se stane stojan na kolo. Ze šrotu, který by šroťáci odtáhli do sběren, uděláme přenosné ohniště a jiné užitečné věci. Přesně to je myšlenka neoindustriálu. Nepopíráme, že tu byl černouhelný důl, těžko se tady ale bude ještě těžit. Dáváme těm budovám a prostoru nový smysl, nový účel, nový život.

Proč se to jmenuje Deepcamp?

Je to Důl Hlubina, deep je anglicky hluboký. Hluboký tábor, je to možná trochu zvláštní název, ale přesně odpovídá tomu, co děláme a v čem žijeme. Spíme ve stanu, a kdyby bylo lepší počasí, nevaříme v nejvyšším patře Nových koupelen, ale v polní kuchyni. Doufám, že budeme moci vyzkoušet přenosné ohniště s grilem, vyrobené v kovodílně, a vařit venku. Nepopírám, je to zvláštní místo pro tábor, lidé si to slovo spíše spojují s nějakým harmonickým přírodním prostředím. My ale dokážeme být harmoničtí i v industriálu.

Kdo jsou účastníci Deepcampu?

Především mladí lidé. Ale letos tu máme tři obyvatele Azylového domu Armády spásy v Mariánských horách, herce bezdomoveckého divadla. V dřevěné dílně pracuje Julius, v kovové Miloš, který se ukázal skvělým svářečem, a Evžen pracuje v lampové sekci, vyčistil většinu svítidel. Ve spojení s mladými tvůrci to vážně skvěle funguje a doufám, že budeme s azylovými domy spolupracovat i nadále.

_DSC8993

Účastníci Deepcampu mají k dispozici i svářečku. (Foto: Provoz Hlubina)

 

Kdy může výsledky vašeho snažení spatřit veřejnost?

Veřejnost srdečně zveme do areálu Dolu Hlubina na sobotu 23. srpna, budeme ukazovat to, co jsme vyrobili. Lidé ale přicházejí i tak a my jim v tom nikterak nebráníme. Ať si najdou někoho z pořadatelů a nechají si ukázat, kde co je. Ostatně se stává, letos více než v předchozích dvou letech, že někdo přijde, zapojí se do nějaké činnosti a zůstane několik dní. Pokud jich nebudou stovky, individuální nadšence jsme schopni začlenit.

Souvisí Deepcamp nějak s Colours of Ostrava, který je v Dolní oblasti Vítkovice také od roku 2012?

Ano. Potkáváme se ve stejném prostoru a to potkávání je velmi přátelské. Neděláme masový festival několik dní v roce, tvoříme tu podstatnou část roku. Času, který tady trávíme, přibývá a bude přibývat. Když se v době festivalu do „našeho“ přijdou podívat desítky tisíc lidí, tak to je paráda! A až přibude pět obyvatelných budov, příští rok se zase o něco zvětší možnosti prolnutí s tímto velkým festivalem.

Tady na plakátku čtu, že jste vyhlásili soutěž na nový mural. Co to je?

Je to další důkaz, že nesedíme s rukama v klíně. Mural je plocha na zdi budovy, vhodná pro velkoformátovou malbu. Není cílem zmalovat to tak, aby budova zmizela. Ale vytipovat plochy, které potřebují pomoc. Máme první mural na našem budoucím náměstí – jsou to bílí motýli na těžní budově, strojovně. Podchod od tramvají k Dolu Hlubina už máme prakticky domalovaný, zbývá pár volných míst. Máme folklórní motiv na zdi, která obkružuje Hlubinu. A máme také jednu luxusní muralovou plochu – až na konci Deepcampu se lidé dozvědí která to je a co by na ní mohlo být. Takže příští rok by tady mohl být nový mural, jehož autor vzejde ze soutěže.

Součástí Deepcampu je i soutěž na novou podobu kašny…

Ano, ta kruhová požární nádrž před Novými koupelnami je místo, kde horníci chovali ryby, dokonce i pstruhy, které krmili. Tenhle vodní prvek přitahuje návštěvníky, a tak nás napadlo nějak ho ozvláštnit. Lidé u téhle jakoby kašny posedávají, děti si tam hrají. Nikdo se dosud nehrnul, aby ji zvelebil. Takže další úkol pro nás. V první polovině července tu byl třídenní architektonický workshop, ze kterého vzešlo jedenáct návrhů od studentů architektury z Ostravy, Liberce a Katovic. Jsou to nejrůznější řešení, prostá i hi-tech. Důležité bylo zachování vodního prvku a aby to sloužilo lidem, návštěvníkům. V pátek 15. července, den po zahájení  Deepcampu, zasedla porota složená z členů Provozu Hlubina, Dolní oblasti Vítkovice, sochař Kurt Gebauer, pedagogové architekti Josef  Kiszka z Ostravy a  Jan Stolín z Liberce. Předsedou byl jeden předních znalců současné architektury Osamu Okamura. Myslím, že se nám společně podařilo dát kašně impuls k novému životu. Sami jsme byli překvapeni, na čem jsme se po celodenním vybírání shodli. Jeden návrh byl jiný než ostatní, nedělal nic zásadního s kašnou jako stavbou. V podstatě jde jen o to, vyčistit ji a zabezpečit. Podstata návrhu je v tom, že do kašny budou postupně přibývat sochy, které se pod vodní hladinou budou dívat vzhůru na živé lidi, kteří se budou dívat do vody. Návrh je tradičně sochařský, kontinuální, dá se na něm pracovat spoustu let. Po první soše budou přibývat další. Toto řešení navrhla Lenka Bartůňková, studentka 5. ročníku Fakulty architektury a stavební VŠB-TU v Ostravě. Co nejdříve vyhlásíme soutěž na první sochu a budeme se těšit na to, co tvůrci navrhnou.

Takže kašna zůstane do příštího roku prázdná…

… ale vyčištěná. Ve středu kašnu vypustíme, ve čtvrtek vyčistíme, dáme ji do pucu a v pátek napustíme čistou vodou.

A jaký bude další program Deepfestu?

Druhé místo v soutěži na obnovu kašny tady na náměstí Nových koupelen získal student architektury Ondřej Turoň. Pracuje především v dřevěné dílně a zároveň je členem hudební skupiny Líheň, která tady vystoupí. Zahrají tu i kapely, které tady mají zkušebny, jako je třeba Hlubina, a také dýdžejové. Program se teprve tvoří, víc budeme vědět ve čtvrtek, v pátek na generálce od 14.00 do půlnoci a samozřejmě pak v sobotu ve stejném čase. A jak bude přibývat tmy, dojde na videomapping – promítání na zdi baráků. Přijďte, dá se tu zažít všechno možné.

Zdeněk Figura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.