Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na zámky v okolí Ostravy míří koncerty komorní hudby

Na zámky v okolí Ostravy míří koncerty komorní hudby

4.9.2014 00:00 Hudba

Zatímco kostely Moravskoslezského kraje v tomto měsíci ovládl Svatováclavský hudební festival s duchovní hudbou, na zámky v následujících týdnech míří skvosty komorní hudby v podání mladých umělců a souborů. Projekt deseti komorních koncertů připravil Jaromír Javůrek s týmem kolem festivalu Janáčkův máj.

Zvětšit obrázek

Benda Quartet.
Foto: Ivan Korč

Projekt komorních koncertů v prostředí moravských a slezských zámeckých sálů se hlásí k Roku české hudby 2014. Začíná už v neděli 7. září od 15 hodin na zámku v Kravařích, kde vystoupí Benda Quartet. Na programu budou díla Wolfganga Amadea Mozarta, Josepha Haydna, Jana Křtitele Vaňhala a Františka Adama Míči.

Další koncerty se uskuteční v následujících týdnech v Kuníně, Vizovicích, Hradci nad Moravicí, Šilheřovicích, Vítkovicích, Bílovci a Frýdku-Místku a vystoupí na nich mladí umělci a soubory, kupříkladu sestry Hrdovy, Veronika Holbová, Soňa Jungová, Aerea Ensemble a další.

„Cílem tohoto projektu je přiblížit hodnoty české klasické hudby těm, kteří nepatří mezi pravidelné návštěvníky abonentních koncertů, a využít k tomu zámeckého prostředí a velmi přístupného a atraktivního programu,“ uvedl pořadatel Jaromír Javůrek.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.