Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Hudební týden v Cooltouru: Midi Lidi, Čokovoko i živá muzika k filmu Metropolis

Hudební týden v Cooltouru: Midi Lidi, Čokovoko i živá muzika k filmu Metropolis

27.10.2014 00:00 Hudba

Hned dva zajímavé hudební večery připravuje na tento týden kulturní centrum Cooltour. Ve středu se mohou návštěvníci těšit na elektropopovou kapelu Midi Lidi, která odehraje společný koncert s další kapelou, která má podobně libozvučný název – Čokovoko. A v pátek pak přijde na řadu promítání kultovního filmu Metropolis s živým doprovodem v podání kapely Forma.

Zvětšit obrázek

Kapela Midi lidi se vrací do Ostravy.
Foto: Archiv

Midi lidi je česká electro undergroundová hudební skupina, kterou spoluzakládali v roce 2006 Petr Marek (zpěv, elektronika, klávesy), Markéta Lisá (zpěv, elektronika, klávesy, saxofon), Prokop Holoubek (zpěv, bicí, klávesy, klarinet, kytara) a tři vizuální umělci Filip Cenek, Magdalena Hrubá a Jan Šrámek. Skupina si záhy našla mnoho fanoušků a mimo jiné vytvořila hudbu k filmům Marka Najbrta Protektor a Polski film. Od roku 2011 světem cestují ve třech, jádrem kapely zůstávají z původní sestavy Petr Marek a Prokop Holoubek a přidává se Tomáš Kelar.

Čokovoko je dívčí hudební duo, které vystupuje od roku 2006 a jeho členky říkají: „Jsme jin a jang zpívající pudřenky, jablíčko a hruštička, hrášek a lusk, cukr a bič, Tom a Jerry, Nagasaki a Hirošima, podprsenka a tanga, Koranteng a Borhyová, prostě se doplňujeme.“ Adéla a Zuzana ve svých písních nešetří ani sebe ani nikoho jiného a ve svém projevu jsou velmi svérázné.

Další nevšední hudební zážitek, navíc spojený s promítáním legendárního němého sci-fi Metropolis, čeká návštěvníky Cooltouru už v tento pátek. Mnohým filmovým a hudebním fanouškům nemohl v minulých letech uniknout projekt elektro-akustického uskupení Forma, které ozvučilo němý film Erotikon Gustava Machatého z roku 1929. Tentokrát se do hledáčku šestičlenné skupiny dostalo kultovní německé sci-fi Metropolis. „Kdo ten film viděl, pochopí, že volba nemohla být jiná. Ta směs mnoha žánrů, nálad, které se v něm střídají, pro nás byla výzvou“, vysvětluje zakládající člen kapely Michal Princ. Premiéru měli možnost vidět diváci veleúspěšného projektu zážitkového kina Cinema Royal v Praze v květnu roku 2012. Vzhledem k tomu, že se skupina skládá z hudebníků, kteří působí v mnoha projektech, jsou jejich vystoupení vzácností.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.