Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Klicperovská alchymie nabídne ostravskému publiku skvělou komedii

Klicperovská alchymie nabídne ostravskému publiku skvělou komedii

17.10.2014 00:00 Divadlo

Všichni, kteří milují poetiku Klicperova divadla, herecké umění Pavly Tomicové či Jiřího Zapletala a neobvyklé jevištní pojetí režiséra Davida Drábka, neměli by 21. října chybět ve velkém sále Domu kultury Akord v Ostravě-Zábřehu. K vidění zde bude výjimečné představení Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho z cyklu Pot a lesk klicperovské alchymie.

Zvětšit obrázek

Snímek z představení Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho.
Foto: Klicperovo divadlo

O tom, že herci Klicperova divadla opravdu umí, je téměř zbytečné psát. Pozornosti diváků by proto neměla ujít crazy komedie, která je zahlcena slovními hříčkami, situačními nápady a gagy.

Komedie Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho je bezpochyby nejznámějším a také nejhranějším dílem Ladislava Smočka. Byla přeložena do čtrnácti jazyků, hrála se opakovaně nejen ve většině evropských zemí, ale třeba i v latinské Americe. Napsána byla v roce 1965 a v Činoherním klubu se s normalizační pauzou, kdy byla tato lidská komedie označena za nelidskou, ve dvou rozdílných autorových inscenacích hraje od roku 1966 dodnes.

Příčina její popularity nepochybně tkví v jejím originálním humoru, který má mnoho společného s absurdním humorem a gerontologickými studiemi Smočkových prvních povídek. „V základě hry Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho je smutek. Smutné věci mohou být veselé a naopak. A silný akt v nás může vyvolat veselí plynoucí z tohoto násilí. Burke není jediný egoista, všechny postavy jsou více nebo méně egoisty,“ řekl o hře Ladislav Smoček.

Po skončení představení se uskuteční beseda s představiteli hlavních rolí, na které přislíbili účast Jiří Zapletal, Pavla Tomicová, Lubor Novotný, Miroslav Zavičár a Ondřej Malý.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.