Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Tak trochu jiný koncert Jaromíra Nohavici: Písničkář zpíval na festivalu duchovní hudby

Tak trochu jiný koncert Jaromíra Nohavici: Písničkář zpíval na festivalu duchovní hudby

9.9.2014 06:19 Hudba

Trochu překvapivým vybočením pokračoval v pondělí v Ostravě jedenáctý ročník Svatováclavského hudebního festivalu. Přehlídka zaměřená na duchovní a náboženskou hudbu zejména z období dávno minulých staletí nabídla koncert Jaromíra Nohavici. Ten se na recitálu v českobratrském „Červeném kostele“ představil se třemi hudebními hosty v jiném světle, než ho fanoušci z koncertů znají.

Zvětšit obrázek

Jaromír Nohavica během koncertu v Evangelickém kostele v Ostravě.
Foto: Ivan Korč

S výjimkou neoficiální ostravské hymny, tedy písničky Ostravo, nabídl výhradně, jak sám v úvodu koncertu řekl, „písně o věcech mezi nebem a zemí.“ Takže až na pár výjimek nezazněly žádné hity – a publikum mu přesto aplaudovalo vestoje.

Mimořádný koncert Nohavici začal velmi slibně – písní Jestli jsi tak se mi ozvi, která nebyla vydána na žádném Nohavicově albu a kterou většina fanoušků proto nejspíš nezná. Skladba je součástí projektu Jarek Nohavica od A do Z, prostřednictvím kterého autor na svém webu zveřejňuje všechny písně, které kdy napsal, tedy včetně těch dosud nevydaných. Zařazením písně na úvod koncertu jakoby Nohavica chtěl vyjádřit svůj vztah k víře: „Jestli jsi, tak se mi ozvi, jestli jsi, dej mi to znát. Jestli jsi, tak se mi ozvi, já budu rád,“ zpívá v ní Nohavica na adresu Stvořitele.

5

Jarek Nohavica na Svatováclavském hudebním festivalu. (Foto: Ivan Korč)

Ne náhodou byla v pořadí jako druhá zařazena další skladba Prošel jsem hlubokým lesem, ve které autor rovněž hledá – tentokrát nikoliv Boha, ale sebe sama: „Prošel jsem hlubokým lesem,  vyšel ven a nevím, kde jsem. Nikde vlak, nikde dům, nikde dým,  oslepen sluncem nic nevidím.“

2

Nohavicu doprovodil jeho dvorní spolupracovník Robert Kuśmierski. (Foto: Ivan Korč)

Poté, co na pódium pozval svého nejbližšího hudebního spolupracovníka Roberta Kuśmierského, přišla ještě na řadu píseň Novorozeně z alba Divné století a pak se na chvíli pokračovalo písněmi, které jsou přece jen obecně známější – zazněly Sarajevo, Vlaštovko leť a také Zbloudilý koráb z posledního alba.

Po většinu koncertu ale Nohavica vytahoval ze šuplíku písničky, které na svých koncertech jinak běžně nehraje. „Možná to bude znít trochu neskromně, ale všechny písničky, které tady uslyšíte, jsem napsal já,“ řekl, aby žádný z posluchačů nebyl na pochybách, protože některé písně už jsou téměř zapomenuty, nebo je znají jen opravdu ortodoxní Nohavicovi fanoušci, kteří mají naposlouchána nejenom všechna alba, ale i neoficiální nahrávky.

V průběhu koncertu zazněla také úplně nová píseň, která zatím nemá název a kterou se Nohavica rozhodl před několika týdny zpropagovat tak, že na internetu vyzval fanoušky, aby mu název vymysleli. Na základě výzvy se mu ozvalo údajně 220 lidí. Který název Nohavica nakonec vybral, se lidé dozvědí až poté, kdy písničkář vydá nové album. Kdy to bude? To ví jen on sám.

3

Hostem koncertů byla violoncellistka Terezie Kovalová. (Foto: Ivan Korč)

V písní V dobrém i špatném si písničkář pozval na pódium violoncellistku Terezii Kovalovou, která si s ním pak zazpívala i refrén písně Svatební z alba Mikimauzoleum. V poslední části koncertu pak na pódium přišla s klarinetem i její maminka Pavla Kovalová, která s Nohavicou příležitostně vystupuje na klubových koncertech v ostravském Parníku. Vznikla tak zajímavě znějící čtyřlenná sestava, která odehrála poslední blok většinou už známějších písní, jež tak dostaly nový osvěžující kabát.

4

Nohavicu v závěru koncertu doprovodila Pavla Kovalová s dcerou Terezií. (Foto: Ivan Korč)

Koncert Jaromíra Nohavici v Evangelickém kostele byl velmi zdařilý – s místem konání a s duchem festivalu se písničkář vypořádal důstojně. Lze jen litovat, že podobných recitálů, sestavených z vážnějších písní, při kterých se písničkář nemusí tak trošku podbízet jako v případě masovějších koncertů pro tisíce lidí, není (zatím) více.

Jaký to byl balzám pro uši i pro duši – na rozdíl od jarmarečně pojatého koncertu, kterým ostravský bard letos na začátku léta otevíral zrekonstruované Trojhalí!

Na pondělním koncertu zazněly písně v následujícím pořadí:  Jestli jsi tak se mi ozvi, Prošel jsem hlubokým lesem, Novorozeně, Sarajevo, Vlaštovko leť, Zbloudilý koráb, Tak mě tu máš, Jeruzalém, Strach, Hvězda, Andělé moji, Píseň (zatím) bez názvu, Mařenka, Starý muž, Z minula do budoucna, V dobrém i špatném, Do dne a do roka, Košilka, Svatební, Moje smutné srdce, Ostravo, Mám jizvu na rtu, Jako jelen když vodu chce pít, Ježíšek, Nebe je tu, Kometa.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.