Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Začal předprodej na Gospelové Vánoce, letos přijede Roderick Giles

Začal předprodej na Gospelové Vánoce, letos přijede Roderick Giles

10.9.2014 00:00 Hudba

Pořadatelé v tomto týdnu spouštějí předprodej vstupenek na tradiční adventní koncert Gospelové Vánoce, na němž letos vystoupí černošský gospelový soubor Roderick Giles & Grace. Vzhledem k tomu, že Katedrála Božského Spasitele v Ostravě prochází rekonstrukcí, koncert se letos výjimečně uskuteční v Kongresovém centru Clarion Congress Hotelu v Ostravě, a to 15. prosince.

Zvětšit obrázek

Hostem Gospelových Vánoc bude Roderick Giles & Grace.
Foto: Archiv

Gospelové Vánoce v podání předních černošských sólistů a instrumentalistů se tradičně konají nejenom v Ostravě, ale v minulých letech soubory zavítaly také do dalších velkých měst České republiky. Letošní tradiční turné přivede do České republiky soubor přímo z kolébky gospelu Washingtonu.

Grace je šestičlenný soubor talentovaných zpěváku, který zformoval washingtonský rodák Roderick Giles za účelem prezentace vlastní představy kvalitní vokální hudby. Soubor v minulosti vystupoval na mnoha významných místech nejenom v koncertních halách, ale také například v Bílém domě nebo washingtonském Capitolu.

Roderick Giles se zpěvu věnuje od svých pěti let, od svých třinácti let už působil jako první sólista v souboru Children’s Gospel Choir of America na turné po Evropě. Po studiích se stal členem světoznámého pěveckého sboru Eastern High School Choir. Jeho mentorem a osobním rádcem byl uznávaný Dr. Joyce Garrett.

Roderick je aktivním členem Southern Baptist Church Praise and Worship Center, kde dal dohromady slavný SBC Chorale, jenž dva roky po sobě vyhrál regionální soutěž. Dnes kromě toho, že je uměleckým vedoucím souboru Grace, vlastní hudební agenturu Giles Music Group LLC, komponuje hudbu a řídí několik dalších sborů.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.